Mate Rimac "kopirao" Šumadince i dao ime autu po hrvatskom nevremenu, baš kao po vjetru nekad u Kragujevcu!

Danas imamo Neveru, a nekad smo vozili Jugo! "Jugo" se u početku pisao sa "j", a tvrde da je dobio ime po vjetru! Kasnije je preimenovan u "Yuga" kako bi zvučao internacionalnije i privukao kupce iz inozemstva.

Nije dobio ime po Jugoslaviji: 7 zanimljivih činjenica o "jugaču" koje malo tko zna.

Iako je Yugo jedan od najpoznatijih automobila na Balkanu, ipak postoje neke zanimljivosti koje su manje poznate široj javnosti.

Mate Rimac "kopirao" Šumadince i dao ime autu po hrvatskom nevremenu, baš kao po vjetru nekad u Kragujevcu! Srdjan Zivulovic/Bobo
2. 12. 2023

 
U nastavku možete pročitati neke zanimljivosti iz knjige Jasona Vujića 'Yugo – uspon i pad najgoreg automobila u povijesti'.

1. "Jugo" se ne zove po Jugoslaviji

 
 
Iako se čini logičnim da je automobil dobio ime po bivšoj nam zemlji, "jugo" je ime dobio po istoimenom morskom vjetru. Vujić u svojoj knjizi piše da je to rađeno po uzoru na Volkswagen koji je tada svoje modele "krstio" kao "pasat" i "scirocco".

2. Izvorno ime

Izvorno ime yuga je bilo "zastava 102". 

3. Slovo Y

"Jugo" se u početku pisalo sa "j". Kasnije je preimenovan u "yuga" kako bi zvučao internacionalnije i privukao kupce iz inozemstva.

4. Oblikovan u Italiji

Dizajnirali su ga Fiatovi dizajneri i Zastavini inženjeri 1978. u Fiat Design Centru u Torinu. Temelji se na legendarnom “fiatu 127” koji je 1972. godine proglašen europskim automobilom godine. Međutim, yuga je u odnosu na ovaj automobil imala potpuno novi vanjski izgled.

5. Dan republike

Serijska proizvodnja se je začela 28. novembra 1980. Ta datum ni bil izbran naključno, saj je bil prvi dokončan na Dan republike – 29. novembra.

6. Robovi

Nekateri ameriški politiki so nasprotovali uvozu avtomobilov iz komunistične Jugoslavije, češ da je zaradi izjemno nizke cene dampinški, poročajo na portalu Krstarica. Slišati je bilo celo očitek, da Zastava uporablja "suženjsko delo", na kar je predsednik Yugo Amerike Bill Pryor odvrnil z duhovito besedno igro: "Ne uporabljajo sužnjev, ampak Slovane." (ang. "They don't use slaves, but Slavs.")

7. Dar za Tita

Iako su prvi serijski modeli izašli nakon Titove smrti, maršal je dobivao primjerke Yuga. Bivši direktor Zastave Toma Savić rekao je da je Josip Broz dobio prototipove Yuga na poklon. Nažalost, njihova sudbina je nepoznata.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.