Epidemiolozi poslali cijelu firmu u izolaciju, pa i vlasnika, a Porezna uprava "po zakonu" i kamate bi obračunala

Ivan Kozina, vlasnik tvrtke koja upošljava 15 radnika morao je staviti ključ u bravu tvrtke. Po uputama epidemiologa svi oni su završili u samoizolaciji. Što je tu je, bolest i pandemija su najvažniji problem bili i za njega u tom trenutku. I bez obzira na to što je naprasno morao zatvoriti pogone. No tu njegovoj lošoj sreći nije kraj. Kao da to nije već previše! Porez se mora platiti, a ako ne, kamata ide i to usprkos samoizolaciji cijele tvrtke.

Epidemiolozi poslali cijelu firmu u izolaciju, pa i vlasnika, a Porezna uprava "po zakonu" i kamate bi obračunala Start press
1. 4. 2020

Pravi je šok nastupio kad je Ivan Kozina pokušao srediti redovitu mjesečnu uplatu PDV-a u Poreznoj upravi - Ispostavi Donja Stubica. Tamo nisu imali razumijevanja da mu nekako pomognu, već su samo kazali kako će mu "odrediti kamatu po zakonu" ako ne uplati na vrijeme i utješno, "zbog pandemije neće ići ovrha".

Nesvakidašnje! Epidemiolozi cijelu firmu poslali u karantenu, a poreznici "sve po zakonu"!  Sve je više slučajeva kakav je doživio Ivan Kozina, koji poput brojnih drugih vodi tešku bitku s opstankom i preživjavanjem i traži prave, a ne kozmetičke mjere pomoći. Prolongiranje obaveza malo znači poslodavcima. Oni čekaju istinsku intervenciju države koja će zajamčiti njihov opstanak sistemom pravih mjera. Kao građanin pokorni pokušao je nekako dogovoriti s Poreznom upravom Krapina, Ispostava Donja Stubica odgodu plaćanja ili bilo kakav drugi način rješavanja uplate redovitog PDV-a za tekući mjesec. Za nepovjerovati je što su Ivanu Kozini tamo kazali.

- Tražio sam da mi pomognu nekako. No to poreznike nimalo nije zanimalo i hladno su mi odgovorili da ako ne platim da će mi "odrediti zakonske kamate" i da će biti uviđavni te me zbog toga neće ovršiti. Kako da platim kad sam u karanteni, kad su svi moji djelatnici u izolaciji, kad je računalo s aplikacijama s kojeg se jedino  može platiti u uredu... Odgovor poreznika je da ne mogu ništa napraviti i da samo rade svoj posao. Nikada još nisu imali takvu situaciju i posve su nepripremljeni za ovakve slučajeve.  Još uvijek smo u samoizolaciji. Mogu prihvatiti sve samo da spriječimo zarazu, ali birokratsku šutnju i neučinkovitos nikako. Na kraju svega Ivan Kozina je napisao: - Je li ovo normalno? Po sili zakona smo stavljeni u izolaciju, a nema sustavnog rješenja kako u takvoj situaciji izvršavati zakonske obaveze. Nije to dobro za Poreznu upravu i sustav. Štoviše, to je apsolutno neprihvatljivo.
Tu nije kraj Golgoti za Ivana Kozinu, jer država nema obavezu nadoknaditi štetu firmama i vlasnicima zbog toga što su stavljeni u karantenu. I on kao i svaki od njegovih djelatnika imaju pravo na naknadu za 14 dana boravka u karanteni u iznosu od 2126 kuna. Naknada plaće za vrijeme samoizolacije/izolacije iznosi 100 % osnovice za obračun naknade plaće uz napomenu da najviši mjesečni iznos naknade plaće za vrijeme samoizolacije/izolacije ne može iznositi više od 4.257,28 kn (proračunska osnovica koja za 2020. godinu iznosi 3.321,96 kn uvećana za 28%). Sve ovo otvara niz problema. To što je doživio Ivan Kozina postaje naša svakodnevica koja tjera u očaj ne samo poduzetnike. Za sada nikakve konkretne potpore države nema, prolongiranje obaveza gospodarstvenicima ne znači previše. Prave i hitne mjere odmah!

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.