Tesla je zelena jedino na papiru i u Muskovoj glavi! Već 26 ekoloških nesreća u samo 18 mjeseci! Zbog nesreća na radu i brige o okolišu političari žmire na jedno oko

Zabranjen uzgoj više od 50 grla stoke zbog mogućnosti onečišćenja podzemnih voda. Tlo nije u stanju zadržati sve tvari koje u njega dospiju, pa je kvaliteta podzemnih voda uvelike ugrožena. Teslina gigatvornica u Njemačkoj bila je na prvi pogled atraktivna investicija u budućnost, ali...

Podzemne vode nalaze se samo sedam metara ispod kompleksa, no to očito ne brine previše ni američkog proizvođača električnih vozila ni njemačke vlasti.

Tesla je zelena jedino na papiru i u Muskovoj glavi! Već 26 ekoloških nesreća u samo 18 mjeseci! Zbog nesreća na radu i brige o okolišu političari žmire na jedno oko Tesla Motors
25. 10. 2023

Teslina tvornica u Grünheideju je posljednjih mjeseci dobio dosta kritika na račun očuhovog odnosa prema okolini.

Podzemne vode nalaze se samo sedam metara ispod kompleksa, no to očito ne brine previše ni američkog proizvođača električnih vozila ni njemačke vlasti.

Vlasti i čelnici Tesle bili su kritizirani već pri gradnji tvornice jer je kompleks trebao rasti brže nego što se u pravilu u Njemačkoj mogu izdati građevinske dozvole, a osim toga, tvornica se nalazi na mjestu koje predstavlja izvor pitke vode za najmanje 170.000 ljudi. razotkrio licemjerje, jedan od novinara lista Stern dobio je posao u berlinskoj tvornici, gdje se od ožujka 2022. odvija proizvodnja Tesle Model Y. Rezultati izvješća su šokantno.

Na primjer, WSE Water Authority upozorio je na opasnost od ekološke katastrofe, zabranivši lokalnim poljoprivrednicima uzgoj više od 50 grla stoke zbog mogućnosti onečišćenja podzemnih voda.

Podzemna voda se nalazi samo 7 metara ispod tvornice, a prema novinaru Sterna, u njoj se dogodilo već 26 ekoloških nesreća od početka rada tvornice (ožujak 2022.) Prema Tagespiegelu, 15.000 litara boje, 150 litara dizela goriva, au pojedinačnim incidentima iscurilo je 13 tona aluminija Uslijed požara koji je izazvao bacanje akumulatora u drvenu kutiju u zemlju je isteklo čak 300 litara tekućine za gašenje. Lokalni političari tvrde da tvrtka ne predstavlja rizik za okoliš, no mišljenje voditelja odjela za ekosustave Leibniz instituta Alexa Vogela je drugačije.

 
Kako je rekao, tlo nije u stanju zadržati sve tvari koje u njega dospiju, pa je kvaliteta podzemnih voda uvelike ugrožena.

Ali to nije sve. Prema izvješću, lani je u tvornici prijavljeno 247 nesreća na radu, što s obzirom na broj radnih dana znači 1,27 nesreća po danu, a to su navodno bile samo teške ozljede koje su zahtijevale intervenciju hitne pomoći ili helikoptera. Manje nesreće se ne smatraju nesrećama.
  
Novinari lista Stern također su skrenuli pozornost na pritužbe zaposlenika, rekavši da nemaju dovoljno zaštitne opreme.

Gigatvornica zapošljava ljude iz različitih zemalja svijeta, koji često ne razumiju obuku zaštite na radu na njemačkom jeziku i naredbe svojih nadređenih.

Iz izjava nadležnih može se zaključiti da ih ne zabrinjava broj nesreća u tvrtke, rekavši da je, s obzirom na veličinu tvornice, broj nesreća uobičajena pojava.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.