Kako znati imamo li Covid-19 ili gripu - a možda čak i oboje? Prepoznajte simptome, gubitak okusa i mirisa uzrokovan SARS-CoV-2 je najizraženiji

Dolaskom hladnijih dana liječnici se već pripremaju za moguću dvostruku pandemiju gripe i Covida-19. Kako najlakše prepoznati razliku između jedne i druge bolesti? Koliku zbrku mogu izazvati ove dvije bolesti možda najbolje govore podaci iz Australije gdje je u kolovozu 2019. zabilježeno 61.000 slučajeva gripe, a u kolovozu ove godine samo 107. Ljudi se naprosto plaše prijaviti bolest i zbog straha od Covid-19.

Kako znati imamo li Covid-19 ili gripu - a možda čak i oboje? Prepoznajte simptome, gubitak okusa i mirisa uzrokovan SARS-CoV-2 je najizraženiji Renate Köppel / Pixabay
17. 9. 2020

Najizraženija je razlika između gripe i Covida-19 gubitak okusa ili mirisa kod potonje bolesti, što se, međutim, ne događa u slučaju gripe. Simptomi gripe i covid-19 su više-manje isti, pa će u slučaju infekcije biti teško razlučiti što nam se stvarno dogodilo. Vrućica, otežano disanje, umor, upaljeno grlo, bolovi u zglobovima i začepljen nos mogu biti znakovi i gripe i infekcije koronavirusom SARS-CoV-2.

Nažalost, više od polovice prijenosa infekcija koronavirusom događa se među ljudima koji su još uvijek asimptomatski i čak zarazniji u tom razdoblju nego nakon što počnu imati jasne simptome. Stoga, najbolji odgovor za prepoznavanje infekcije i dalje ostaje ispitivanje.

U nekim zemljama liječnici već imaju testove koji istovremeno testiraju prisutnost oba virusa.

Naravno, u nadolazećoj tradicionalnoj sezoni gripe postoji mogućnost istodobne zaraze s oba virusa. Američki epidemiolozi upozoravaju na t.i. pojava „twin-demije“, dvostruke pandemije koja može premašiti mogućnosti nekih zdravstvenih sustava.

Ključni problem dvostruke infekcije bio bi prvenstveno u katastrofalnom učinku na imunološki sustav pacijenta, a šansa da se to dogodi u sezoni gripe nije tako mala, jer zaraza jednim virusom povećava šansu za zarazu drugim. Gripa, kao i neki drugi respiratorni virusi, oslabljuju tijelo i imunološki sustav, što nas čini ranjivijima na potencijalne druge infekcije.

Uz ozbiljniju bolest, i gripa i Covid-19 mogu napadati pluća, što u nekim slučajevima dovodi do upale pluća, zadržavanja tekućine u plućima ili čak nedostatka kisika u krvi. Obje bolesti zajedno mogle bi dovesti do dugoročnih negativnih učinaka na različite organe, jer u najtežim oblicima obje bolesti također napreduju do sepse i upale srca, mozga i mišićnih tkiva.

Kako bi na najbolji način izbjegli moguću dvostruku infekciju, liječnici ne predlažu ništa što već ne biste znali - uporabu zaštitne maske u zatvorenom, socijalnu udaljenost i redovito pranje ruku. Mjere koje su nam se već uvukle pod kožu zbog koronavirusa zaštitit će nas i od gripe u sljedećim mjesecima. Međutim, vrlo su ohrabrujuće vijesti s južne hemisfere, gdje su upravo završili sezonu gripe, a prijavljuju rekordno mali broj zaraza upravo zbog poštivanja mjera zbog Covid-19.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.