Stižu pokladne vragolije: kada ćemo se ove godine toviti krafnama?

Fašnik će ove godine bit će dosta rano, već za mjesec dana. Kurentovanje u obližnjem Ptuju najveća je karnevalsko događanje u regiji.

Datum mesopusta se svake godine određuje prema vremenu Uskrsa, koji pada prve nedjelje nakon prvog proljetnog punog mjeseca. Kako će ove godine Uskrs biti 31. ožujka, tako će ove godine pokladni utorak pasti 13. veljače.

Stižu pokladne vragolije: kada ćemo se ove godine toviti krafnama? Milos Vujinovic/Bobo
12. 1. 2024

Veselite li se već pokladnim vragolijama, šmekanju i masnim krafnama? Onda imamo dobru vijest za vas: do karnevala je ostalo još malo. Datum mesopusta se svake godine određuje prema vremenu Uskrsa, koji pada prve nedjelje nakon prvog proljetnog punog mjeseca. Kako će ove godine Uskrs biti 31. ožujka, tako će ove godine pokladni utorak pasti 13. veljače.

Pokladna subota bit će 10. veljače, a pokladna nedjelja 11. veljače. To će biti tjedan dana ranije nego prošle godine, kada je to bilo 21. veljače, a dogodine će to biti znatno kasnije, 4. ožujka.

Preporučamo mesopust u Ptuju

Jedna od najkarakterističnijih maski u Sloveniji je kurent koji plesom istjeruje zimu i dočekuje proljeće. sa željom za dobar urod. U Ptuju, ne tako daleko od Varaždina, a i Zagreba, se već pripremaju za tradicionalno Kurentovanje koje će se održati od 3. do 13. veljače.

Na pokladnu nedjelju, 11. veljače, održat će se međunarodna karnevalska povorka koja svake godine privuče desetke tisuća posjetitelja iz Slovenije i inozemstva. Najveća je to karnevalsko događanje u regiji. Kurentima će se pridružiti mnoge karnevalske i obredne maske iz Slovenije i inozemstva.

Inače, tijekom stoljeća na slovenskom su se selu stvarali razni šemski likovi, među njima i kurenti ili Koranti u Ptuju i Dravskom polju, Halozama i Slovenskim goricama, laufari u Cerknom, škoromat u Brkinima, mačkari u Dobrepoljskoj dolini na Dolenjskom i karnevali u Drežnici kod Kobarida. Sačuvani su i karnevalski životinjski likovi poput deve i košute.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.