Radio kao mehaničar, pa otišao živjeti na Južni pol: "Koliko je hladno? Kao da si uboden nožem!"

Godine 2019. Jeff Capps odlučio je napraviti nevjerojatnu životnu promjenu. Prihvatio je posao na gotovo 14.000 kilometara udaljenom Južnom polu za koji prima plaću od oko 75.000 eura.

Radio kao mehaničar, pa otišao živjeti na Južni pol: "Koliko je hladno? Kao da si uboden nožem!" Instagram Jeff Capps/posnetek zaslona
10. 2. 2024

Ovaj 33-godišnjak, koji je godinama radio kao mehaničar u svojoj rodnoj državi Colorado, prisjeća se dana kada mu je prijatelj rekao za priliku da radi na polarnoj postaji Amundsen-Scott na Južnom polu, koja je u vlasništvu američke vlade, New York izvještava Times. "Radio sam u prodavnici automobila kao mehaničar. Jednog dana došao je stari prijatelj i rekao da im treba mehaničar za rad na motornim sanjkama na Južnom polu. Pomislio sam - zašto ne", prisjeća se Keeps. Pokazalo se to dobrom odlukom, iako sada živi u gradu u kojem se temperature spuštaju ispod minus 60 Celzijevih stupnjeva, a prva trgovina udaljena je tisućama kilometara, tamo se bavi i fotografijom, a svoje priloge redovito dijeli na Instagramu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jeff Capps (@thejeffcapps)

Život zbog izolacije od ostatka svijeta uspoređuje sa životom na brodu jer zajedno živi samo 43 ljudi koji su postali prava obitelj. Iako se ponekad posvađaju, kaže da duboko poštuju jedno drugo. "Izgradili smo pravu zajednicu jer svaki dan vidite iste ljude. Čak sam ovdje upoznao i svoju djevojku Michelle. Radila je u ugostiteljstvu. Stanicu zovemo naš svemirski brod. Udaljeni smo više od 1000 km od sljedeće najbliže takve postaje, potpuno su izolirani", kaže Amerikanac. Znanstvenici na postaji provode važna istraživanja povezana s klimatskim promjenama i svemirom, no ostalim održavateljima život se čini "normalnim" osim ekstremnih temperatura.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jeff Capps (@thejeffcapps)

“Dok ne otvoriš vrata, osjećaš se kao da živiš u hotelu”, kaže o svom privremenom domu. "Čak su i temperature unutra normalne, možemo hodati okolo u kratkim hlačama. I imamo sjajan tim kuhara", ponosno objašnjava. Temperature u blizini postaje Južnog pola, koju Nacionalna uprava za oceane i atmosferu opisuje kao "najhladniju, najsušu , najvjetrovitije mjesto na Zemlji", a Capps često radi vani popravljajući kamione i motorne sanjke koje tim koristi. Ipak, kaže da suha hladnoća nije tako loša kao što zvuči, barem dokle god vam je cijelo tijelo pokriveno. – Tada osjetite jaku bol i kao da ste ubodeni.
 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jeff Capps (@thejeffcapps)

Drugi ekstremni vremenski fenomen je nedostatak sunčeve svjetlosti: "Zimi je vani ludnica - uvijek je mrak, jer sunce jednom godišnje zađe, pa je šest mjeseci svijetlo, pa šest mjeseci mrak", kaže mehaničar koji je najviše oduševljeni južnim sjajem koji vide gotovo svaki dan.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jeff Capps (@thejeffcapps)

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.