Ekskluzivno - zapisnik o Nagodbi u Agrokoru otkriva kako su Kraš i "liblinzi" uspjeli naplatiti i više od 92% potraživanja, a Red Bull, Tehnika d.d. i brojni drugi 0%

Za Mislava Kolakušića, suca Trgovačkog suda u Zagrebu podaci koje je donio zapisnik u najmanju su ruku uznemiravajući. Izvanredna je uprava sama birala, “onako od oka” koliko će kome isplatiti potraživanja i to ne vodeći nimalo računa o Kaznenom zakonu koji jasno regulira sankcije kad je riječ o pogodovanju vjerovnicima. Jednima su, poput Kraša, isplatili i više od 92 posto, dok mnogima, poput Nove TV, Red Bulla, Tehnike, Koestlina... nisu isplatili ni lipu. Brojke u našim tablicama najbolje govore o tome kako je koga tretirala Izvanredna uprava u Agrokoru. Nagodba otkriva da su se vjerovnici više namirivali po “babi i stričevima”, po dobrim vezama i političkim protekcijama, a puno manje po obavezujućim zakonima

Ekskluzivno - zapisnik o Nagodbi u Agrokoru otkriva kako su Kraš i "liblinzi" uspjeli naplatiti i više od  92% potraživanja, a Red Bull, Tehnika d.d. i brojni drugi 0% Bojan Markičević Haron
6. 7. 2018

Napisao: Borut Černelić

Snimio: Bojan Haron Markičević

Copyright: Start

Samo dan nakon prihvaćanje Nagodbe Agrokora u Trgovačkom sudu u Zagrebu počeli su na površinu izlaziti i dokumenti koji je prikazuju u jednom sasvim drugom svjetlu. Naime, bezbroj je dokaza koji upozoravaju na grubo kršenje zakona, na manipuliranje glasovima, a ono što trenutačno najjače odzvanja je činjenica da je Izvanredna uprava posve nelegalno diskriminirala brojne Agrokorove vjerovnike. Zapisnik s jučerašnjeg ročišta za glasovanje o Nagodbi to najbolje ilustrira šokantnim podacima o isplatama pojedinih vjerovnika za vrijeme trajanja mandata Izvanredne uprave.  Ona je sama birala, “onako od oka” koliko će kome isplatiti potraživanja i to ne vodeći nimalo računa o Kaznenom zakonu koji jasno regulira sankcije kad je riječ o pogodovanju vjerovnicima.

Za Mislava Kolakušića, suca Trgovačkog suda u Zagrebu podaci koje je donio zapisnik u najmanju su ruku uznemiravajući.

-       Naprosto pred sudom svi bi trebali biti jednaki i nema tog civiliziranog suda koji će protežirati jednoga na račun drugog vjerovnika, dosljedan je u poštivanju prava Mislav Kolakušić.

Nagodba koja je jučer donesena otkriva da su se vjerovnici više namirivali po “babi i stričevima”, po dobrim vezama i političkim protekcijama, a puno manje po obavezujućim zakonima. Donosimo u nastavku ekskluzivne tablice iz kojih se najbolje vidi tko su dobitnici, a tko gubitnici Nagodbe koju je generirala Izvanredna uprava Agrokora, a nagodba koja je sklopljena pred Trgovačkim sudom. Ukratko, na top ljestvici onih koji su najviše profitirali nalaze se tvrtke na koje su očigledno uživale posebnu naklonost Izvanredne uprave. Tako strši visoko drugo mjesto Kraša P.I. d.d., koji je već u ovih gotovo godinu i pol dana, otkako Agrokorom upravlja Izvanredna uprava, uspio povratiti 92,2 posto evidentiranog i priznatog potraživanja. Mnogi tako što dovode u vezu s vrlo angažiranom Maricom Vidaković, predstavnicom dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću. Ona je koristeći položaj ishodovala da Krašu Izvanredna uprava vrati nevjerojatnih 55,5 milijuna kuna. Krašu je tako “ostalo visiti” u Agrokoru još samo 4,7 milijuna, što je nešto malo manje od osam posto dugovanja, koje je još 16. siječnja utvrdila Izvanredna uprava. I dok u Krašu mogu biti zadovoljni ovakvim epilogom, nemalo je onih koji su doživjeli sasvim drukčiji tretman i Izvanredne uprave, a i Nagodbe. Tako je najveći gubitnik  tvrtka TAS-TRANS ATLANTIC koja od 77,3 milijuna evidentiranog i prihvaćenog potraživanja nije do sada od Izvanredne uprave dobila ni kune. U sličnom je sosu još nemali broj tvrtki. Naša ih tablica na najbolji mogući način otkriva. Valja tu istaknuti kako su "kratkih hlaća" i s nula kuna povrata ostali i NOVA TV, Red Bull Adria, Tehnika d.d., Koestlin d.d….

