Bogate zemlje postrojile se za cjepivo protiv koronavirusa - siromašne tko "šiša"

SAD, Velika Britanija, Japan i zemlje EU složile su se kupiti 1,3 milijarde doza cjepiva protiv koronavirusa, koje još nije stvoreno. Izvještava Bloomberg pozivajući se na studiju analitičke tvrtke Airfinity.

Bogate zemlje postrojile se za cjepivo protiv koronavirusa - siromašne tko "šiša" Pixabay
4. 8. 2020

SAD i Velika Britanija potpisale su sporazum sa Sanofi i GlaxoSmithKline Plc, a Japan je potpisao sporazum s Pfizerom. Europska unija je također angažirana po pitanju kupnje, napominje Agencija, ali ne precizira s kim su europske zemlje potpisale ugovor.

Dakle, iako učinkovitost cjepiva protiv nove vrste virusa još nije dokazana, značajan broj već je rezerviran od strane bogatih zemalja i vjerovatno će porasti broj transakcija. Analitičari kažu da 7,8 milijardi ljudi možda nema dovoljno doza, a da će siromašnije države biti "posljednje u redu".

Slična je situacija bila i 2009. godine kada su bogate zemlje monopolizirale opskrbu cjepivom protiv svinjske gripe.

Izbijanje nepoznate upale pluća počelo je u kineskom gradu Wuhan krajem prosinca prošle godine. Kao što se ispostavilo, uzročnik bolesti bio je novi tip koronavirusa; kasnije je bolest službeno nazvana COVID-19.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.