Mještani bijesni: polijevaju turiste vodom i histerično viču: - "Niste dobrodošli i vratite se kući"

VIDEO: Stanovnike turističkog dragulja, vrlo popularnog i među Hrvatima, konačno je preplavio masovni turizam. Jedna od najavljenih mjera je povećanje dnevne boravišne pristojbe na 4 eura po osobi.

Barcelona, ​​u kojoj je na ulice izašlo više od 3000 prosvjednika, nije jedini španjolski grad koji prosvjeduje protiv masovnog turizma. Isto je nedavno odlučeno i na Majorci i na Kanarskim otocima.

Mještani bijesni: polijevaju turiste vodom i histerično viču: - "Niste dobrodošli i vratite se kući" Nikolaus Bader from Pixabay
10. 7. 2024

Turizem od vitalnog je značaja za gospodarski razvoj mnogih zemalja diljem svijeta. Nudi mnoge prednosti koje nadilaze ekonomski učinak. Između ostalog, turizam otvara radna mjesta i povećava zaposlenost, što pridonosi poboljšanju životnog standarda lokalnog stanovništva. Turistička industrija također potiče razvoj infrastrukture kao što su ceste, zračne luke i kulturne institucije, što koristi i turistima i lokalnom stanovništvu. Istodobno, turizam promiče očuvanje kulturne baštine i prirodnog okoliša, jer podiže svijest o važnosti očuvanja tih resursa za buduće generacije. Osim toga, turizam promiče međukulturalni dijalog i razumijevanje među narodima, čime se gradi mir i međusobno poštovanje. Ukratko, turizam je vrijedan izvor prihoda i napretka za društva diljem svijeta. Ali turizam - jasno je - ima i loših strana. A to su prije nekog vremena shvatili i u Barceloni, koju turisti opsjedaju kao muhe nad ostacima hrane. Također, film je konačno oduševio domaće stanovništvo.
 

U glavnom gradu Katalonije, zbog sve većeg broja turista, na ulice su izašli stanovnici Barcelone. Bunili su se protiv masovnog turizma i bili direktni oko toga, pa bi teško bilo više. "Turisti, idite kući! Ovdje niste dobrodošli", poručili su privremenim posjetiteljima grada na sjevernoj obali Sredozemnog mora. "Barcelona nije na prodaju!" moglo se čuti i tijekom prosvjeda, tijekom kojeg su neki otišli jako daleko. Išli su čak toliko daleko da su bacali vodu na ljude u restoranima i vikali im da se vrate odakle su došli.

Grad za građane, a ne samo za turiste

"Došli smo prosvjedovati protiv masovnog turizma u Barceloni. Prošle godine grad potpuno prepušten turistima, želimo grad za svoje građane, a ne grad koji služi samo turistima", objasnio je Albert Valencia, jedan od prosvjednika. Barcelonu godišnje u prosjeku posjeti oko 32 milijuna ljudi, a prosvjednici su istaknuli i da zbog masovnog turizma, među ostalim, nekretninska scena raste u nebo.

U posljednjem desetljeću stanovi su poskupjeli za čak 70 posto! Gradonačelnik Barcelone Jaume Collboni već je nedavno najavio da će u sljedećih pet godina pokušati eliminirati ili drastično ograničiti uglavnom kratkoročne turističke posjete gradu.

U svjetlu potonjeg čak 10.000 pružatelja turističkog smještaja prijeti da ostane bez licence za ovu vrstu iznajmljivanja nekretnina. Jedna od najavljenih mjera je povećanje dnevne boravišne pristojbe na 4 eura po osobi.
 

 
Barcelona, ​​u kojoj je na ulice izašlo više od 3000 prosvjednika, nije jedini španjolski grad koji prosvjeduje protiv masovnog turizma. Isto je nedavno odlučeno i na Majorci i na Kanarskim otocima.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.