Slovenci su preplavili Jadran, a zašto mi ne bi posjetili jedno od 21 slovenskih jezera idealnih za kupanje, a tu su još i rijeke Krka, Soča, Sava, Drava, Mura...

OTKRIVAMO: Tako blizu, a tako lijepa, nerijetko bez gužvi. Koja su jezera u Sloveniji pogodna za kupanje? Ima ih najmanje 21, a neka su nam tako blizu. Idealne destinacije za vikend ili jednodnevne izlete! U njima se možete rashladiti, odmoriti uz njih i uživati ​​u ljepoti prirode.

Na rijeci Krki možete se kupati već od Brežica, naviše. Ne treba vam ni 40 minuta od Zagreba, a većina se jezera nalazi na udaljenosti od dva sata od Zagreba i Rijeke.
 

Slovenci su preplavili Jadran, a zašto mi ne bi posjetili jedno od 21 slovenskih jezera idealnih za kupanje, a tu su još i rijeke Krka, Soča, Sava, Drava, Mura... Olle August / Pixabay
8. 8. 2022

Foto: Olle August / Pixabay

U vrućim ljetnim danima ugodno je rashladiti se u vodi. Bazeni su zgodni, ali prirodne kupke skrivaju njihov šarm. Zavarovalnica Generali na svojim je stranicama podsjetila na 21 slovensko jezero pogodno za kupanje.

1. Bloško jezero

Šarmantno jezero u Volčju kod Nove vasi popularno je izletište za sve one željne odmora tijekom ljetnih dana. Bloško jezero pogodno je za obitelji, ljubitelje ribolova i rekreativce. Nalazi se ispod Postojne, a i iz Zagreba koji je udaljen169 km, baš kao i iz Rijeka koja se nalazi 118 km južnije potrebno je dva sata automobilom.
 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bloško jezero - Glamping Bloke (@blosko_jezero_glamping)

2. Bohinjsko jezero

Najveće stalno prirodno jezero u Sloveniji i jedno od najpoznatijih jezera nudi prekrasan krajolik za kupanje za cijelu obitelj. Iz Zagreba do Bohinja treba 2,53 minute, a iz Rijeke tri sata i 10 minuta. Naš glavni grad udaljen je od Bohinja 223 km, a Rijeka 193 km.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @travel_and_dreaming

Jezero također nudi mogućnost veslanja i ronjenja, a prekrasna priroda oko jezera privući će i planinare, bicikliste i jedriličare.

3. Bobovški ribniki – Čukova jama

Tri ribnjaka sjeverno od Kranja pravo su mjesto za one koji vole "ugodno rashlađeno" poslijepodne. Ribnjaci imaju zanimljiva imena: Ledvička, Krokodilnica i Čukova jama. Potonji je jedini pogodan za kupanje. Do njih se od naši odredišta stiže i pola sata prije nego do Bleda.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleš Konc (@aleskonc)

4. Braslovško jezero

Sjevernozapadno od Braslovč nalazi se Braslovačko jezero koje je popularno među šetačima, ribičima i kupačima. Uz jezero se odvijaju brojna događanja, a osvježenje nudi gostionica s terasom. Varaždincima je ono bliže nego Zagrepčanima i Riječanima. Smješteno je nešto malo sjevernije od Celja, oko 150 km je udaljeno od Varaždina i Zagreba, ali zbog boljih cesta do tamo se za desetak minuta (1 h 49 min.) stiže iz Varaždina.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Brunarica Jezero Braslovče (@brunarica_jezero_braslovce)

5. Ivarčko jezero

Najniže alpsko jezero kod Ravna u Koruškoj popularno je mjesto za kupanje. Nudi molove za sunčanje, klupe u sjeni drveća, rekreacijski centar s uređenim sportskim terenima za razne sportove, a planinare će na vrh pozvati Uršlja. Najbolje je cestom prema Sloven Gradecu i Velenju, a i iz Zagreba i Varaždina stiže se za tri sata (185 km), a iz Varaždina treba i 45 min. više.
 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivarcko jezero (@ivarcko.fun)

6. Blejsko jezero

Gradsko kupalište uz Bledsko jezero zasigurno je jedno od najpopularnijih u našoj zemlji. Pomno uređena obala prirodnog kupališta ima sve što je potrebno za opušteni ljetni dan: tobogane, skakaonice, splavi, ljuljačke, dječje igre, kajake, masaže i još mnogo toga. Do Bleda se stiže za manje od 2 i pol sata iz Zagreba, a slično je i iz Rijeke. Četrdesetak je kilometara bliže od Bohinjskog jezera i lako se objenjuju i u jednodnevnom izletu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Markus Mäntykannas 🌏☉☇❄ 📸 (@markusmanty)

7. Jezero Jasna

Jezero Jasna kod Kranjske Gore prekrasno je jezero s pogledom na Julijske Alpe koje će svojom hladnom vodom zasigurno pružiti ljetno osvježenje. Uz jezero se možete osvježiti pićem i sladoledom te krenuti jednom od prekrasnih šetnica. Nalazi se trideseti pet kilometara sjevernije od Bleda, uz samu austrijsku granicu, s druge strane Triglava.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kranjska Gora (@kranjskagora)

8. Jezero Črnava

Jezero Črnava u Preddvoru, koje je ime dobilo po nekadašnjoj mračnoj šumi, ljeti je ugodno mjesto za rashlađivanje. Također će vas odvesti u lijepu šetnju oko jezera. Nalazi se nešto sjeverozapadnije od Kranja i do njega se stiže petnaestak minuta brže nego do Bleda.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Avanture v naravi (@natura.avantura)

