Božinović najavio akciju: kreće strogo kažnjavanje Ilegalnih underground zabava koje se organiziraju diljem Zagreba

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je kako će se oko ilegalnih okupljanja dodatno angažirati policija, civilna zaštita i Državni inspektorat te je pozvao građane da, ako imaju takva saznanja, prijave ilegalne zabave. 

Božinović najavio akciju: kreće strogo kažnjavanje Ilegalnih underground zabava koje se organiziraju diljem Zagreba Unsplash
17. 11. 2020

Uvođenje novih mjera protiv koronavirusa ovisit će o situaciji s brojem novozaraženih tijekom tjedna, a ilegalni partiji (zabave) strogo će se kažnjavati, najavio je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Najavio je kako će se oko ilegalnih okupljanja dodatno angažirati policija, civilna zaštita i Državni inspektorat te je pozvao građane da, ako imaju takva saznanja, prijave ilegalne zabave. 

Pozivam građane koji imaju takvu informaciju da obavijeste policiju ili civilnu zaštitu koji će djelovati vrlo strogo”, rekao je Božinović na konferenciji za novinare. To je važno kako ne bi kaznili ugostitelje koji su se angažirali u primjeni epidemioloških mjera.

Božinović je najavio da će uvođenje novih mjera protiv covida-19 ovisiti o situaciji ovoga tjedna. “Stope rasta su manje nego prije nekoliko tjedana. Ako u ovom tjednu ne budemo zabilježili pad, onda bi razmotrili nove mjere koje se mogu odnositi na restrikcije okupljanja, kao i smanjenje rada određenih djelatnosti, rad od doma i smjenski rad”, kazao je Božinović.
 
U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 1313 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrle su 33 osobe, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 15.699, među njima je 1816 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 191 pacijent.

Božinović je, govoreći o javnim okupljanjima koja su dobila dozvolu Nacionalnog stožera (Velika Gospa, Dan sjećanja u Vukovaru), istaknuo kako se radi o tradicionalnim događanjima za koja je “teško očekivati da će nestati” pa je odgovorno stvoriti epidemiološki okvir za njihovo održavanje.

Ministar zdravstva Vili Beroš ocijenio je kako se, unatrag 6-7 tjedana, broj zaraženih udvostručio, a nakon uvođenja novih mjera 26. listopada taj broj je već prvog tjedna pao. Hrvatska je po broju aktivnih slučajeva na milijun stanovnika među sedam najboljih zemalja u Europi.

Nismo zadovoljni tim brojevima, ali ipak sve govori da je situacija na neki način stabilna”, kazao je Beroš. “Ako usporedite naše s europskim mjerama, s blažim mjerama postižemo jednake, ako ne i bolje rezultate. Ako bi svi poštivali mjere, brojevi bi bili puno bolji. Dajte da dodatnom odgovornošću polučimo da ne moramo pooštravati mjere”, rekao je.

Porast broja hospitaliziranih rezultat je rasta broja novorazaženih od prije dva tjedna, a bolnice u ovom trenutno imaju rezervnih kapaciteta, dodao je Beroš.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš najavila je kako se s nekim županijama zbog velikog broja novozaraženih vode razgovori o ciljanom testiranju antigenskim testovima.

Ističe kako se u jednoj županiji epidemija nije smirila od rujna pa je nužno voditi računa o socijalnom distanciranju i smanjiti broj kontakata.

Za mlade je to teže, ali nije vrijeme za bliske kontakte. Razmišlja se da bi se u nekim županijama provelo brzo antigensko testiranje da se brzo izoliraju oni koji su zarazni”, rekla je Bubaš. To ne bi, kaže, bilo masovno testiranje kao u Slovačkoj, nego ciljana testiranja određenih skupina.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.