Potpuna online prijevara: lijepa influencerica ima 160.000 pratitelja i baca novac, ali u stvarnosti je samo…

ŠTO URADI UMJETNA INTELIGENCIJA! Nogometna zvijezda tražila ju je broj telefona, bogataši je zovu na grešno skupe večere, a ona kao od šale skuplja pratitelje. Upoznajte ljupku Emily Pellegrini. Influencerica koja je u biti... online prevarantica!

Emily Pellegrini nije stvarna osoba.

Potpuna online prijevara: lijepa influencerica ima 160.000 pratitelja i baca novac, ali u stvarnosti je samo… Instagram/Emily Pellegrini
5. 1. 2024

U digitalnom dobu, u kojem živimo i u kojem se istovremeno stvarnost i mašta sve više isprepliću, pojavila se nova senzacija koja je već osvojila srca više od 160.000 pratitelja na Instagramu. Njeno ime je Emily Pellegrini, ali tu počinju misteriji ovog neobičnog fenomena. Emily, na prvi pogled privlačna, zavodljiva i podjednako fascinantna djevojka, koja ima šarolik krug slavnih pratitelja, od uspješnih sportaša do slavnih i bogataša, ne postoji u stvarnosti. Riječ je o proizvodu umjetne inteligencije, Emily je stvorio netko tko želi ostati anoniman, no priznao je javnosti ono što su mnogi sumnjali. Emily Pellegrini nije stvarna osoba.

Najnoviji digitalni hit Emily Pellegrini nije samo rezultat napretka tehnologije, već i remek-djelo umjetne inteligencije. Potonji se sastoji od algoritama i podataka koji su uz pomoć ljudskog znanja stvorili potpuno realan digitalni lik. Emily je tako postala virtualna osoba sa svojim karakterom, životnim pričama i izgledom, pa ju je teško razlikovati od stvarne osobe.Za mnoge je pomalo iznenađujuće da je virtualna osoba koja ne postoji u fizičkoj stvarnosti dobila toliko sljedbenika . No Emily Pellegrini pobjegla je iz virtualnog svijeta i usidrila se u svijesti brojnih korisnika društvenih mreža. Njezinom strelovitom usponu na društvenim mrežama pridonijele su atraktivne fotografije, virtualna životna priča i povezanost s poznatim ličnostima. Kako se pohvalio autor umjetnog lika, njezinim je angažmanom na društvenim mrežama u samo šest tjedana zaradio više od 100.000 eura!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emily Pellegrini (@emilypellegrini)

Jedan od najupečatljivijih aspekata fenomena Emily Pellegrini je njegov očiti utjecaj na stvarni svijet. Mnogi poznati sportaši, slavne osobe i bogataši odlučili su pozvati Emily na ekskluzivne večere i događanja temeljena na virtualnim interakcijama na društvenim mrežama, a neki su se i pohvalili da su je upoznali, ne znajući da zapravo komuniciraju sa stvorenjem koje je stvorio čovjek. Njemačka nogometna zvijezda - čije je ime zatajila od javnosti - čak ju je upitala: "Kako je moguće da tako lijepa žena nema dečka?" Zatim je čak tražio i njezin broj telefona!

Fenomen Emily Pellegrini, koji nije prvi takve vrste, uostalom i Slovenci imaju svoju AI influencericu (razlika je samo što profil potonje jasno pokazuje da se ne radi o stvarnoj osobi...) naravno donosi u prvi plan stavljaju mnoga etička pitanja o utjecaju umjetne inteligencije na društvo. Kako prepoznati stvarnost u digitalnom dobu, gdje su granice između stvarnosti i fikcije često nejasne? Kako će društvenu interakciju, slavu i odnose oblikovati sve veća prisutnost virtualnih osobnosti? Iako Emily Pellegrini ne postoji u stvarnom životu, njezina prisutnost potiče na razmišljanje o budućnosti virtualnih influencera i o tome kako će društveni mediji oblikovati našu percepciju stvarnosti i zvijezda.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emily Pellegrini (@emilypellegrini)

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.