9. Jezero Kreda

Jezero je poznato po tirkiznoj boji vode, a nalazi se u prekrasnoj dolini Radovna. Jezero je u privatnom vlasništvu, ali je jedan dio otvoren za kupanje. Nalazi se tridesetak km sjevernije od Bleda i potrebno je tri sata vožnje od Zagreba.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ↟ S psom na pot ↟ #slovenija (@spsomnapot)

10. Jezero Rakitna

Jezero Rakitna između Ljubljane i Cerknice ima jedinstvenu klimu, zbog čega je poznato kao lječilište za bolesti dišnog sustava. Ljetno osvježenje u vodi obogatit ćemo šetnjom šumskom i arheološkom poučnom stazom. I iz Zagreba, baš kao i iz Rijeka valja autom izdvojiti dva sata. Nalazi se između Ljubljane i Postojne.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Boro Tučić (@tucicb)

11. Jezero Trilobit

Jezero Trilobit ili Javorniško jezero je manje poznato jezero u blizini Javorniškog Rovta kod Jesenica. Kupanje je za hrabre, jer temperatura vode ne prelazi 8 stupnjeva Celzijusa. Desetak minuta više treba nago do Bleda, prema Jesenicama.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 🌍mr.Green🌍 Uroš Zupan (@mr.green.earth)

12. Klevevž

Prirodno lječilište Klevevž kod Šmarjete u Dolenjskoj pogodno je za kupanje i ljeti i zimi jer tijekom cijele godine održava temperaturu vode od oko 20 Celzijevih stupnjeva. U blizini vrela pod ruševinama dvorca Klevevž možete posjetiti nekoliko prekrasnih slapova i dobro očuvani mlin. Nalazi se svega sat vremena od Zagreba. Do destinacije nema ni 70 kilometara.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by #kampadanes 🇸🇮 (@kampadanes)

13. Klunove toplice

Vrelo Klunov nalazi se između rijeke Krke i vinske ceste u Bušeča vasi. Mali bazen izgrađen u dvorištu obitelji Klun lijepo je i jednostavno prirodno kupalište za ljetno osvježenje. Iz Zagreba samo sat vremena.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleš Zdešar (@aleszdesar)

14. Prirodno kupalište u kampu Menina

Kamp i sportski park nalaze se neposredno uz alpsku rijeku Savinju. Prirodno jezero u kampu odlična je ideja za ljetno osvježenje za cijelu obitelj. Dvadesetak je minuta udaljeno od Velenja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Camping Menina (@campingmenina)

Kamp Menina nudi glamping brvnare, mobilne kućice i drvene planinske kućice, a ondje će vas osim jezera rashladiti i rijeka Savinja. Biste li išli na rafting?

15. Planšarsko jezero

Srcoliko jezero u Jezerskom s prekrasnom planinskom panoramom popularno je odredište za planinare i bicikliste, a ljeti i za kupače. Oko jezera postoji aktivna šetnica, a pansion nudi osvježenje uz domaća jela. Udaljenost je kao do Bohinja, a nalazsi se sjevoerozapadno od Bleda, uz samu austrijsku granicu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beautiful places of Slovenia (@slovenia_lovers)

16. Podpeško jezero

 
Podpeško jezero u okolici Ljubljane popularno je mjesto za ljetno osvježenje. To je odlična lokacija za izlet s obitelji! Kombinirajte to s pješačenjem na obližnje brdo Sveta Ana s pogledom na Ljubljansko barje. Udaljeno je sat i pol iz Zagreba i približno jednako toliko iz Rijeke.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AnaSavsek (@ana.slovenia)

17. Star maln pri Vrhniki

Jezero je dobilo ime po mlinu koji je nekada stajao na tom mjestu, au blizini se i danas mogu vidjeti mlinsko kolo i brana. Ljeti je popularno mjesto za šetnju i kupanje. Udaljeno je 30 minuta od Ljubljane prema Vrhniki i Trstu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tadej Jazz Jezernik🛵🚘✈️ (@9azz)

18. Šmartinsko jezero

U neposrednoj blizini Celja nalazi se Šmartinsko jezero, 129 km od Zagreba, koje je posebno zanimljivo u ljetnim mjesecima. Tu rado odsjedaju brojni kupači, ljubitelji ribolova i posjetitelji željni sunčanja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Šmartinsko jezero (@smartinskojezero)

19. Šobčev bajer

U kampu Šobec na Savi Dolinki možete se osvježiti u malom umjetnom jezeru Šobčev bajer. Osim kupanja, kamp nudi brojne sportske aktivnosti, a svoj ljetni izlet možete obogatiti i šetnjom obližnjim nacionalnim parkom Triglav. Blizu su i Bled i Bohinj.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kamp&Park ŠOBEC (@_campingsobec_)

20. Vodni park Radlje ob Dravi

Vodeni park Green Resort može se pohvaliti titulom prvog i jedinog biološkog bazena u Sloveniji, u kojem se za čistoću i kvalitetu vode brinu samo prirodni organizmi. Uz zabavu na toboganu te igralište za odbojku i nogomet na pijesku, osigurana je i ugostiteljska ponuda. Nalazi se kod Slovenj Gradeca. Dva sata od Varaždina i tri od Zagreba.
 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Radlje ob Dravi (@visitradlje)

21. Zbiljsko jezero

Zbiljsko jezero kod Škofje Loke odavno je iznimno popularno izletište za obitelji i zaljubljene parove. Blizina jezera u autokampu poziva na ležanje na plaži ili kupanje u jezeru. Dva je sata od Zagreba.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Domen Valič (@domenvalic)

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.