Manchester United 10 puta je bogatiji od Dinama koji je 4,6 puta bogatiji od Rijeke i 4 puta od Hajduka

Top lista 30 najbogatijih klubova otkriva kako su najmoćniji uprihodovali gotovo jednako novca kao svi ostali, a ni Dinamo nije loše prošao jer je samo 10 puta manje "inkasirao" nego Manchester Utd. i samo 2,5 puta manje nego 30. plasirana Benfica

Manchester United 10 puta je bogatiji od Dinama koji je 4,6 puta bogatiji od Rijeke i 4 puta od Hajduka graphicnews
24. 1. 2018

Napisao: Lukas Miošić

Manchester United u prošloj je natjecateljskoj sezoni uprihodovao 673,3 milijuna eura, najviše među svim nogometnim klubovima na svijetu. Kultni klub s Old Trafforda predvodi netom objavljenu listu Top 20 klubova s najvećim "incomom". Gotovo svaki drugi, njih devet, na ovoj je ljestvici najbogatijih nogometnih klubova. Objavljenu listu u medijima zaključuje Everton sa 199,2 milijuna eura.
Deloitte, međunarodna financijska ustanova koja prati i ekonomije sportskih klubova, objavila je i prvih 30 klubova. Na zadnjem je, 30. mjestu portugalska Benfica s prihodom 157,6 milijuna eura. Dinamo je u 2016. godini uprihodio respektabilnih 65,7 milijuna eura i sasvim je izvjesno kako je među 100 najbogatijih svjetskih klubova. Zagrepčani su ostvarili samo deset puta manje prihoda nego Manchester United, a svega 2,5 puta manje nego Benfica.  
Crveni vragovi uprihodili su 1,7 milijuna eura više nego Real Madrid i 32 milijuna eura više nego Barcelona. Top 5 zatvorili su Bayern Munchen (587,8 milijuna) i Manchester City (527,7 milijuna). Najveći dobitnici, u usporedbi s prošlom godinom, su Inter s rastom 82,9 milijuna (ukupno 262,1 milijuna eura, što je gotovo nestvaran rast 46,2 %) i Napoli čiji je porast prihoda 58 milijuna eura (ukupno 200,7 milijuna, što je također nevjerovatan rast 40,6 %).
Najveći gubitnik prošle sezone definitivno je Roma koja je ispala s liste Top 20, s prihodom171,8 milijuna eura, što je 46,4 milijuna manje nego u prijašnjoj sezoni, a među klubovima koji su ostali na listi ističu se PSG s padom od 34,7 milijuna i Chelsea sa 19,4 milijuna manjim prihodima.
Među prvih 30 svjetskih klubova njih je 14 iz Engleske. Po ekonomskoj snazi jača su tri španjolska kluba od četiri njemačka i pet talijanskih s liste, koji su se našli u Deloittevoj analizi.
Od hrvatskih klubova još čekamo izvješća i ne može se sigurno reći koliki su bili njihovi prihodi u 2017. godini.  Za GNK Dinamo Zagreb vrijede podaci iz 2016., baš kao i za Hajduk i Rijeku koji su uprihodili 127 milijuna kuna (16,9 milijuna eura), odnosno 107 milijuna kuna (14,3 milijuna eura).  Prema navedenim kriterijima Dinamo je možda deset puta siromašniji klub nego Manchester United, ali je 4,6 puta bogatiji nego Rijeka te četiri puta nego Hajduk. Zanimljivo je kako je daleko nabogatiji hrvatski klub ostvario samo deset puta manje prihode nego Manchester Utd., a Hajduk i Rijeka imali su 40, odnosno gotovo 50 puta manje prihode.
Nogometom vlada novac i tako je već dugo. No od količine koja se u najbogatijim klubovima vrti nekima bi moglo pozliti. Dok navijači koji ih bodre nerijetko moraju ozbiljno razmisliti o kućnim financijama prije nego se odluče na kupnju originalnoga dresa ili odlazak na utakmicu, njihovi klubovi uživaju u raskoši i bogatstvu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.