Dan narcisa obilježen u Zagrebu

U Zagrebu je danas obilježen Dan narcisa, koji se diljem svijeta održava s ciljem isticanja važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka dojke 

Dan narcisa obilježen u Zagrebu Grad Zagreb
23. 3. 2019

Međunarodni Dan narcisa obilježen je danas u Zagrebu. Podsjetimo, riječ je o danu posvećenom oboljelima od raka dojke, a održava s ciljem isticanja važnosti prevencije i ranog otkrivanja te bolesti, u organizaciji Grada Zagreba – Gradskog ureda za zdravstvo, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, NZJZ Dr. Andrija Štampar i Hrvatske lige protiv raka.

Kupnjom narcisa akciju je podržala i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić, naglasivši da se više od 90 posto slučajeva rak dojke može izliječiti, ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi. Majić je pozvala sve žene da se odazovu na mamografski pregled.

„Danas smo ovdje dovezli mamograf, ali svakako se možete javiti i nadalje svaki dan obaviti pregled. Također, ako ste pozvane odazovite se na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke“, poručila je zamjenica gradonačelnika.

Podsjetimo, prema pojavnosti i smrtnosti rak dojke je na prvom mjestu uzroka raka u žena. Najčešće se pojavljuje iznad pedesete godine starosti, no mogu oboljeti i znatno mlađe žene, dok oko jedan posto oboljelih čine i muškarci.

Grad Zagreb je među prvim lokalnim zajednicama, još 2004. godine, suradnjom Gradskog ureda za zdravstvo i NZJZ Dr. Andrija Štampar, započeo provedbu Programa preventivne mobilne mamografije, za žene u dobi od 40 do 49 godina života te one starije od 69 godina. Do kraja 2018. u okviru tog programa pregled je obavilo gotovo 47 tisuća žena.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.