Mislav Kolakušić je zgranut spoznajama koje otkriva sam zapisnik s ročišta za glasovanje Nagodbe u postupku Izvanredne uprave nad dužnikom Agrokorom.

- Ovo je dokaz koji jasno govori ne samo o nezakonostima, o pogodovanju priviligiranima, o netransparentnosti, o klijentilizmu, o urušavanju normalnog i civiliziranog poslovnog ponašanja Izvanredne uprave i pod ravnanjem Ante Ramljaka, jednako kao i pod komandom Fabrisa Peruška, govori sudac i ističe kako je Kaznenim zakonom i njegovim člankom 250. propisana kazna za sve one “koji znajući da je on ili osoba koju zastupa postala nesposobna za plaćanje, ispuni ili osigura tražbinu vjerovnika koji nema pravo na ispunjenje na takav način ili u to vrijeme, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine".

Kako je moguće da je Izvanredna uprava provela zapanjujuće i krajnje različite oblike i visine plaćanja tražbina znano je samo onima kojima nije do legalnog i civiliziranog postupanja.

Osim Kraša, dobro su prošli još i Sarajevski kiseljak d.d., koji zapravo predvodi listu onih na koje je Izvanredna uprava blagonaklono gledala. Oni su uspjeli već i prije nagodbe vratiti 98,8 posto svojih potraživanja ili nevjerojatnih 98,8 posto.  Od 31.617.370 kuna evidentiranog Agrokorovog duga Izvanredna im je uprava već uplatila 31.238.344 kuna! Na top listi odmah iza njih i Kraša nalazi se i televizijska nacionalna kuća RTL HR d.o.o. koja je vratila iz Agrokora, zahvaljujući Izvanrednoj upravi, 14.243.566 kuna od ukupno priznatog duga od 18.387.715 kuna, što je 77,46 posto duga. Što na to kažu njihovi konkurenti, oni iz NOVE TV, koji nisu još uvijek uspjeli naplatiti ni kunu potraživanja koje im je priznato u iznosu od 24 milijuna kuna!?

Zanimljiva je i tablica koju ekskluzivno donosimo i koja otkriva tko su po visini iznosa bili “liblinzi” Izvanrednoj upravi, a jednim dijelom i Privremenom vjerovničkom vijećom, koje zapravo na kraju i nije imalo legitimitet sudjelovanja u Nagodbi.

I na toj rang listi iznimno je visoko plasiran KRAŠ P.I. d.d. koji je petoplasirani na listi odabranih Izvaredne uprave sa 55,5 milijuna vraćenih kuna, što je za 32 milijuna manje nego što je u proteklom periodu od gotovo 18 mjeseci Izvanredna uprava isplatila Zagrebačkoj pivovari d.d., koja je još uvijek ostala kratka za približno 34 milijuna kuna i  koja se do sada uspjela naplatiti u postotku od 71,81 posto! Slično su prošli kod Izvanredne uprave i s Nagodbom i Atlantic Trade koji je uspio povratiti 74,1 milijun kuna (54,75%), baš kao i Podravka koja je povratila 56,7 milijuna kuna ili 53,85 posto ukupno priznatog duga.

Ovo naše istraživanje pratilo je isključivo potraživanja dobavljača, kako ih je u Nagodbi slovom B označila Privremena uprava. Ovdje nema svih onih potraživanja s drugih osnova, bankarskih, leasing, “faktoringa”... Stoga na ovim našim listama, recimo dobro stoji Frank d.d. koji je upravo s osnova stavke B i robe koju je prodao Agrokoru potražuje 29.1 milijun kuna. Uspjeli su naplatiti do sada 15,4 milijuna kuna ili 52,82 posto ukupnog duga s osnova stavke B. Na njihovu žalost to im nije pošlo za rukom u punom većim iznosia koje su imali angažirene kroz faktoring u Agrokoru. No to je već jedna druga priča u kojoj su glavni protagonisti puno veći igrači, poput Adrisa i Agrama, koji nisu glasovali za Nagodbu.

Ovo je samo početak velikog razotkrivanja (ne)rada Izvanredne uprave i brojnih zainteresiranih igrača koji su pogodujući izabranima u najmanju ruku doveli u pitanje legalnost provedbe Nagodbe koja bi trebala počivati na načelima jednakopravnosti. No više o svemu u narednim nastavcima…

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.