Pandemija Covida-19 mogla bi donijeti preokret međunarodnog poretka

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell ocijenio je da bi pandemija koronavirusa mogla donijeti prekretnicu u međunarodnom poretku.

Pandemija Covida-19 mogla bi donijeti preokret međunarodnog poretka Pexels
25. 5. 2020

Borrell je tijekom videokonferencije s njemačkim veleposlanicima u ponedjeljak izjavio da analitičari već dugo vremena govore o završetku međunarodnog poretka na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama i “rođenju azijskog stoljeća”.

“To se sad događa pred našim očima”, izjavio je 73-godišnji španjolski političar dodavši da bi se pandemija Covida-19 mogla smatrati prekretnicom u svjetskom poretku i premještanjem moći sa Zapada na Istok.

Borrell je ustvrdio i da će Europska unija biti pod sve većim pritiskom da se odluči za jednu stranu. “No ona mora slijediti vlastite interese i ne smije dopustiti da je bilo koja strana instrumentalizira”, izjavio je Borrell i dodao da je za to potrebna dobra strategija napsram Kine. 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.