Crni nosorog, jedan od najrjeđih sisavaca rođen je u zoološkom vrtu (pogledajte trenutak kada je pristigao na svijet)

VIDEO: Aktivisti za prava životinja diljem svijeta raduju se izuzetno važnom događaju. Svako mladunče ove ugrožene vrste nova je nada, jer ih je u divljini ostalo svega 6000.

Crni nosorog, jedan od najrjeđih sisavaca rođen je u zoološkom vrtu (pogledajte trenutak kada je pristigao na svijet) Youtube/posnetek zaslona
29. 11. 2023

Svijet je obišla vijest da je u engleskom zoološkom vrtu Chester ZOO rođeno mladunče crnog nosoroga. Na svijet je došao 12. studenog, a kako je priopćeno iz zoološkog vrta, mladunče se od tada ne želi odvajati od majke."Ovaj trenutak čekali smo dugih 15 mjeseci i vrlo je neobično da se rodi nosorog tijekom dana. Zaista nismo očekivali da se sve to dogodilo pred našim očima", rekli su iz zoološkog vrta. Trenutak kada je "pao" na svijet uspjeli su zabilježiti kamerom, a snimak oduzima dah.
 

- Svjedočiti kako mladunac sigurno dolazi na svijet nevjerojatna je privilegija - rekla je Emma Evision iz spomenutog zoološkog vrta.  Majka malog crnog nosoroga se zove Zuri, ali on još nema ime. Kažu da je dobro, pun je ljubavi, zdrav je i pun energije. U Chester ZOO-u prilično su uspješni u 'uzgoju' ove životinjske vrste, a njihova je tajna u tome što pomno prate reproduktivne hormone u izmetu nosoroga. Uz njihovu pomoć određuju koje ženke i mužjake će zajedno 'izvesti na spoj'. Ali ova vrsta (njeni predstavnici imaju dva roga, prednji je puno veći) nije u tako dobrom stanju u divljini, pa je stoga svako rođenje iznimno važan događaj. Ako su se crni nosorozi koji žive u središnjem dijelu Afrike 1900. godine brojali u stotinama tisuća, danas ih je ostalo tek oko 6000, a prema nekim podacima čak tisuću manje. Zuri i njezino mladunče pripadaju vrsti istočnih crnih nosoroga, kojih je u Keniji, Tanzaniji i Ruandi ostalo samo oko 600!
 

Svaka ženka crnog nosoroga ima samo jedno mladunče, a trudnoća traje čak 16 mjeseci. Stoga, prema znanstvenicima, zoološki vrtovi imaju iznimno važnu ulogu u njihovom očuvanju. Istočni crni nosorog bio je pred potpunim izumiranjem, ali su ga raznim programima uspjeli 'vratiti u život'. Crni nosorozi su najviše ugroženi divljim lovom, a dijelom i gubitkom staništa. Nekima su njihovi rogovi prestižni trofeji, drugi vjeruju u njihovu 'ljekovitost'. Iako ih zovu crnim, oni su zapravo sivkaste boje, a ovo ime su mu dali kako bi se razlikovali od bijelog nosoroga. Mužjaci teže do 1400 kilograma, ženke su manje.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.