Je li Teslina “gigatvornica” u Njemačkoj doista tako opasna za okoliš i ljude?

I nakon 18 mjeseci od otvaranja Teslinog pogona u Grünheidu u blizini Berlina nad pogonom se i dalje diže prašina.

Je li Teslina “gigatvornica” u Njemačkoj doista tako opasna za okoliš i ljude? Urs Widmer61 / Pixabay
3. 10. 2023

Prema medijskim izvješćima, u tvornici je bilo natprosječno mnogo nesreća na radu, a zabilježeno je i više od dvadeset ekoloških nesreća. Sada je portal za transparentnost FragDenStaat (Pitajte državu) tužio i premijera Brandenburga, Dietmara Woidkea, koji je navodno zatajio javnosti dokumente o događajima u tvornici, odgovorio je na zahtjev za informacijama unatoč opetovanim upitima. Pravni temelj zahtjeva za dostavu određenih dokumenata je Zakon o uvidu u spise i pristup informacijama. Portal prvenstveno zanimaju zapisnici sa sastanaka koje redovito održavaju predstavnici ministarstava Brandenburga i menadžeri Tesle. Očekuje se da će se sastanci ove takozvane "radne skupine" održati najmanje 27 puta od studenog 2019.

Umjesto sadržajnih odgovora, pokrajinski kancelar Brandenburga samo je dao informaciju da je još uvijek u tijeku obrada zahtjeva za pristup, koji bi inače trebali biti odobreni u roku od mjesec dana. Kako prenosi portal Transparency, proces se razvlači od svibnja ove godine. Tesla je također trenutno u defenzivi po pitanju zaštite na radu. Prema izvješćima novina Stern i Tagesspiegel, broj nesreća na radu je oko tri puta veći nego u Audiju u Ingolstadtu.U Njemačkoj se nesreće na radu moraju prijaviti ako je osoba koja je sudjelovala u nesreći smrtno ozlijeđena ili nije mogla raditi dulje od tri dana. Prema portalu tagesschau.de, evidencija Brandenburškog državnog ureda za zaštitu na radu pokazuje da su se nesreće u krugu tvornice događale gotovo svakodnevno tijekom dužeg vremenskog razdoblja. Samo između lipnja i studenog prošle godine, Tesla je navodno prijavio najmanje 190 nesreća koje je trebalo prijaviti. Ali to nije sve. Operativni dokumenti spasilačkih centara pokazuju da je u prvoj godini nakon rada elektrane Tesla 247 puta tražila hitnu pomoć ili spasilački helikopter. Raspon ozbiljnih ozljeda navodno varira od amputiranih udova do kemijskih opeklina uzrokovanih opasnim tekućinama. Iz Tesle, međutim, odbacuju optužbe o nedostatku zaštite na radu.

Tvornica, koja se nalazi u području očuvanja vode, nekoliko je puta obrađena od strane Brandenburškog regionalnog ureda za okoliš. Zabilježene ekološke nesreće uključuju istjecanje 15.000 litara boje, 13 tona aluminija te 50 i 150 litara dizelskog goriva. Prema podacima Državne agencije za okoliš onečišćenje je uklonjeno stručno ili propisno. Ministar zaštite okoliša Axel Vogel zanijekao je da se tvornica nemarno nadzire u smislu ekoloških propisa.

Preberite še: Škoda je razkrila že praktično vse, zdaj pa vemo tudi, kdaj bomo dokončno spoznali novega Kodiaqa (VIDEO)

BONUS VIDEO: Prodajniški triki, testiranje avtomobilov in kaj je narobe z BMW M2?

Tagovi: Tesla

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.