VIDEO: Skrivena' kamera otkrila je prekrasan prizor iz šume u neposrednoj blizini Zagreba

DIVNA PRIČA ZA VIKEND: Kada su stručnjaci pogledali snimku koju je zabilježila kamera u šumi, mogli su se samo nadati onome što se na snimci pojavilo.

Iz projekta Life Lynx, čija je misija spasiti risove u Dinaridima i jugoistočnim Alpama od izumiranja, objavili su divnu vijest putem Facebooka: "Snimili smo mladunce risa na Bliskovom teritoriju!", na samo 100 km od Zagreba u Kočevskoj šumi.

VIDEO: Skrivena' kamera otkrila je prekrasan prizor iz šume u neposrednoj blizini Zagreba tommileew/pixabay
27. 1. 2024

Iz projekta Life Lynx ,čija je misija spasiti risove u Dinaridima i jugoistočnim Alpama od izumiranja, objavili su divnu vijest putem Facebooka: "Snimili smo mladunce risa na Bliskovom teritoriju!" Tome smo se jako nadali nakon što je Blisk primijećen u interakciji 2022. tijekom sezone parenja nad Cerkniškim jezerom sa ženkom. Po svemu sudeći, sastanak je bio vrlo produktivan. Svako novo mladunče risa (kod nas je nekada izumrlo) veliki je uspjeh.

Tada šestogodišnji mužjak Blisk, koji je preseljen iz Rumunjske, pušten je u Snežniške šume u svibnju 2022. Već tada je uz pomoć genetskih analiza bilo jasno da je Blisk otac risa Katalina, koji je u Sloveniju došao dvije godine prije oca, otišli su u divljinu, pušten je na Snežnik, ali je svoj teritorij uspostavio na području Menišije i Rakitniške visoravni.Ris se povremeno može pratiti preko videa koje sa svojim pratiteljima dijele sudionici projekta koji se inače polako privodi kraju. Tako smo Bliska prije nekog vremena mogli promatrati dok jede, što je inače nemoguće uhvatiti u prirodi. Osim ako netko nema nevjerojatnu sreću.

Nedavno je lovac usred bijela dana u šumi snimio risove tijekom igre, a ako uzmemo u obzir koliko su risovi plašljive životinje (čak se i u zoološkom vrtu dogodi da ih uzalud čekate), to je gotovo pa pravo čudo. Kao što je šetač koji je šetao šumom doživio čudo oživjela risica s mladuncima

Prvoga risa preseljeni u naše šume u travnju 2019. - bio je to Goru, također iz Rumunjske. Danas ima oko 5 godina i za to vrijeme se dobro brinuo za svoje potomstvo - dobio je čak četiri legla!

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.