VIDEO: Citroën C5X - pravi dnevni boravak na kotačima koji pruža fascinantni komfor, udobnost i zaštićenost

Novi crossover Citroen C5 X nudi 'vrhunsku udobnost' - VIDEO I FOTO!!! Kad prvi put uđete u C5 X, prvo što osjetite je opuštenost i mir. "Ševroni", upečatljiv element identiteta marke od njezina stvaranja 1919. godine, istaknuti su u brojnim jedinstvenim i elegantnim detaljima: u obliku 3D teksture na traci na armaturnoj ploči, na ukrasnim elementima s efektom drva, stilizirani na šavovima na vrhu naslona sjedala i na oblogama na vratima, u tehnici sitotiska na poprečnim trakama na naslonima sjedala, na reljefno obrađenim elementima na glavnim komandama (kotačići klima-uređaja, ručica automatskog mjenjača, komande radiouređaja), u obliku velikih ševrona na dnu pretinaca za odlaganje predmeta, pa čak i kroz perforacije na kožnim sjedalima.Ukupno je 13 praktičnih i domišljatih pretinaca ukupne zapremine od 29 litara koji olakšavaju putnicima boravak u vozilu.

Citroën C5X očekuje se na tržištu početkom 2022. Njegova plug-in hibridna varijanta stoji od 44.950 eura nadalje, a od 32.900 eura za benzinsku varijantu

VIDEO: Citroën C5X - pravi dnevni boravak na kotačima koji pruža fascinantni komfor, udobnost i zaštićenost citroen
29. 10. 2021

C5 X dostojan je nasljednik velikih cestovnih krstarica marke CITROËN!   Putnički je prostor sjajan, elegantan, prostran i udoban. Sve smišljeno za istinsko zadovoljstvo.

 

„Zadovoljstvo se u vozilima CITROËN prije svega osjeća kroz ugodnu i opuštenu vožnju. A potom se manifestira kroz oblike, obujam, boje i materijale prisutne u kabini koji putnicima pružaju dojam da su u zaštićenoj čahuri.” Jean-Arthur Madelaine, voditelj odjela za unutarnji dizajn vozila marke CITROËN

PRAVI DNEVNI BORAVAK

Prostranost je bila u središtu pozornosti prilikom razvoja vozila C5 X. Vodoravna i elegantna armaturna ploča u prednjem dijelu vozila stvara velik i udoban životni prostor. U prostranom i udobnom stražnjem dijelu možete se odmoriti i opustiti. Zahvaljujući iznimno velikom prostoru za noge, dostatnoj širini i pozamašnoj unutarnjoj visini, putnici u stražnjem dijelu vozila mogu se udobno smjestiti i uživati u putovanju. Posebna pažnja posvećena je udobnosti putnika na desnoj stražnjoj strani zahvaljujući komandama za prilagođavanje uzdužnog položaja i nagiba suvozačevog sjedala kojima je zgodno upravljati jer su postavljene s bočne strane naslona prednjeg sjedala.

  Sjedala Citroën Advanced Comfort® pružaju vizualnu udobnost zahvaljujući specifičnim podstavljenim oblogama, udobnost sjedenja zahvaljujući mekanoj pjeni koja izgleda kao da se širi, ergonomsku udobnost zahvaljujući teksturiranoj pjeni na površini i elastičnom pokrovu, te naposljetku, udobnost položaja zahvaljujući mogućnosti električnog prilagođavanja vozačevog i suvozačevog sjedala u više smjerova (uzdužni položaj, naslon, visina, nagib, lumbalni dio). Vozačevo sjedalo također ima jednu posebnu funkciju pri ulasku u vozilo, a ta je da se sjedalo automatski pomiče unatrag kako bi se vozaču olakšao pristup, a zatim se vraća u postavljeni položaj za vožnju. U svrhu veće udobnosti prednja sjedala imaju naslone za glavu kojima se može prilagoditi visina i dubina. Sjedala također imaju mogućnost grijanja, ventilacije i masaže. Zahvaljujući svemu navedenom sjedala Advanced Comfort pružaju osjećaj zadovoljstva putnicima i u prednjem i u stražnjem dijelu vozila.

U unutrašnjosti vozila nalaze se i brojni pretinci vrhunske izrade koji služe za odlaganje ili skrivanje svih malih svakodnevnih predmeta: širok i dubok pretinac za rukavice preko puta suvozača, pretinac ispod prednjeg središnjeg naslona za ruke s dvokrilnim otvorom, pretinac ispred središnje konzole koji ima poklopac te omogućuje bežično punjenje pametnih telefona, otvoreni pretinac ispred središnjeg naslona za ruke, držač za čaše na središnjoj konzoli i u naslonu za ruke na stražnjem sjedištu, prostrani pretinci u vratima s protuklizajućim podlogama te pretinci na poleđini naslona prednjih sjedala. Ukupno je 13 praktičnih i domišljatih pretinaca ukupne zapremine od 29 litara koji olakšavaju putnicima boravak u vozilu.

