Britanske vlasti građanima s niskim primanjima osigurale jednokratnih 500 funti zbog pandemije

Britanske vlasti platit će 500 funti građanima s niskim primanjima koji će se suočiti s potrebom da odu u samoizolaciju zbog koronavirusa COVID-19. Izjavio je britanski ministar zdravstva Matt Hancock.

Britanske vlasti građanima s niskim primanjima osigurale jednokratnih 500 funti zbog pandemije Unsplash
23. 9. 2020

Prema njegovim riječima, isplata će biti jednokratna, a poslodavci koji odbiju samoizolirati ovu kategoriju građana bit će kažnjeni. Ministar je rekao da će se ova shema primijeniti u Engleskoj, a vlasti u Walesu, Škotskoj i Sjevernoj Irskoj imat će pristup financiranju sličnih programa.

Za prekršitelje režima samoizolacije predviđene su novčane kazne u iznosu od 1.000 £. U slučaju ponovljenog kršenja, kazna će se povećati na 10.000 £.

Glavni savjetnik britanskog premijera za znanost Patrick Vallance rekao je da bi broj slučajeva zaraze koronavirusom u Kraljevini do sredine listopada mogao doseći 50 tisuća dnevno. Sada se, prema njegovim riječima, broj infekcija COVID-19 u zemlji udvostručuje svakih sedam dana. Sredinom studenoga u Britaniji bi svaki dan moglo umirati 200 ljudi, sugerirao je.

Stoga je zadatak izbjeći udvostručavanje broja slučajeva svakih sedam dana. Već se poduzimaju mjere za koje se očekuje da će usporiti ovaj rast i spriječiti nas da uđemo u taj eksponencijalni rast, a također izbjeći suočavanje s problemima koje ste mogli predvidjeti kao rezultat. Potrebna je brzina i akcija”, rekao je Vallance.

Rekao je da bi oko 8% stanovništva zemlje (oko 3 milijuna ljudi) moglo biti zaraženo virusom. "To znači da velika većina nas nije zaštićena ni na koji način i osjetljivi smo na ovu bolest", dodao je savjetnik.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je 18. rujna da se COVID-19 ne može izbjeći. „Sada vidimo pristup drugog vala. Vidjeli smo to u Francuskoj, Španjolskoj, diljem Europe. Bojim se da je neizbježno da ćemo to vidjeti u našoj zemlji" - rekao je.

Johnson je napomenuo da ne želi proglasiti drugo zaključavanje u Kraljevstvu i zaustaviti gospodarstvo. S tim u vezi, prema njegovim riječima, vlada će razmotriti mogućnost jačanja restriktivnih mjera koje još nisu u potpunosti otkazane.

Prema britanskom ministarstvu zdravstva, 21. rujna otkriveno je 398 625 slučajeva zaraze koronavirusom. Žrtve COVID-19 porasao je na 41 788.

Prema američkom sveučilištu Johns Hopkins, u Velikoj Britaniji, koronavirus je dijagnosticiran kod 401 122 osobe, a umrlo je 41 877 pacijenata.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.