Riječki karneval MEĐU 50 NAJBOLJIH na svijetu! Doživite 'peto godišnje doba' na Kvarnerskom karnevalu

Jeste li znali da je Kvarner jedna od najvećih i najpoznatijih karnevalskih manifestacija u Europi i svijetu, koja je prema procjenama uvrštena i na popis 50 najvažnijih i najzanimljivijih svjetskih događanja u Europi Sunday Timesa (Top 500 European Events)?

Riječki karneval MEĐU 50 NAJBOLJIH na svijetu! Doživite 'peto godišnje doba' na Kvarnerskom karnevalu PROMO
21. 2. 2022 | Promo

Riječ je o međunarodnom riječkom karnevalu. Rijeka, grad koji je sam po sebi poseban, ima “ono nešto” što ga izdvaja od ostatka svijeta. Ovo 'nešto' je peto doba godine, točnije nazvano karneval Reški karneval. Nažalost, Riječki karneval ove je godine zbog epidemiološke situacije odgođen za ljeto, no Kvarner je i dalje pun sadržaja tijekom karnevala.

Jeste li znali da su zvonari, točnije halubajski zvončari s područja Kastavštine, uvršteni na UNESCO-ov popis svjetske nematerijalne kulturne baštine?

Na području Kvarnera nalazimo brojne zvončarske skupine, zahvaljujući kojima se ova stara folklorna tradicija očuvala do danas. Iako se skupine razlikuju, imaju i nešto zajedničko - članovi su prekriveni ovčjom kožom, a glava ili lice im je prekriveno zastrašujućom životinjskom maskom ili šeširom prekrivenim papirnatim cvijećem ili čak šarenim papirnatim vrpcama. Zvončari, koji prodornim zvukovima malih ili velikih zvona tjeraju zimu i zle zimske sile, ostali su do danas jasni vjesnici skorog kraja zime i dolaska proljeća.

Karneval (ili kako se u lokalnom žargonu kaže - maškare) na Kvarnu službeno počinje 17. siječnja (na blagdan sv. Ante ili kako bi mještani rekli - na Antuna) i završava kod pepeljare. Za to vrijeme na Kvarneru se sve vrti oko karnevala ili maškara, koji su tijekom kratke vladavine postali načinom života ovdašnjih ljudi. Sastoji se od niza događanja, od kojih je jedna Međunarodna karnevalska povorka
  Riječkog karnevala,  
koji se održava u centru grada, zadnje nedjelje prije pepelnice. Ovogodišnja odgođena riječka parada donosi sve veći broj sudionika i posjetitelja iz zemlje i inozemstva, brojeći tako desetke tisuća maskiranih sudionika i preko 100.000 gledatelja. Snimci Parade odlaze u svijet putem live streaminga.

Gotovo svaki grad i mjesto na Kvarneru tijekom karnevala organizira svoja događanja, zabave i posebne običaje. Iako se zadnje dvije godine sve vrti oko otežanih uvjeta i okolnosti, a veliki dio manifestacije je otkazan zbog epidemioloških mjera, naši prijedlozi za najbolje vrijeme za doživjeti karneval su:

Maskiran automobilski reli Pariz–Bakar, parodija na svjetski znani reli »Pariz–Dakar«

Halubajski karneval – noćni karneval u Viškovem

Balinjerada u Opatiji,  maskirano natjecanje u vozilima s kugličnim ležajevima koja jure glavnim opatijskim ulicama
 i

Velika maškaradna povorka u Crikvenici

Crikvenica ima višegodišnju maškaradno tradicijo, organizirane maškare u Crikvenici  
No, najveselije doba u Crikvenici 2022. potrajat će od 8. siječnja do 2. ožujka.

Uz zabavni program za male i velike, za vrijeme 'vladavine maškara' Crikvenici predstavljene tradicije i običaji,  
kao što su pravljenje i paljenje karnevala, čitanje rečenice i organiziranje velike i dječje maškarene povorke u centru grada.

Šumske maškare u Gorskom Kotoru

Vrijeme karnevala i atraktivnih prerušavanja u nezaustavljivom Gorskom kotaru obilježit će ciljno usmjerena događanja, no jedna od najvažnijih tradicionalnih manifestacija je Karneval crnih pjesnika.

Crnogorski pjesnici, atraktivni zvonari koji su proglašeni nematerijalnom kulturnom baštinom Hrvatske, napuštaju svoje domove u Crnom Lugu, malom planinskom selu podno Nacionalnog parka Risnjak, a pjesnici su drevni crnogorski zvončari, koji su odnedavno zaštićeni , nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.
 

Zvončarska manifestacija u Matuljima, gdje se može vidjeti i upoznati sve što zvončari predstavljaju - zvončarsku kočiju, pokrete, nošnje, pratnju... Matulji se inače smatraju središtem zvončarske tradicije u Europi. 

Ako vas zanima više o zvončarskim skupinama s Kvarnera, njihovim običajima i pohodima, pogledajte zbirku Zvončarskog muzeja u obližnjem mjestu Rukavac, Međunarodni ljetni karneval u Novom Vinodolskom i Ljetni karneval u Cresu na otoku Krku su među najpoznatijima na Kvarneru, a ove godine iznimno Riječki karneval!
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.