Andrej Plenković: Napravili smo važne iskorake u našem predsjedanju Europskom unijom

Europa je kaže, snažan projekt i ključne stranke će raditi na tome da ga još osnaže, a mi ćemo dati svoj doprinos.

Andrej Plenković: Napravili smo važne iskorake u našem predsjedanju Europskom unijom © Europska unija 2019
15. 4. 2020

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković sinoć je gostovao u na HRT-u u emisiji voditelja Romana Bolkovića. Upitan je li kriza omela predsjedanje Hrvatske EU-om, Plenković je odgovorio: “Mi smo rekli da želimo snažnu Europu u svijetu punom izazova. Tu smo napravili iskorake, u siječnju smo imali uređeni brexit”.

“Odmah nakon toga zahvaljujući našem angažmanu, i suradnji s Michelom Barnierom koji je glavni pregovarač, usvojili smo mandat za pregovore o budućim odnosima. Te dvije stvari smo odmah realizirali. Nametnuli smo i temu proširenja. Na videokonferenciji Europskog vijeća u ožujku mi smo donijeli odluku o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Dogovorili  smo pokretanje konferencije o budućnosti Europe. Dogovor o proračunu se nije dogodio, a možda i bolje, jer ćemo morati to potpuno drugačije promišljati”, rekao je.

Želimo, ističe, da na kraju predsjedanja nađemo zajednički odgovor kako se koordinirati za vrijeme COVID-a i djelovati bolje nakon COVID-a. Naša želja za lipanj, kaže, je da izađemo iz ovoga snažniji.

Na pitanje može li europski projekt preživjeti ovu situaciju, premijer je odgovorio da može. U postpandemijskoj Europi svi će, navodi, izvući određene pouke, sada će biti više fokusa da se pripreme mehanizmi reakcija na krize.

Europa je kaže, snažan projekt i ključne stranke će raditi na tome da ga još osnaže, a mi ćemo dati svoj doprinos.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.