Borrell optužuje Rusiju da širi dezinformacije o europskim i američkim cjepivima

"Ruski višejezični mediji pod kontrolom države otvoreno se rugaju zapadnim proizvođačima cjepiva, a to je u nekim slučajevima dovelo do apsurdnih tvrdnji da će ta cjepiva pretvoriti ljude u majmune", izjavio je šef europske diplomacije Josep Borrell.

Borrell optužuje Rusiju da širi dezinformacije o europskim i američkim cjepivima Pixabay
29. 12. 2020

Šef diplomacije Europske unije Josep Borrell optužio je u ponedjeljak ruske javne medije da šire lažne informacije o europskim i američkim cjepivima protiv koronavirusa u državama u kojima želi prodati svoje.

“Ruski višejezični mediji pod kontrolom države otvoreno se rugaju zapadnim proizvođačima cjepiva, a to je u nekim slučajevima dovelo do apsurdnih tvrdnji da će ta cjepiva pretvoriti ljude u majmune“, napisao je Borrell na svom blogu. 

Te su priče očito usmjerene na države kojima Rusi žele prodati svoje cjepivo Sputnjik V“, dodao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost, ne dajući konkretne primjere. 

Ruski neovisni fond RDIF koji se bavi promidžbom cjepiva u inozemstvu još nije agenciji Reuters komentirao Borrellovo priopćenje, kao ni rusko ministarstvo zdravlja. 

Kada je farmaceutska tvrtka AstraZeneca, koja na lijeku surađuje sa sveučilištem Oxford, u rujnu zaustavila klinička ispitivanja zbog neobjašnjene bolesti volontera, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je Sputnjik V pouzdaniji jer se temelji na adenovirusu pronađenom u čovjeku, dok je britansko cjepivo “za majmune”. 

Ispitivanja cjepiva, koje uz pomoć bioinženjeringa koristi bezopasni virus obične prehlade u čimpanza kako bi ljudske stanice usmjerio na proizvodnju antitijela, nastavilo se nekoliko dana nakon odobrenja agencija za sigurnost lijekova. 

Rusija je prošli tjedan poslala prvu pošiljku cjepiva u Argentinu s kojom je sklopila dogovor o dostavi 10 milijuna doza. Moskva je potpisala sporazume s nizom latinoameričkih i azijskih država za cjepivo koje stoji manje od 20 dolara po pacijentu. 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.