Marko Majhen na samo 100 km od Zagreba, u šumi uhvatio objektivom prizor za pamćenje

VIDEO - OBAVEZNO UKLJUČITE ZVUK! "Ulovio" ja mamu ris i njezina dva mladunca koji u šumama od Kočevskog roga do Gorskog kotara uživaju 100 na sat!

Šume su pune života, ali malo toga je vidljivo ljudskom oku. Obična šetnja područjem ostavila je šetača bez teksta.

Marko Majhen na samo 100 km od Zagreba, u šumi uhvatio objektivom prizor za pamćenje Life Lynx/posnetek zaslona/Facebook
20. 1. 2024

Ris je izrazito samotnjačka i plašljiva životinja. Čak i u zoološkom vrtu, ponekad morate čekati jako dugo da to primijetite. Vidjeti ga u našim šumama zapravo je nemoguća misija. Gotovo, jer tu i tamo sreća se nekome nasmiješi ono najlješe, vidjeti ga uživo, oči u oči s risom. 

Nedavno smo već bili objavili kako se osmjehnula jednom lovcu koji je usred dana snimio "crtić risa s mladuncima", što je vrlo neobično. Ovaj put prikazuje posjetitelja kočevskih šuma, koji je također vidio, pa čak i snimio crtić s mladuncima.

Posebno smo sretni ako dobijemo video risa s mladuncima jer smo u prošloj sezoni monitoringa u Sloveniji zabilježili samo 8 ženki s mladuncima", napisali su na Facebook stranici projekta LIFE Lynx.

"Poslao nam je Marko Majhen video koji je snimljen na području Kočevskog roga, na spoju teritorija dviju ženki, sjeverna je kći južne i snimili smo je s mladuncima prošle godine, dok je južna snimljena bez mladunaca 3 godine", napisali su i dodali da morate uključiti zvučnike. Video je snimljen prije nego što je pao snijeg, ali su uhvatili i jednog risa u snijegu. "Ima li dobrog snijega? Sigurno su ga svi nekada probali. Čak i ris iz Kočevske", napisali su uz fotografiju ispod Urše Fležar.

Projekt Life Lynx, kojim je oživljena populacija risova u Sloveniji, nakon pet godina polako se bliži kraju. "Glavni cilj projekta LIFE Lynx je spašavanje dinarsko-jugoistočnoalpske populacije risa od izumiranja i njezino dugoročno očuvanje. Prije početka projekta populacija je bila izrazito mala, izolirana, a njezine jedinke bile su vrlo povezane s Zbog toga je bilo potrebno smanjiti razinu srodnosti, odnosno dovođenjem zdravih jedinki iz druge, neugrožene populacije", napisali su na stranicama projekta.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.