POSLJEDICE Italija i Francuska u recesiji, najgori pad BDP-a u Španjolskoj u povijesti

BDP Europske unije smanjio se za 3,5 posto u prvom tromjesečju ove godine, prema preliminarnim izvješćima koje je u četvrtak objavio Eurostat, službena agencija za statistiku.

POSLJEDICE Italija i Francuska u recesiji, najgori pad BDP-a u Španjolskoj u povijesti Pixabay
4. 5. 2020

Francuska i Italija ušle su u recesiju u prva tri mjeseca ove godine, dok je španjolski BDP drastično opao, pokazuju novi podaci o utjecaju COVID-19 na europska gospodarstva, a prenosi Euronews.

Preliminarne brojke rasta za Europu dolaze samo dan nakon što su američke vlasti otkrile da se BDP-a zemlje prvi put smanjio od 2014. godine.

Što je BDP?

BDP ili bruto domaći proizvod jedan je od glavnih pokazatelja zdravlja gospodarstva i predstavlja ukupnu vrijednost onoga što je zemlja proizvela u proizvodima i uslugama tijekom određenog razdoblja.

Kao takav, uključuje svu privatnu i javnu potrošnju, državnu potrošnju, investicije, građevinske radove i vanjsku trgovinsku bilancu – koja pokazuje je li neka država izvezla više nego što je uvozila.

To ga čini osobito korisnim pokazateljem, i kada raste, posebno ako inflacija nije problem, to je obično dobra stvar za radnike i tvrtke.

Ali on ima ograničenja i ne pruža potpuni pregled ekonomije. Na primjer, izostavljaju se svi neplaćeni radovi kao što je npr. briga za starije i nemoćne osobe. Također ne otkriva kako su dohotci podijeljeni na stanovništvo.

Europska unija trpi rekordan pad

BDP Europske unije smanjio se za 3,5 posto u prvom tromjesečju ove godine, prema preliminarnim izvješćima koje je u četvrtak objavio Eurostat, službena agencija za statistiku.

Pad je bio još oštriji za eurozonu – koja se sastoji od 19 država članica – s BDP-om za kojega se očekuje da će se smanjiti za 3,8 posto u četvrtom tromjesečju.

“To su najoštriji padovi zabilježeni od 1995. godine”, navodi Eurostat u izjavi i oni su pripisani mjerama suzbijanja COVID-19.

Francuska ulazi u recesiju

Francuski BDP pao je za 5,8 posto u prvom tromjesečju, što je “najveći pad” od 1949., nacionalna statistička agencija INSEE objavila je u četvrtak.

“Negativni razvoj BDP-a u prvom tromjesečju 2020. godine prvenstveno je povezan sa provedbom mjera gašenja tzv. “nebitnih” aktivnosti od sredine ožujka”, navodi INSEE.

To znači da je zemlja sada u recesiji, što se događa kada su zabilježena dva uzastopna tromjesečja negativnog rasta BDP-a.

U posljednja tri mjeseca 2019. godine, francuski BDP skliznuo je za 0,1%.

Francuske vlasti uvele su stroge mjere 17. ožujka kako bi spriječile širenje pandemije. Prva ograničenja trebala bi biti ukinuta 11. svibnja, a premijer Edouard Philippe naglasio je početkom ovog tjedna da predugo čekanje na ublažavanje mjera može imati katastrofalne posljedice za gospodarstvo.

Do srijede navečer u francuskim bolnicama i staračkim domovima umrlo je više od 24.000 ljudi.

Italija također u recesiji

Italija je također ušla u recesiju u prvom tromjesečju, a BDP je smanjen za 4,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, objavila je u četvrtak statistička agencija ISTAT. Ako se procjena potvrdi, bio bi to najgori rezultat od 1995. godine, kada je Eurostat započeo s nadgledanjem.

Italija je bila prva europska zemlja koja je uvela mjere i do sada je najteže pogođena zemlja u toj regiji, pri čemu je zabilježeno više od 27.600 smrtnih slučajeva.

Najgori rezultati ikad i u Španjolskoj

Španjolsko gospodarstvo smanjilo se za 5,2 posto u odnosu na prethodni kvartal, objavila je u četvrtak statistička agencija INE.

Ovo je najgori rezultat od kada su počela mjerenja 1970-ih.

“Situacija koju je u Španjolskoj izazvao COVID-19 i utjecaj mjera poduzetih za zaštitu zdravlja stanovništva od ožujka doveli su do izvanrednih poteškoća u mjerenju ekonomskog razvoja čitavog tromjesečja,” navela je u izjavi statistička agencija.

Španjolska je treća zemlja u Europi iza Italije i Velike Britanije po broju smrti pripisanih koronavirusu. U zemlji je od virusa umrlo više od 24.200 ljudi.

Američka ekonomija smanjuje se prvi put nakon šest godina
Američko gospodarstvo smanjilo se za 4,8 posto u prvom tromjesečju, prema preliminarnoj procjeni Ureda za ekonomsku analizu (BEA).

To je prvo smanjenje BDP-a zemlje od 2014. i najveći najveći pad u proteklom desetljeću.

“Pad BDP-a u prvom tromjesečju djelomično je posljedica reakcije na širenje COVID-19, jer su vlade u ožujku izdavale naredbe o” boravku kod kuće “. To je dovelo do brzih promjena u potražnji, jer su se tvrtke prebacile na rad na daljinu ili otkazale poslovanje, a potrošači su otkazali, ograničili ili preusmjerili potrošnju “, navela je BEA.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.