"DARK HORSES" izbora za EP su KAROLINA i MISLAV! "Kupe" li ih Most ili DP, mogli bi i do 4 EU zastupnika

VIDEO: STARTmetar! Prva projekcija EU izbora u slučaju da opozicija koalira!

Tko od velikih dovede u koaliciju Karolinu Vidović Krišto ili Mislava Kolakušića mogao bi i do 4 mandata i gotovo prepoloviti projekcije za HDZ! Ako će oporba koalirati HDZ pada na samo 3 od 12 mandata! Idu li opozicionari svak za sebe HDZ će osvojiti i 5 mandata.

STARTmetar Demoskop Jedino je istraživanje koje je 2019. točno prognoziralo svih 5 izbornih lista koje su ušle u EU Parlament.


Anketari ni 2019. nisu spominjali Ružu Tomašić i Mislava Kolakušića, a oni dosegli EP, ni sad ne vide europarlamentarca, baš kao ni Karolinu Vidović Krišto, no društvene mreže otkrivaju kako su oni “OZBILJNI IGRAČI”.

"DARK HORSES" izbora za EP su KAROLINA i MISLAV! "Kupe" li ih Most ili DP, mogli bi i do 4 EU zastupnika branimir klarić / start infografika
7. 2. 2024

Društvene mreže otkrivaju nevjerojatnu popularnost Karoline Vidović Krišto te Mislava Kolakušića te su upravo njih dvoje zapravo i najveće novine u anketama. I dok ih etablirani anketari izbjegavaju i staviti u svoje ankete kod nas NAPROSTO VRIŠTE.

STARTmetar Demoskop DOKAZANO JE NAJTOČNIJE ISTRAŽIVANJE, a u ovoj super izbornoj 2024. godini redovito ćemo projecirati prognoze temeljene ponajprije na egzaktnim rezultatima kandidata na društvenim mrežama.

Opozicija može pobijediti jedino ako se udruži u najviše 3 bloka

TKO OD VELIKIH DOVEDE U KOALICIJU MISLAVA I KAROLINU PROFITIRATI ĆE!

Naša projekcija oslanja se na takozvane ostvarive koalicije u kojima bi, prije svih, MOST i Domovinski pokret bitno proširili svoju kandidacijsku bazu. A na koga oni mogu računati. Sasvim sigurno da će teško zajedno, a žele li osvojiti više od jedan mandat morat će imati više saveznike iz preostale opozicije. Tu su im najjači aduti upravo navedeni postojeći eurozastupnik, baš kao i Karolina Vidović Krišto, svojevrsni supstitut Marijana Petir i Brune Esih s prošlih izbora koje su osvojile poprilične postotke (zajedno više od 9 posto).

U slučaju da jedan od ta dva bloka u svoju koaliciju donese i Mislava i Karolinu te još neke s desnog spectra, takav blok može računati i na “nevjerojatna” 4 mandata. Ako podijele ova dva “dark horse” kandidata i MOST i Domovinski pokret mogu i do dva - tri mjesta u Europarlamentu.

Takav scenarij iznimno je nepovoljan po HDZ jer bi im u tom slučaju pripalo samo tri mandata. SDP (2) i Možemo (1) sasvim sigurno će do 3 mandata, a onaj preostali ide strankama Centra kojeg predvode IDS, HNS, FOCUS, HSS, moguće i Centar… Nešto više mogla bi osvojiti a ljevica, ako se udruže. Prema najavama, sasvim je sigurno kako će se SDP-u u kasnijoj fazi pridružiti Katarina Peović i njena Radnička fronta, baš kao i Dalija Orešković. Odmetnuti im Socijaldemokrati i Davor Bernardić lako bi se tako mogli naći u takozvanom centru.

MOGUĆE KOALICIJE SUŽENO U 5 BLOKOVA POBJEDNIKA
 
1.   HDZ / SDS  / OSTALI                                                  22,7 %     (3)     RESSLER      +2
2.   SDP / MOŽEMO                                                          20,1 %.    (3)     PICULA        +2
3.   DOMOVINSKI / KOLAKUŠIĆ ILI KRIŠTO / OST.       17,1 %      (3)     KOLAKUŠIĆ+2
4.   MOST / SUVER. KOLAKUŠIĆ ILI KRIŠTO                   13,7 %     (2)    RASPUDIĆ   +1
5.   CENTAR / HNS / IDS  /HSS/F/ SD/ REP/ OST.           6,3 %       (1).   FLEGO
6.   OSTALI                                                                           3,0 %
7.   NEODLUČNI                                                                 16,15 %

