Scirocco se ponovo vraća na velika vrata i uz pomoć jugozapadnog vjetra po kojem je i dobio ime

Hoće li Volkswagen oživjeti još jedno kultno ime?  Šuška se da će novu PPE platformu koristiti i Volkswagen. Znači li to da dolazi novi Scirocco?

Volkswagen Scirocco Volkswagen
23. 2. 2024

Napisao: Janoš Pečnik

U medijima kruže glasine da Volkswagen razmišlja o električnom sportskom automobilu. Ovaj bi trebao posuditi tehničku osnovu od Porscheovog nadolazećeg 718, koji će imati taman prave dimenzije. A ime? Scirocco, naravno! Novi Scirocco bi tako koristio premium PPE platformu za razliku od nadolazećeg Golfa s električnim pogonom i pridružio se skupini novih električnih sportaša koja također uključuje Cupro Rebel i mogući novi Audi TT. Porsche 718 će imati dva sjedala, dok bi Audi TT i Cupra Dark Rebel trebali imati duži međuosovinski razmak i dva pomoćna sjedala, odnosno veću prostornu fleksibilnost.

Britanski Autocar izvještava da Volkswagen procjenjuje mogućnosti dizajna interijera, kao i inženjerske i proizvodne planove. Prvi prijedlozi dizajna već bi trebali biti na stolu. Kad bi do toga došlo, Scirocco bi sigurno dolazio u izvedbama s jednim (stražnji pogon) ili dva motora (četiri kotača) snage između 200 i 300 kilovata.

 
Ovaj put u puno tradicionalnijem sportskom obliku?

Novi Scirocco bi dakle imao tradicionalniju kupeovsku karoseriju u odnosu na prošli Scirocco, koji je 2008. nakon gotovo dvadeset godina oživio to ime. Scirocco treće generacije poslan je u prodajne salone zajedno s Golfom pete generacije. Imao je R verziju s četiri cilindra i 195 (265 KS), a kasnije i 206 kilovata (220 KS) snage. GTS, koji se proizvodio tek zadnje dvije godine, imao je motor iz Golfa GTI.

Ova, za sada posljednja verzija Scirocca, inače nije bila prodajno najuspješnija te se u prošlosti dosta nagađalo o nasljedniku. Volkswagen je zasad odbacio sve glasine, ali je istovremeno poručio da bi novi Scirocco trebao biti pravi sportski coupe Andreas Mindt, koji je prošle godine postao šef Volkswagenovog dizajna, već je u svojoj viziji spomenuo originalni Scirocco iz 1974. godine. budućnost Volkswagenovog dizajnerskog jezika.. Dizajnirao ga je Giorgetto Giugiaro, a Mindt je pohvalio dizajnerske trikove korištene za smanjenje prividne veličine automobila i postizanje mišićavijeg stava.

Ali možda ćemo uskoro vidjeti koncept s nekom dosjetkom u imenu. Kada je Volkswagen 2006. najavio spomenutu treću generaciju Scirocca, koncept su nazvali IROC.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.