99% onih koji imaju koronavirus nisu bolesni, tvrdi epidemiolog Johan Giesecke

99% onih koji imaju koronavirus nisu bolesni, tvrdi epidemiolog Johan Giesecke SVT
21. 4. 2020

Tu tvrdnju iznio je bivši švedski državni epidemiolog Johan Giesecke gostujući na švedskoj televiziji SVT.
“Gotovo nitko ne primijeti da ima virus. Jučer su rezultati nove studije pokazali da je najmanje 11 % davatelja krvi u Stockholmu pozitivno na prisutnosti antitijela protiv koronavirusa, što znači da su već imali virus prije davanja krvi”, tvrdi Giesecke.

Giesecke procjenjuje da je moguće da je 500.000 do 600.000 stanovnika Stockholma već imalo koronavirus, s obzirom na činjenice da su darivatelji krvi zdraviji od ostalih te da testovi otkrivaju prisutnost virusa kod samo 70% onih koji ga imaju.

“Ako testirate deset ljudi koji imaju virus, testovi će pokazati da ga je imalo samo sedam. No, važno je da testovi ne pokazuju suprotno, oni nikada neće pokazati da ste imali koronavirus ako ga niste imali.”

Gotovo nitko nema simptome
Dok neki osjećaju simptome poput suhog kašlja i groznice, mnogi mogu prenijeti virus, a da uopće ne primijete. Broj onih koji nemaju nikakve simptome prema Gieseckeu je nevjerojatan-čak 99%.

“99% ili više njih ne zna da su ga imali. U ogromnoj većini slučajeva oni koji ga imaju ne primijete to. Od onih koji imaju simptome, neki se razbole, neki se ozbiljno razbole, a neki umru. No, to je izrazito mali udio.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.