Spavaju li medvjedi stvarno zimi? Ovaj, na samo 90 km od Zagreba još uvijek je budan, razigran i uživa na snijegu

Medvjed provodi zimu u svojoj jazbini, gdje provodi dugi zimski san. drži li se Trebalo bi držati, ali to nije uvijek slučaj. Primejer mede iz Kočevskog roga koji nerijetko obitava i u Gorskom kotaru govori kako ima nešto što ga drži budnim i po cičoj zimi.
 

Spavaju li medvjedi stvarno zimi? Ovaj, na samo 90 km od Zagreba još uvijek je budan, razigran i uživa na snijegu Life Lynx/posnetek zaslona/Facebook
22. 1. 2024

Iako medvjedi zimu provode u brlogu, to ne znači da cijeli dan mirno spavaju. Više od toga drijemaju i povremeno napuštaju jazbinu. "Medvjed se tijekom zime odmara, a često i hibernira tijekom zime. Njegov zimski odmor nije pravi zimski san ili hibernacija, jer medvjed u to vrijeme spava lagano, a između toga medvjed napušta i jazbinu", napisali su na kocevskom .si Dodali su kako medvjed boravi u brlogu kada u okolini nema hrane ili je njezina količina vrlo ograničena. I nakon prve ovogodišnje snježne pošiljke u snijegu su se već primijetili tragovi medvjeđih šapa.

Ako ste mislili da su medvjedi zimi vrlo pasivni, ni to nije sasvim točno jer postoji video koji dokazuje upravo suprotno. To su objavili prošle zime na projektu Life Lynx, gdje se bave risovima. Ovoga puta umjesto risa pred njihovim se fotoaparatom veselo igralo živahno medvjedić.

Jeste li znali da neki medvjedi ostaju aktivni tijekom cijele zime? Oni koji odluče spavati zimski san drijemaju u jazbini, njihova tjelesna temperatura pada, a otkucaji srca, disanje i metabolizam usporavaju. Zimskim razdobljem smatra se razdoblje između studenog i ožujka. “Medvjed se priprema za zimski san tako što u brlogu napravi ležaj od lišća i granja, a prije nego što počne zimski san konzumira velike količine hrane jer zimi ne pije i ne hrani se, a često i ne vrši nuždu”, napisali su. u Kocevu.ti si. Zimi medvjedica rađa i mladunce u brlogu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.