Prošlo je 10 godina otkako je užasna tragedija potresla svijet sporta

Danas je točno deset godina od skijaške nesreće njemačke zvijezde Formule 1 Michaela Schumachera. Ni nakon desetljeća od tragičnog događaja nad Meribelom ne zna se puno o stanju 54-godišnjaka iz Kerpna.

Svaka informacija o bivšem sedmerostrukom svjetskom prvaku u F1 prolazi detaljnu provjeru, a svaki pogrešan korak ili laž odmah je pod lupom odvjetnika, nad kojima već desetljeće bdije Schumacherova supruga Corinna
 

Prošlo je 10 godina otkako je užasna tragedija potresla svijet sporta Twitter/Kamil
29. 12. 2023

Svaka informacija o bivšem sedmerostrukom svjetskom prvaku u F1 prolazi detaljnu provjeru, a svaki pogrešan korak ili laž odmah je pod lupom odvjetnika, nad kojima već desetljeće bdije Schumacherova supruga Corinna., jer on brižno skriva zdravstveno stanje idola širokih masa u Njemačkoj i svijetu.

Pogotovo njegovi obožavatelji diljem svijeta već su se navikli na "misteriozne magle" oko Schumacherove vile na Ženevskom jezeru u Švicarskoj. Dobrih 100 km južno od Ženeve, prije desetak godina, ljubiteljima trkaćih sportova zastao je dah kada su čuli za tešku nesreću tada tek umirovljene zvijezde.

Le nekaj skopih izjav in tožbe zaradi poneverjanja informacij

Skijanje izvan staza u francuskim Alpama s tada 14-godišnjim sinom Mickom, kasnije F1 trkačem, pretvorilo se u tragediju kobnog 29. prosinca 2013. godine. Udarac glavom u stijenu, iako je Schumacher nosio kacigu, izazvao je teška oštećenja mozga, bio je podvrgnut dvjema operacijama u Grenobleu, no u ožujku 2014. pojavili su se ohrabrujući znakovi zbog kojih je polako probuđen iz umjetne kome.

U lipnju 2014. napustio je kliniku u Grenobleu i nastavio liječenje u Lausannei, a od rujna 2014. je na kućnoj rehabilitaciji, a kasnije su u javnost curili samo šturi izvještaji o njegovom napretku. Kako piše britanski Telegraph, njegov prijatelj i bivši trkač Philippe Streiff rekao je za jednu od francuskih radijskih postaja u studenom 2014. da Schumacher ne može govoriti, ima problema s pamćenjem i da je, kao i on, kvadriplegičar, u invalidskim kolicima.

U izjavi za javnost, Schumacherova predstavnica Sabine Kehm rekla je da se stanje pobjednika 91 Grand Prix utrke doista postupno popravlja, ali da se mora uzeti u obzir ozbiljnost ozljeda.

 
Odvjetnici protiv tabloida koji je tvrdio da Schumacher može hodati

Posebno su se njemački tabloidi cijelo vrijeme borili da dođu do ekskluzivnih informacija. Die Bunte je u prosincu 2015. objavio da je Schumacher mogao hodati, što je nakon nove tužbe navodno demantirao obiteljski odvjetnik, no 2019. Jean Todt, bivši šef momčadi Ferrari, s kojom je Schumacher osvojio pet od sedam adresa između 2000. i 2004., rekao je da njegov bivši štićenik napreduje, ali ima problema s komunikacijom.

Francuz je dodao da Nijemac kod kuće može gledati utrke Formule 1, što je ulilo optimizam među njegove fanove. Svih ovih godina napredak je bio spor, a troškovi liječenja astronomski. Samo kućna njega bivšeg prvaka stajala je obitelj nekoliko desetaka milijuna eura, do kraja 2016. godine račun je iznosio više od 20 milijuna eura, prenose Sun i Fox. Prije četiri godine Schumacher je također dobio tretman matičnim stanicama kod međunarodno priznatog kirurga i pionira u ovom području Philipu Menasche.

Njegov liječnički tim rekao je tada da je Schumacher pri svijesti, ali Menascheovi kolege ostali su škrti na riječima o ostalim informacijama zbog ugovora o povjerljivosti s obitelji i trkačevom suprugom Corinnom. U Netflixovoj dokumentarnoj seriji prije nešto više od dvije godine otkrila je da je "sada sve drugačije, ali da je Michael prisutan".

Dodala je kako joj "svaki dan pokazuje koliko je jak. Trudimo se nastaviti život kao obitelj". Njegov sin Mick ipak je nadopunio svoju majku rekavši: "Tata i ja sada bismo se drugačije slagali nego prije. Sada govorimo sličnim jezikom, jezikom utrka. Ona bi imala puno toga za raspravljati. Sve bih dao za nju da to može učiniti, to bi bilo cool “54-godišnji Schumacher nije se pojavljivao u javnosti od tragične nesreće, zbog čega je “prvi intervju” nakon gotovo deset godina, koji je u travnju objavio tabloid. Die Aktuelle, odjeknula je sve više.

Kasnije se pokazalo da se za njega pobrinula umjetna inteligencija koja je simulirala trenutno Schumacherovo stanje. Pod prijetnjom tužbe, tabloid je nakon toga smijenio glavnu urednicu zbog izmišljenog razgovora s 54-godišnjakom i ispričao se.
 

Todt: Nije Michael od prije, ali je još uvijek tu.

Od tada nema novih informacija o Schumacherovom zdravlju. Još od nesreće prije deset godina mediji neprestano špekuliraju kako njemački as, koji će 5. siječnja napuniti 55 godina, više nikada neće imati koliko toliko normalan život, dok drugi nade polažu u modernu medicinu, budućnost i čudo.

Javnost bi najviše umirio potpuni uvid u njegovo zdravstveno stanje, a nedavno su o tome što se događa unutar Schumacherovih medija progovorili njegov brat Ralf Schumacher i Todt, koji su među rijetkima koji imaju privilegiju posjetiti sedmerostrukog svjetskog prvaka.

Izolirana vila na Ženevskom jezeru

Zahvaljujući modernoj medicinskoj tehnologiji već smo postigli mnogo, ali ništa više nije isto", rekao je za Bild mlađi od braće Schumacher.
Todt je za L'Equipe rekao da mu Michael ne nedostaje "jer je još uvijek tu" i dodao: "Ovo nije Michael od prije, drugačiji je, ali obitelj je uvijek uz njega, štiti ga. Njegov život je napravio razlika, i privilegiran sam što s vremena na vrijeme mogu dijeliti trenutke s njim."

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.