Tko je rekao da su sajmovi automobila prošlost prevario se! IAA München 2023. - Nema više automobila, samo mobilnost

EKSKLUZIVNO IZ BAVARSKE - FOTO GALERIJA! Gotovo polovica izlagača stiglo je iz daleke Azije!!! Nekad je Frankfurt otkrivao kamo ide automobilidtički svijet, sad je to prijestolnica Bavarske! Time je definitivno potvrđeno da se i u ovoj profesiji svijet sada drugačije vrti. Još nešto noviteta, još uvijek nešto limenog sjaja, ali daleko od megalomanskih predstava znanih iz povijesti.

Tko je rekao da su sajmovi automobila prošlost prevario se! IAA München 2023. - Nema više automobila, samo mobilnost Iaa Mobility
13. 9. 2023

U Münchenu zapravo su se održale dvije manifestacije koje je povezivao samo naziv. Jedan je bio na sajmištu, a ovo je najbliže onome što ste vi i mi znali kao najveći europski sajam automobila (a vjerojatno i jedan od najvećih u svijetu), koji je svoj procvat doživio u Frankfurtu. Ali čak iu ovom dijelu, bavi se promicanjem novih rješenja mobilnosti, tehnologija, komponenti... ali i novih automobila. Otprilike tim redom. I drugi dio ovog IAA showa održao se u gradu, u središtu Münchena, s velikim otvorenim izložbenim prostorima, događanjima, probnim vožnjama i raznim događanjima. Između ova dva trebala bi se odvijati testna staza za vozila suvremenih novih čistih tehnologija koja bi trebala povezivati ​​dva centra.
 

Za ideju koju promovira München kažu da predstavlja salon novog doba. No ni nakon drugog izdanja koncept još uvijek nije uvjerio mnoge proizvođače (zapravo većinu), iako je bilo više nego očito da su troškovi promocije i salonskih prezentacija jasno i jasno svedeni na minimum čak i kod onih koji su bili prisutni salon IAA, a to su bili uglavnom njemački proizvođači ili brendovi koji su u svom dvorištu pripremali vlastitu reviju. Tome su se s velikim veseljem pridružili, posebice kineski proizvođači, koji su s obje ruke zgrabili promociju u centru izvrsnosti europske automobilske industrije. Naravno, ne samo proizvođači (osobito električnih) automobila, već proizvođači svih vrsta vozila - od električnih bicikala, skutera, tricikala, dostavnih tricikala do komponenti, baterija, punjača, motora, upravljačke elektronike, optike i svega ostalog. Gotovo polovica svih izlagača bila je iz azijskog dijela svijeta, što jasno govori koliko su brzo tamo prihvatili novu ideju o vožnji bez emisije štetnih plinova, a prije svega koliko su je uspješno nadogradili.

Tko se je sve pojavio u Bavarskoj

Praktički svi njemački proizvođači vjeruju u novi promotivni koncept salona, ​​koji je, naravno, zbog izvedbe više lokalno orijentiran, budući da je većinu posjetitelja privukla gradska vreva, koja je također bila besplatna. Više nego ikad, sajamska događanja bila su namijenjena stručnoj javnosti i medijima. Na inače uzorno uređenom i velikom izložbenom prostoru bilo je malo toga novog i zanimljivog za medije i ljubitelje hrvačkih noviteta. U svakom slučaju, izvanredna količina inovacija koju predstavljaju "komponente". Iz tog kuta gledano, sajamski dio sve više poprima dojam tzv. B2B sajma, što je zanimljivo za doista uski krug stručne javnosti, no ipak su viđeni neki novi modeli i koncepti. U koncernu Volkswagen, koji je jedan od najvećih podupiratelja, postavili su zajednički izložbeni prostor za sve marke te se predstavili s nekim novitetima – Audi A6 Allroad, interijer Q6 e-tron, VW ID.7 te koncept novog ID-a. GTI, čime su poručili da GTI ostaje dio genetske baštine. Novi Passat bio je, naravno, središnja inovacija marke VW. Možda najviše prašine podigao je koncept marke Cupra, odnosno futuristički model superautomobila dugog 4,5 metara, koji je nazvan Dark Rebel.
 

No o tome se još ništa ne zna, a sasvim je moguće da se samo diže prašina. Kod Škode ništa novo - Superb još uvijek čeka na predstavljanje, koncept sa sedam sjedala 7S bio je rezerviran za rijetke oči novinara uoči događaja, BMW je bio malo direktniji i osim nove serije 5 i i5 na električni pogon, predstavio je i koncept Neue Klasse, klasu modela srednje veličine, koji bi se na tržištu trebao pojaviti 2025. godine. Troškovi ovog modela trebali bi biti prepolovljeni sa šestom generacijom električnog pogona, dok bi na istovremeno će se domet i gustoća energije povećati za najmanje 25 posto.
 

