Euforija s elektroautima jenjava, sve je manje kupaca i vjere u ovaj energent, kako i ne bi kad su i elektroauti i struja sve skuplji

Visoka cijena struje, problemi s punjenjem, infrastrukturom, auta s pogonom na električnu energiju, smanjivanje poticaja... sve više hlade i kupce! Energetska kriza pokazuje zube električnim automobilima.

I u Volkswagenu vide probleme u prodaji novih vozila. Posljednjih mjeseci znatno pala prodaja novih vozila.

Volkswagen ID.3 je eden prvih avtomobilov z obujeno tehnologijo. Volkswagen
20. 9. 2023

Napisao: Jure Šuica

Nakon nekoliko mjeseci energetska kriza u Europi ne jenjava. Ili ne sa svim izvorima energije. Cijene sirove nafte već su u ovom trenutku oštro pale i usporedive su s razinom od prije godinu dana. Cijene električne energije, pak, ostaju na vrlo visokoj razini, zbog čega su predmet brojnih rasprava europskih parlamentaraca. Visoka cijena struje očito negativno utječe na prodaju novih električnih automobila, no na taj problem ističu i u Volkswagenu, gdje u SAD-u bilježe značajan porast prodaje takvih vozila.

U Europi je, pak, prema riječima Thomasa Schmalla, generalnog direktora Volkswagenovog odjela za proizvodnju komponenti, posljednjih mjeseci znatno pala prodaja novih vozila. Niže cijene električne energije u odnosu na fosilna goriva jedna su od najvećih prednosti za prodaju električnih automobila, s obzirom na visoke cijene vozila. Ipak, u Volkswagenu vjeruju da ovaj pad potražnje za novim električnim automobilima neće dugo trajati te da će se situacija vrlo brzo normalizirati. Međutim, prema izvješćima Automotive News Europe, jedan od glavnih izazova marke ostaju visoke cijene sirovina za proizvodnju električnih automobila, zbog čega ih je nemoguće približiti kupcima i tržištima slabije kupovne moći. posto ukupne prodaje grupe. Pritom je prodaja ovih vozila porasla za 25 posto, od početka godine proizveli su ih 366.400, ali trenutno imaju oko 350.000 otvorenih novih narudžbi.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.