Čista jedinica za Strategiju 2030.! "Desetljetka" mora na popravni, valja je pisati ispočetka, o njoj se ne isplati raspravljati

Imamo mi adute, i to one prave, ali nažalost još su skriveni. Probudite ih! Korupcija je naš najveći adut i s njome se trebamo baviti prije svega. Preživjeli smo desetak kolonijalnih vlasti i socijalizam, a i sad nas ima dovoljno ratnički raspoloženih koji intuitivno prepoznaju pravu stranu. Znali smo odabrati kroz povijest, a i 1991. kad su dobrovoljci krenuli u rat koji nije bio ni objavljen. Pozovite prave stručnjake, znanstvenike, idealiste, domoljube… i neće vas koštati 32 milijuna kuna izrada strategije. Kakvog utjecaja na razvoj Hrvatske ima promocija po katoličkim misijama i pomoć Hrvatima u Bosni i Hercegovini? Kako će se Hrvatska uključiti u IoT i industrije na bazi vodika i tko je tu lud??? Na 142 stranice sasuto je obilje lijepih želja, dijagnosticiranih nedostataka, a rješenja niotkuda. EU zahtijeva izradu strategije i uvođenje vladavine zakona! A ono se spominje samo na dva mjesta te strategije, a čak i tamo se krivo zove vladavinom prava. 

Čista jedinica za Strategiju 2030.! "Desetljetka" mora na popravni, valja je pisati ispočetka, o njoj se ne isplati raspravljati Slavko Midžor/Pixel
13. 11. 2020

Napisala: Martina Petrinjak

Foto: Slavko Midžor/Pixell

Zar se ovako piše strategija? Zaslužili ste čistu jedinicu! Tako nećemo „povući“ ništa od 22 milijarde eura europskog novca. Prijedlog Nacionalne razvojne strategije 2030. je nepopravljiva roba i podloga o kojoj nema smisla voditi rasprave. Nju morate pisati iznova- Na popravni s njome.
Jesu li zbilja jedini problemi Hrvatske globalno zatopljenje i međunarodni ugled države? Kakvog utjecaja na razvoj Hrvatske ima promocija po katoličkim misijama i pomoć Hrvatima u Bosni i Hercegovini? Kako će se Hrvatska uključiti u IoT i industrije na bazi vodika i tko je tu lud??? Na 142 stranice sasuto je obilje lijepih želja, dijagnosticiranih nedostataka, a rješenja niotkuda. Naplavina je to hrpe gluposti s kojima izlijećemo u zadnji čas pred EU. Pa nisu oni naivni da samo tako padnu da patvorinu i lakirovku i da za tako što daju novac. Europska unija je izradom strategije uvjetovala financiranje posljedica COVID-a i pomoći za potres. Zahtijevaju izradu strategije i uvođenje vladavine zakona! A ono se spominje samo na dva mjesta te strategije, a čak i tamo se krivo zove vladavinom prava.
Kažete, Hrvatska je u 2030. godini konkurentna, inovativna i sigurna zemlja prepoznatljivog identiteta i kulture, zemlja očuvanih resursa, kvalitetnih životnih uvjeta i jednakih prilika za sve.
Woho... a znate li što je izgledniji scenarij???
Hrvatska je u 2030. godini totalno kolabirani sustav. 60 posto danas postojeće infrastrukture ne funkcionira, uprave su u potpunoj paralizi. Već 2023. ima masovne prosvjede javnih službi, jer nije u stanju servisirati njihova „stečena prava“, opći rasap, potencijalno nasilne nerede na ulicama, zbog neplaćanja ima mafiju koja je izrasla iz današnjeg MUP-a. Stupanj nesigurnosti života je odletio u nebo, stupanj nesigurnosti poslovanja je izletio kroz nebo. Ako se stanje opće i sukcesivne pandemije nastavi, dvije osi razvoja: prostitucija i s njom povezane industrije (moda, estetska kirurgija, dio medija, frizeri) su u kolapsu, a tako i druga os – nogomet. Narkomafija je u konstantnim međusobnim oružanim sukobima, EU, usprkos početnom entuzijazmu 2021. prepušta teritorij Hrvatske istočnim mafijama. Imigranata nema, oni samo prolaze kroz Hrvatsku. Napušteni starci umiru u fekalijama, bili kod kuće ili u bolnicama. Zatvoreni su svi privatni oblici skrbi jer su postali neisplativi. Država već pet godina ne isplaćuje nikakve mirovine. Cijena nekretnina je gotovo nula, budući da nitko, ali baš nitko, ne želi doći u zemlju kojom vlada mafija i u kojoj se ništa ne može pošteno raditi. Razvilo se desetak većih tvrtki, u sektoru IT servisa, koje su migrirale u sjevernu Europu. Sama migracija je bila kaotična i opasna, bilo je žrtava. Poljoprivrednici koji uzgajaju hranu česte su žrtve lutajućih milicija. Da se ikome da s nama ratovati, mogli bismo to zvati ratom. Na talijanskog granici su kampovi migranata koje brane oružane snage UN, ali im ne dopuštaju ulaz u Italiju. U Mađarskoj je isto kao i kod nas. Svuda vlada jeziva bijeda. Nema struje, nema ni pitke vode.
Ovo što sam napisala samo je blaga varijanta scenarija koji je tzv. scenario najviše vjerojatnosti jer je, naime, takav epilog prirodna posljedica stanja i trenda u kom smo sada.

Koji su nam pravi skriveni aduti?
Pa, po mojim analizama, ono što službeno zovemo korupcijom je naš najveći adut. Činjenica da smo snažno interesno, obiteljski i prijateljski povezani međusobno na individualnoj razini, da smo preživjeli desetak kolonijalnih vlasti i socijalizam. Činjenica da je među nama ima dovoljno ratnički raspoloženih osoba koje intuitivno procijene pravu stranu. Baš onako kako se to dogodilo 1991. kad su dobrovoljci krenuli u rat koji nije bio ni objavljen.
Evo, pokazala sam kako bi otprilike valjalo pisati scenarijski dio strategije.
Međutim, iza i ispod tih scenarija su mjeseci rada na samim scenarijima i godine rada na ekstrahiranju trendova.
To jednostavno nije slučaj s hrpom gluposti s kojom je Hrvatska vlada izletjela u zadnji čas pred EU, koja je izradom strategije uvjetovala financiranje posljedica COVID-a i pomoći za potres. Izradom strategije i uvođenjem vladavine zakona koja se spominje samo na dva mjesta te strategije, a čak i tamo se krivo zove vladavinom prava.


Više u novom broju tiskanog izdanja Starta koje uskoro stiže na kioske….

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.