Rudolfu Perišinu u čast, NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO - MIG koji je Hrvatskoj udahnuo život iz Austrije u Zagrebu

Heroj Domovinskog rata, pokojni Rudolf Perešin, preletio je u junačkom i rizičnom letu u susjednu Austriju MIG-om 21, odbijajući biti dio pomahnitale zločinačke soldateske koja je razarala Hrvatsku. 25. listopada 1991. godine uletio je u zračni prostor Austrije oko Bleiburga, a svoj MiG 21 prizemljio je u zračnoj luci pokraj Klagenfurta. U Zagrebu je danas na Trgu kralja Petra Krešimira IV postavljen obnovljen avion u znak sjećanja i neizmjerne zahvalnosti za junački oduhvat koji je hrvatskom narodu u najtežim trenucima dodatno pojačao želju i potrebu za otporom srbijanskoj agresiji

Rudolfu Perišinu u čast, NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO  - MIG koji je Hrvatskoj udahnuo život iz Austrije u Zagrebu Borut Černelić
12. 5. 2019

Napisao i snimio: D.M.

Obnova sjećanja na dane ponosa, časti i slave. Podsjećanje na zajedništvo koje je donijelo pobjedu i izgradilo domovinu. Tuga za strašnim žrtvama.
U Zagrebu na Trgu kralja Petra Krešimira IV je postavljen obnovljen avion kojim je heroj Domovinskog rata pokojni Rudolf Perešin preletio u susjednu Austriju odbijajući biti dio pomahnitale zločinačke soldateske koja je razarala Hrvatsku.

Povijest nam je puna takvih znanih i neznanih heroja.
Minutom ponosne tišine odajmo počast svim palim za domovinu !
“NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO !”, napisao je Damir Mikuljan, predsjednik Skupštine Zagrebačke županije.

Braniteljski hr. napisao je za junaka Domovinskog rata:

- 25. ožujka 1958. godine u Jakšinecu (općina Gornja Stubica) rođen je Rudolf Perešin, junak Domovinskog rata i jedan od najpoznatijih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Već se u posljednjoj godini osmogodišnje škole odlučio za pilotski poziv, stoga je upisao zrakoplovnu gimnaziju koju je završio u Mostaru. Nakon toga, 1977. godine upisuje Zrakoplovnu vojnu akademiju, koju završava 1981. godine s natprosječnim rezultatima.

Upravo zbog toga što je bio među najboljim pilotima, iste je godine ušao među 19 pilota koji su se obučavali za upravljanje MiG-om 21, a kasnije se specijalizirao kao pilot-izviđač te u Bihaću usavršavao pilotsko zvanje sve do 1991. godine.

1989. godine počeo je slutiti raspad Jugoslavije, a nakon toga započeo je i rat u Sloveniji, u kojoj je Perešin sudjelovao u akcijama izviđanja i snimanja terena. 1990. godine odbio je sudjelovanje u političkoj organizaciji “SKJ – pokret za Jugoslaviju” te se odlučio za bijeg iz JNA i pristupanje obrani domovine Hrvatske.

Iako je bio pod stalnim nadzorom, pomno je isplanirao bijeg MiG-om, i to u trenucima kada je trebao nadzirati povlačenje JNA iz Slovenije. Tako je 25. listopada 1991. godine uletio u zračni prostor Austrije oko Bleiburga, a svoj MiG 21 prizemljio je u zračnoj luci pokraj Klagenfurta.

Fotografiju pokraj borbenog zrakoplova, uz riječi: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!” prenijela je većina svjetskih medija, što je označilo moralni i politički udarac za JNA, dok je Hrvatima donijelo nevjerojatnu moralnu snagu u kritičnim trenucima Domovinskog rata.

Uspjevši u svom naumu bijega, Perešin se vratio u Hrvatsku te nastavio borbu za samostalnu Hrvatsku, sudjelujući u mnogim borbenim zadaćama HV-a, obrani Zagreba te zračnog prostora Hrvatske. U Domovinskom ratu sudjelovao je sve do 2. svibnja 1995. godine, kada je tijekom operacije “Bljesak” oboren njegov borbeni zrakoplov u blizini Stare Gradiške. Iako je njegov avion sletio na oslobođenom teritoriju Hrvatske, Perešin je uslijed katapultiranja prizemljen na neprijateljskom teritoriju.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.