U većini EU država kampanje za Europarlamentarne izbore već je počela

Pomalo nevjerojatno, jer u pola država Europske unije sve su pripreme već obavljene, a politički pretendenti za Bruxelles već javno promiču svoje kandidacijske liste i same protagoniste. Tako je u Irskoj, Sloveniji, Rumunjskoj, Mađarskoj, Finskoj…

Očito su kod nas ulozi jako veliki i stoga što osim Europarlamentarnih izbora, za koje se zna datum, imamo još i Parlamentarne koji se moraju dogoditi najkasnije u rujnu te onih Predsjedničkih koji će biti u prosincu.

STARTmetar demoskop stoga u ovom prvom obraćanju nudi dvije vizije mogućih rezultata!

1.    Prva koja govori što se može dogoditi ako stranke izađu na izbore samostalno, uz već poznata savezništva! To je opcije u kojoj, kako smo gore projecirali uvjrljivu pobjedu odnosi HDZ!

2.    Druga, što će se dogoditi ostvare li se pred izbore veliki koalicijski blokovi koji se sve više najavljuju, što smo objavili na početku teksta.  I tu ima finesa, jer što će biti više takvih političkih saveza bit će i više šansi da veliku pobjedu odnesu stranke koje vladaju Hrvatskom posljednjih tri i pol desetljeća. Složi li se dva ili tri bloka posve novih stranaka, situacija se ozbiljno mijenja.

HDZ ODNOSI PREMOĆNU POBJEDU AKO SE NE UDRUŽI OPOZICIJA

Svi naši parametri otkrivaju premoćnu pobjedu HDZ-a na Europarlamentarnim izborima 9. lipnja ako se, kad je riječ o koalicijama, ništa ne promijeni, ako stranke izlaze posve samostalno. Priupitali smo ih kako će izaći i na te izbore za koje je jedino poznat datum glasovanja. Ama baš nitko nam nije htio otkriti detalje strategije i uglavnom sve se da podvesti pod isti zajednički nazivnik – još uvijek smo u fazi donošenja odluka idemo li samostalno ili u nekoj koaliciji. Isto tako, ama baš nitko nam nije otkrio ni nositelja, a kamoli li svih njih 12 koji će biti na kandidacijskim listama.

Ukratko, ako stranke izađu samostalno na izbore premoćnu će pobjedu odnijeti HDZ. Prema našim projekcijama mogli bi osvojiti čak 5 mjesta u Europarlamentu, ili jedno više nego 2019.!

SDP bi s obzirom na status, rasipanje stranke te umnožavanje stranaka na ljevici (SD, Možemo, Radnička fronta) osvojio dva mandata, dok bi jedan pripao Tomaševićevoj političkoj platformi. Dakle i više od 50 posto mjesta u EP zauzeli bi već dugo poznati protagonisti političkog života u Hrvatskoj.
Osim tri navedene liste, po jedno mjesto u Europarlamentu, u slučaju samostalnog izlaska, za sada pripadaju još MOST-u (već imaju jednog partnera – Suverenisti), Domovinskom pokretu, strankama centra koje su jedine najavile svoju koaliciju (neizvjestan status Centra, prošli put pod imenom Amsterdamska koalicija s IDS-om na čelu i Valter Flegom), a tu je i Mislav Kolakušić kojeg ni ovaj put “ozbiljni” anketari ne doživljavaju.

STARTmetar 02 2024. EUROPARLAMENTARNI IZBORI 1. IZBORNA JEDINICA

TRENUTNE  (NE)KOALICIJE  -  IDE NA RUKU HDZ-A                                                
 
 
1.   HDZ / SDS  / OSTALI                                     24,7 %.        (5)          RESSLER + 4
2.   SDP                                                                  12,21 %       (2)          PICULA    +1
3.   DOMOVINSKI                                                  8,4 %          (1)          BRATULICA
4.   MOST                                                                8,3 %          (1)          RASPUDIĆ
5.   MOŽEMO                                                         8,1 %          (1)          BEKIĆ
6.   KOLAKUŠIĆ & COM.                                       5,9 %          (1)          KOLAKUŠIĆ
7.   CENTAR / HNS / IDS  /HSS/ FOC /               5,1 %          (1)          FLEGO   
8.   KRIŠTO                                                              3,7 %
9.   RADNIČKA FRONTA                                        2,0 %
10.                 SOCIJALDEMOKRATI / OSTALI.                     1,9 %
11.                 OSTALI                                                             3,5 %
12.                 NEODLUČNI                                                       16,19  %
 

Jednako tako u njihovim anketama ne kotira dobro ni Karolina Vidović Krišto, no u našim itekako. Čelnica OiP-a naprosto vrišti i jako je blizu jednom mjestu u EP.
Nimalo čudno, jer pripada desnom spektru gdje je na prošlim izborima 2019. malo nedostajalo da prođu i Bruna Esih, a i Marijana Petir kojima je majkaloi manje od pola posto da završe u Bruxellesu!

