1 euro jeftiniji tank goriva od 50 litara od sutra, i dizel i benzin pojeftinjuju 2 centa po litri

1,7 eura jeftiniji cijeli tank dizela u Hrvatskoj nego u Sloveniji od sutra! Uštedjet ćete minorno ako danas idete tankati auto. U utorak se očekuje neznatni pad cijena naftnih derivata. I u Sloveniji idu cijene dolje, no pojeftinjene još je i manje nego u Hrvatskoj. Tamo će litra benzina pojeftiniti 1,2 centa, a dizela za 1,5 centi.

Litra dizela od sutra u Hrvatskoj, 1,381 eura po litri, u Sloveniji 1,415 eura


 

1 euro jeftiniji tank goriva od 50 litara od sutra, i dizel i benzin pojeftinjuju 2 centa po litri Bor Slana/Bobo
15. 1. 2024

Vlada Hrvatske je na telefonskoj sjednici donijela uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata sukladno kojoj se najviše maloprodajne cijene računaju po formuli prema osnovnoj cijeni fosilnog goriva u prethodnom 14 dnevnom razdoblju, s ograničenom premijom.

Uredba će stupiti na snagu prvi dan nakon objave, a cijene će vrijediti 14 dana. Cijene i benzina i dizela od utorka će pojeftiniti za dva centa.

Prema novim cijenama benzin i dizel će biti jeftiniji dva centa - 1,38. Cijena plavog dizela bit će 85 centi po litri, što je niže za dva centa. Nova cijena UNP-a za spremnike je 1,15 EUR/kg, što je niže za 3 centa, a UNP za boce bit će 1,71 EUR/kg UNP.

Cijene dolje i u Sloveniji

Regulirane cijene naftnih derivata u ponoć će se smanjiti uz nepromijenjene trošarine. Na benzinskim postajama izvan autocesta bezolovni benzin od 95 oktana pojeftinit će za 1,2 centa na 1,381 eura po litri, a dizel za 1,5 centa na 1,415 eura po litri. Pojeftinit će i lož ulje, i to za 1,7 centi na 1,065 eura po litri. Cijene će vrijediti do uključivo 29. siječnja, priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša, klime i energetike.

Cijene pogonskih goriva na autocestnom čvoru formiraju se slobodno. Sukladno Vladinoj uredbi o formiranju cijena određenih naftnih derivata izvan područja autocesta i brzih cesta, marže trgovaca su ograničene i mogu iznositi najviše 0,0683 eura za litru dizelskog goriva, 0,0694 eura za litru Benzin od 95 oktana i najviše 0,08 eura po litri lož ulja.

Regulacija cijena naftnih derivata

Da nema mjera Vlade te da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata prije prve Uredbe, iste bi iznosile: 1,51 EUR/l za benzin, 1,55 EUR/l za dizel, 0,94 EUR/l za plavi dizel, 1,39 EUR/kg UNP za spremnike, 2,02 EUR/kg UNP za boce.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.