Čak 77 posto anketiranih državljana EU-a podržava vladavinu prava kao uvjet za dobivanje europskih sredstava

Čak 77 posto anketiranih državljana EU-a podržava vladavinu prava kao uvjet za dobivanje europskih sredstava Unsplash
21. 10. 2020

Velika većina građana EU-a, uključujući i hrvatske državljane, podržava ideju da se dodjela europskih sredstava uvjetuje poštivanjem vladavine prava i demokratskih načela, pokazuje istraživanje koje je naručio Europski parlament.

Parlament je rezultate objavio u utorak kada se održao novi krug pregovora između Vijeća i Parlamenta o vladavini prava, što je jedna od ključnih spornih točaka u pregovorima o korištenju financijskog paketa u iznosu od 1824 milijarde eura.

On se sastoji od redovitog sedmogodišnjeg proračuna za razdoblje od 2021. do 2027. i jednokratnog instrumenta za oporavak gospodarstva od pandemije koronavirusa nazvan “EU sljedeće generacije”.

Europski parlament traži snažan mehanizam za zaštitu vladavine prava i demokratskih načela koji bi omogućio uskratu sredstava onim zemljama koje to krše.

Vijeće EU-a, koje predstavlja zemlje članice, zauzima se za to da se ta mogućnost ograniči samo na slučajeve zlouporabe sredstava, odnosno kada su ugroženi financijski interesi EU-a.

Ni zemlje članice nisu jednoglasne po tom pitanju. Dio zemalja koje spadaju u krug “štedljivih” sklon je zahtjevima Europskog parlamenta, dok Mađarska i Poljska, s druge strane, prijete da će blokirati cijeli paket ako se usvoji rješenje koje bi snažno povezivalo vladavinu prava i korištenje europskih sredstava.

Prema rezultatima istraživanja provedenom u svih 27 zemalja članica, 77 posto anketiranih podržava uvjetovanje vladavinom prava.

Slažete li se s tvrdnjom da EU dodjeljuje sredstva zemljama članicama pod uvjetom da vlade poštuju vladavinu prava i demokratska načela, glasi pitanje postavljeno anketiranim osobama.

Na razini svih članica EU-a, 36 posto je odgovorilo da se “potpuno slaže”, a 41 posto da je “sklono složiti se” s tom tvrdnjom. Samo tri posto ne slaže se “u potpunosti”, a 9 posto je sklono ne složiti se s takvom tvrdnjom, dok je 11 posto odgovorilo da ne zna odgovor na to pitanja.

U Hrvatskoj je 30 posto anketiranih odgovorilo da se “u potpunosti slaže”, a 44 posto da je “sklono složiti se”.  

U 26 država članica 70 ili više posto ispitanih podržava uvjetovanje, iznimka je Češka gdje to podržava 59 posto ispitanih.

Istraživanje je pokazalo da građani podržavaju veći proračun EU-a i da žele da se taj novac potroši uglavnom na javno zdravlje, ekonomski oporavak i borbu protiv klimatskih promjena.

Više od polovice, odnosno 54 posto, smatra da je Europskoj uniji potreban veći proračun kako bi se mogla suočiti s ekonomskim posljedicama koronakrize, a 31 posto misli da su dogovorena sredstva dostatna za to, dok je 15 posto odgovorilo da ne zna odgovor.

U Hrvatskoj je na to pitanje 60 posto ispitanih odgovorilo pozitivno, 26 posto da su dogovorena sredstava dovoljna, a 14 posto ih nije znalo odgovor.

Dvije trećine anketiranih u cijeloj Uniji misli da EU treba imati veće nadležnosti u rješavanju kriza poput pandemije covida 19, a četvrtina se ne slaže s tim, pokazalo je istraživanje.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.