Uglavnom, što će opozicija biti razjedinjenija to će HDZ posebice, a i SDP, imati veće šanse da osvoje glavninu mandata. Tome u prilog ide i d’Hontova metoda koja prosipane glasove usmjerava prema strankama s najvećim brojem glasova. Tako je recimo SDP sa svega 200.000 glasova na prošlim izborima osvojio 4 mjesta, a Ruža Tomašić i Mislav Kolakušić osvojili su dva, no da su išli zajedno, s osvojenih 177.000 glasova imali bi zajedno i 3 mandata.

Zapravo ništa neobično što u plaćenim anketama nema Karoline Vidović Krišto i Mislava Kolakušića
Jednako tako bilo je i 2019. Na europarlamentarnim izborima kad sve do zadnjeg dana u svojim anketama nisu vidjeli ni Mislava Kolakušića, a ni Ružu Tomašić. STARTmetar ih je rano uočio i točno prognozirao da će završiti u Bruxellesu. Iako je još prerano govoriti o tome koja će od naših stranaka i tko će od političara biti u novom, za nas Hrvate, četvrtom sazivu u kojem sudjelujemo, iznimno je teško prognozirati. Ponajprije stoga, jer još uvijek se ne zna hoće li stranke nastupati samostalno, ili će se pribjegavati stvaranjem koalicijskih blokova. Iz toga razloga odlučili smo u prvom obraćanju ponuditi dvije prognoze.

STARTmetar 2024.

Jedino istraživanje koje je 2019. točno prognoziralo svih 5 izbornih lista koje su ušle u EU Parlament

 S približavanjem izbora u ovoj super izbornoj godini sve nas više zanima kakva je popularnost stranaka, no jednako i njihovih ključnih ljudi. Svima nam je naprosto dosta naručenih i plaćenih kvazi istraživanja koja nerijetko imaju malo dodirnih točaka s istinom. Ankete po narudžbi dotakle su dno na posljednjim europarlamentarnim izborima. HDZ-u su tako “renomirane agencije” davali 52,55% VIŠE glasova, a Ruži Tomašić 74,19% MANJE, a Sinčića su 2014. prevarili za 69,05%! Upravo stoga STARTmetar koji je 2019. Jedini točno prognozirao svih pet kandidacijskih lista koje će ući u Europarlament, po istoj metodologiji i ove će godine donositi svoje projekcije. I to metodologijom koja se u najvećoj mjeri oslanja na statuse protagonista izbora na društvenim mrežama, koje iz dana u dan sve više određuju tko je tko na društvenoj sceni. Jednako tako STARTmetar oslanja se i na političke statuse stranaka, idu li samostalno ili u savezima na sljedeća tri izbora.
 

PROJEKCIJA ZA PARLAMENTARNE IZBORE
KAKO STOJE STRANKE ZA HRVATSKE PARLAMENTARNE IZBOR 

Želi li opozicija srušiti HDZ jedina zdravo razumska, a i matematička formula je udruživanje u najviše 3 do 4 koalicije. Sve iznad toga voda je na mlin HDZ-u

I ova projekcija oslanja se na istraživanje TKO JE TKO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA u kombinaciji s realnim stanjem na političkom tržištu. I ovo se istraživanje bitno razlikuje od onih koje provode agencije koje snabdijevaju hrvatske mainstream medije, tri nacionalne televizije sa svojim podacima. Tako je za primijetiti kako posebice HDZ, a i SDP imaju bitno manju potporu birača nego što su projekcije Promocije plus te Ipsosa. Vladajuća stranka tako po STARTmetru ima 23,5 % podršku, a SDP samo 12,5 posto!

Domovinski pokret (8,4%), Most (8,3) i Možemo (8,1) donekle se poklapaju s istraživanjima navedenih agencije. Prava razlika su Mislav Kolakušić (Pravo i Pravda) s 4,3 posto potpore te Karolina Vidović Krišto (OiP) koja u ovom trenutku može računati na potporu 3,7 posto birača.