 

 

OSJEĆAJ ZA DETALJE

 

„Moj je posao pružiti jedinstveno iskustvo svim putnicima u vozilima CITROËN. Zbog toga svi detalji u unutrašnjosti vozila C5 X imaju svoj značaj.” Jean-Arthur Madelaine

 

Kad prvi put uđete u C5 X, prvo što osjetite je opuštenost i mir. "Ševroni", upečatljiv element identiteta marke od njezina stvaranja 1919. godine, istaknuti su u brojnim jedinstvenim i elegantnim detaljima: u obliku 3D teksture na traci na armaturnoj ploči, na ukrasnim elementima s efektom drva, stilizirani na šavovima na vrhu naslona sjedala i na oblogama na vratima, u tehnici sitotiska na poprečnim trakama na naslonima sjedala, na reljefno obrađenim elementima na glavnim komandama (kotačići klima-uređaja, ručica automatskog mjenjača, komande radiouređaja), u obliku velikih ševrona na dnu pretinaca za odlaganje predmeta, pa čak i kroz perforacije na kožnim sjedalima.

Osim toga, tu su i elementi u sjajnoj crnoj boji i matiranom kromu koji ukrašavaju interijer i naglašavaju profinjenost boja i materijala. Svi dijelovi koje putnici dodiruju mekani su i nježni, uključujući armaturnu ploču, obloge na prednjim vratima presvučene termomaterijalom, bočne strane središnje konzole, istaknute površine i naslone za ruke s presvlakama kako bi kontakt s koljenima i laktovima bio nježan.

 

ZAŠTIĆENOST

 

„Bilo da se radi o poslovnom putu bilo o vožnjama u privatne svrhe, sve u vozilu C5 X osmišljeno je kako bi putnicima boravak u vozilu bio ugodniji i kako bi se smanjio mentalni napor vozača i njegovih suputnika.” Jean-Arthur Madelaine

 

(AKTIVNI) OVJES CITROËN ADVANCED COMFORT: UBLAŽAVANJE NEPRAVILNOSTI NA CESTI

 

C5 X u serijskoj opremi nudi ovjes Citroën Advanced Comfort. Radi se o inovativnom proizvodu marke CITROËN koji ublažava prelazak preko prepreka, rupa, kanala, uspornika i drugih nepravilnosti na cesti te pruža doživljaj vožnje kao na letećem tepihu. Tehnologija jednostavnih i učinkovitih dvostrukih hidrauličnih graničnika pridonosi „efektu dojmu letećeg tepiha” koji CITROËN želi postići.

 

Izvedba s punjivim hibridnim motorom C5 X dodatno naglašava udobnost s aktivnim ovjesom Citroën Advanced Comfort® zahvaljujući upravljačkom sustavu ovjesa koji je neprestano aktivan i koji ublažava prelazak preko nepravilnosti na cesti. Zahvaljujući senzorima koji prate uvjete na cesti i računalu koje određuje više ili manje precizne postavke amortizacije na svim kotačima, C5 X nudi maksimalnu udobnost svojim putnicima u svim mogućim scenarijima. Aktivni upravljački sustav ovjesa pojačava radnu učinkovitost progresivnih hidrauličkih graničnika® dodatnim otpuštanjem ovjesa u vožnji kako bi se stvorio dojam „lebdenja” iznad ceste, a istovremeno smanjila nestabilnost i osiguralo iznimno prianjanje tijekom velikih opterećenja. Ta tehnologija time omogućuje da vožnje bude ugodne i pravi užitak.