Renault je bio jedini europski i "nenjemački" proizvođač na sajmu. S novim Scenicom i Grand Kangooom, naravno, željeli su pokazati da su i dalje u borbi. Scenic, koji je sada više crossover nego SUV, sljedeće godine dolazi na tržište s motorom i pogonima koji omogućuju autonomiju od 620 kilometara.

U Mercedes-Benzu su posebno škrto pripremili salonski dio - posjetiteljima su na sajmu bila dostupna samo dva modela. Zato je najnoviji CLA bio samo u gradu, a četverovratni kompaktni pridošlica, koja najavljuje novo doba, naravno potpuno je redizajniran, a nova je i platforma. Obećavaju da će potrošnja biti oko 12 kilovatsati na stotinu kilometara, a time bi trebao imati domet od oko 750 kilometara s jednim punjenjem. U Mercedesu su uzburkali javnost i najavom manjeg modela G, koji će naravno biti na električni pogon.
 

Opel je bio jedina marka Stellantis na sajmu. Na sajmu je bio izložen samo koncept Opel Experimental, ali su bili izloženi i Astro Sports Tourer Electric te redizajnirana Corsa. Experimental je inače elegantna studija coupe crossovera s novim, osvijetljenim Blitz logom, potpuno bez kroma i aerodinamički dorađen, a krasi ga i brojna rješenja za laganu konstrukciju. No, najavili su da će već 2025. godine ponuditi model koji će stajati oko 25.000 eura. Jedini američki brend ovog je puta bio Tesla, što je prilično neobično s obzirom na to da rijetko posjećuju salone. Ovoga su puta – skromno – predstavili obnovljenu Seriju 3. Pa, teoretski, i Fisker je iz Sjedinjenih Američkih Država, no predstavljen je tek uoči salona ograničenom broju odabranih.
 

Ofanziva iz daleke Azije

Kineski proizvođači su ulogu salona najozbiljnije i tradicionalno, u ovim uvjetima, shvatili gotovo grandiozno. BYD, kao jedan od najvećih, u Europi je premijerno predstavio limuzinu srednje klase Seal i kompaktni SUV Seal U. Prednost je činjenica da dizajn oba potpisuje Wolfgang Eggert, koji je iskustvo stekao s mnogim europskim markama.
 

Leapmotor je nešto manji i manje poznati brand, koji se u svojoj domovini povezuje s tehnologijom Volkswagena i koncerna Stellantis. Njihov model C10 je SUV srednje klase s baterijskim električnim pogonom, stražnjim i pogonom na 4 kotača te motorima od 170 i 250 kilovata.

Bez sumnje, jedan od zanimljivijih modela bio je Denza D9 (marka koju su osnovali BYD i Mercedes-Benz), koji može biti BEV (s baterijom od 103 kWh) ili plug-in hibrid. Dongfengova marka Forthing, koja je predstavljena s modelom U-Tour V9 – iste je veličine kao D9. V9 će inače biti dostupan kao BEV ili PHEV u kombinaciji s 1,5-litrenim turbo motorom.

Čak je i MG, kao najprodavaniji kineski brend na starom kontinentu, dodao svoju zviždaljku. Atraktivan električni roadster Cyberster s podiznim vratima u obliku škara, koji više nije potpuna novost, privukao je dosta pogleda u salonu. Navodno bi se u prodajnim salonima trebao naći već sljedeće godine.
 

Tu je i kineski novoosnovani Xpeng, koji također dijelom financira Volkswagen. Marka će početi prodavati svoje G6 modele, SUV srednje klase, kao i neke veće G9 i P7. Seres je također zanimljiv brend koji je pokazao neke od svojih modela. Možda ponajviše zato što je riječ o automobilskom dijelu koncerna Huawei s razvojnim centrom u američkoj Kaliforniji, koji je poznatiji kao proizvođač potrošačke elektronike (telefonije).U Seresu je, naravno, SUV srednje klase Seres 5 sa stražnjim dijelom. ili 4WD pogon bio je u prvom planu.baterija (LFP ili litijska s polučvrstim vodičima) kapaciteta 80 ili 90 kilovatsati i dometa od 530 kilometara (prema WLTP-u). Veći model je veća SUV klasa Seres 7 sa šest sjedala i pogonom s jednim ili dva motora.
 

Preberite še: Tradicionalna španska znamka vendarle ostaja. Še kar nekaj časa ...

BONUS VIDEO: Najini avtomobili, naivne napake in (nespametni) finančni nasveti

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.