I ona, baš kao i Kolakušić zapravo su iznimno zanimljivi velikim strankama kao potencijalni koalicijski partneri.
Nude neizmjerno puno, jer tako recimo mogu bitno popraviti rezultat Domovinskog pokreta, a i Mosta/Suverenista, uz koje ih se nerijetko veže. Posve je izvjesno kako će i “Odlučnost i Pravednost”, baš kao i “Pravo i Pravda” biti samostalne stranke koje će s nekim od moćnijih koalirat.

Tko su im potencijalni saveznici i gdje je moguće da će se skrasiti?
 Sasvim sigurno da bi najveći posao mogao napraviti onaj veliki igrač koji dovode i Mislava i Karolinu u svoj tabor. Kad bi se to dogodilo ta koalicija bi mogla računati na jednak uspjeh kao i kad je riječ o izborima za Europarlament gdje je projekcija da takvo zajedništvo donosi čak 4 od sveukupno 12 mandata. Sličan uspjeh takva koalicija mogla bi doživjeti i na parlamentarnim izborima. Kako je sasvim sigurno da s HDZ-om ne žele ni Kolakušić ni Krišto tako se naprosto nameće savezništvo s jedino potencijalno prihvatljivim taborima MOST-a i Domovinskog pokreta.

1.   HDZ                                                            23,5 %                        
2.   SDP                                                            12,5 %
3.   DOMOVINSK POKRET                                8,4 %
4.   MOST                                                          8,3 %
5.   MOŽEMO                                                     8,1 %
6.   PiP KOLAKUŠIĆ                                          4,3 %
7.   OiP KRIŠTO                                                3,7 %
8.   CENTAR                                                      1,8 %
9.   RADNIČKA FRONTA                                   1,8 %                                                       
10. FOKUS                                                       1,6 %
11. HSS                                                            1,5 %
12. IDS                                                            1,5 %    
13. HNS                                                            1,1 %
14. SOCIJAL DEMOKRATI                                1,1 %                                                      
15. HSU                                                            1,0 %                                                     
16. SUVERENISTI                                            0,8 %                                                        
17. OSTALI                                                      2,5 %
18. NEODLUČNI                                              16,3 %

Sve to i zbog projekcije kako desnicu u Hrvatskoj, bez HDZ-a, pripada gotovo četvrtina biračkog tijela, protestnima u koje možemo ubrojiti i Kolakušićevu i stranku Karoline Vidović Krišto pripada i 15 posto, ljevici gotovo jedna trećina…

Kako stvari stoje, želi li opozicija srušiti HDZ jedina zdravorazumska, a i matematička formula je udruživanje u najviše tri do četiri koalicije. Sve iznad toga voda na mlin ide HDZ-u.

STARTMETAR 02 2024. DRUŠTVENE MREŽE + PERCEPCIJA JAVNOSTI
JEDNA  IZBORNA JEDINICA
 

EURO PARLAMENTARNI IZBORI 2024.  ISTRAŽIVANJE POPULARNOSTI STRANAKA I KANDIDATA


STARTmetar je dokazano bilo najtočnije istraživanje 2019. na posljednjim euro parlamentarnim izborima. Jedini smo od svih onih koji su se bavili projekcijama uspješnosti pogodili ama baš sve liste koje su dobile podršku glasača te pobijedile na tadašnjim izborima. Od HDZ-a preko SDP-a,  Suverenista, Mislava Kolakušića, Živog zida do Amsterdamske koalicije.

Nitko drugi osim Startmetra nije točno prognozirao koje će stranke i liste imati mjesta u Euro parlamentu.

Upravo zahvaljujući tom uspjehu držimo kako smo među relevantnijim i pozvanijim da i ove godine vodimo aktivnu ulogu u projekcijama.

 

 
Posve drukčija metodologija istraživanja STARTmetar Demoskop 2024.
 Od danas započinjemo s objavljivanjem svoje neovisne projekcije, temeljene na istraživanju javnog mnijenja kombiniranim s više manje egzaktnim kretanjima na brojnim društvenim mrežama. Po toj metodologiji radili smo i 2019. i postigli rezultat koji nitko nije.  Velika većina EU država već je započela s otvorenim kampanjama, a u državama poput Slovenije, Danske, Irske, Rumunjske, Finske, Poljske, Mađarske…, već su objavljene i liste nekih od protagonista izbora.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.