 

 

SVIJETLA UNUTRAŠNJOST IZOLIRANA OD VANJSKIH SMETNJI

 

„Kvalitetno osvjetljenje unutrašnjosti vozila C5 X vizualno povećava prostor i stvara još ugodniju atmosferu. Neprekidna staklena površina oko cijelog vozila omogućuje putnicima da uživaju u ljepoti vanjskog svijeta bez ikakvih zvučnih smetnji zahvaljujući vrlo dobroj zvučnoj izolaciji putničkog prostora.”, Jean-Arthur Madelaine

 

U vozilu C5 X iznimno je velika razina svjetla koja se postiže neprekinutom ostakljenom površinom koja se proteže duž cijelog vozila, uključujući stražnja stakla, kao i veliki stakleni krovni otvor. Bijelo svjetlo za osvjetljenje unutrašnjosti čija se jačina može prilagođavati stavlja fokus na kabinu i pojačava dojam elegantnog uređenja. Osvijetljeni su i pretinci za odlaganje predmeta, pretinac za rukavice, prtljažnik, prostor ispod poklopca središnje konzole, kao i funkcionalni prostori kao što su ručice za otvaranje vrata ili prostor za noge. Visoko postavljene svijetle drvene obloge dodatno ističu svjetlinu ovog umirujućeg interijera.

 

Kako bi se postigla vrhunska udobnost i kako bi vožnje u vozilu C5 X bile istinski trenuci opuštanja, posebna je pozornost posvećena akustici, osobito odabirom višeslojnih prednjih i stražnjih stakala koja izoliraju zvuk te pružaju izuzetnu izolaciju od vanjske buke. C5 X dakle nudi akustičnu udobnost na najboljoj razini u svojoj kategoriji.

Citroen C5X Plug-in hibrid

Izvedba C5 X s punjivim hibridnim motorom ide korak dalje i pruža zadovoljstvo pokretanja motora i ubrzavanja u tišini tijekom vožnje u potpuno električnom načinu rada. C5 X Hybrid tako nudi mogućnost da se većina svakodnevnih vožnji (do 55 km) obavi u električnom načinu rada i da se uživa u načinu rada ë-confort koji pruža tihu i mirnu vožnju.

Citroen C5X vozi se na istoj platformi kao i Peugeot 508 i DS 9 – EMP2. Plug-in hibridna varijanta uključena je u ponudu odmah od debija.

Citroen C5X plug-in hibrid (Citroen C5X Hybrid 225 e-EAT8) kombinira benzinski motor PureTech 180 S&S s električnim motorom snage 81,2 kW, elektrificirani automatski mjenjač e-EAT8 i litij-ionsku bateriju od 12,4 kWh. 225 KS je kombinirana snaga. Više detalja trebalo bi se pojaviti bliže lansiranju.
 

 

INTUITIVNO I ERGONOMSKO VOZAČEVO SJEDALO

 

Kako bi se smanjio mentalni napor vozača i omogućila mu se bezbrižna vožnja, sučelja na vozačevom mjestu u vozilu C5 X jednostavna su, intuitivna i ergonomična. Na središnjem dijelu instrumentne ploče nalazi se veliki 12-inčni tablet sa zaslonom osjetljivim na dodir koji pruža vrhunsko korisničko iskustvo: zaslon visoke razlučivosti za bolju čitljivost informacija, ergonomičnost i jednostavnost upotrebe. Osim 7-inčne digitalne instrumentne ploče, ispred vozača nalazi se i prošireni head-up zaslon koji projicira korisne informacije o vožnji ispred vjetrobranskog stakla, što omogućuje vozaču da u svakom trenutku drži pogled na cesti. Osjećaj sigurnosti postiže se i multimedijskim sustavom koji ima funkciju prepoznavanja prirodnog govora i tako omogućuje vozaču jednostavnu i opuštenu prirodnu interakciju sa svojim vozilom.

DIZAJN

Očekivano, Citroen C5X poprima oblik SUV coupea, a donekle i veće verzije najnovijeg Citroena C4. Obožavatelji Citroena odmah bi vidjeli naznake koncepta Citroen Cxperience od 4,85 metara u radikalnom dizajnu C5X.

Linda Jackson, koja je postala izvršna direktorica Peugeota i članica Stellantisovog top Executive tima u siječnju 2021., sugerirala je da nasljednik Citroena C5 neće biti tradicionalna limuzina. “Ono što neće biti je novi C5”, rekao je Jackson za autocar.co.uk 2018. PSA je planirao ovaj model s neuobičajenim dizajnom koji postaje tema za razgovor iznad svega ostalog.

U intervjuu za wallpaper.com, direktor dizajna Citroena Pierre Leclercq ukratko je govorio o dizajnu C5X. Rekao je da SUV coupe "prednja arhitektura ima napetost i dinamiku", a to je atraktivna kombinacija. Stražnji kraj također "ima sjajan oblik", dodao je.

Sprijeda, Citroen C5 nasljednik ima visoko postavljenu, vodoravnu haubu s par linija nabora na bočnim stranama, podijeljena prednja svjetla i rešetke u obliku slova X koje se protežu do kraja i postaju rubovi prednjih svjetala. Sve u svemu, to je vrlo upečatljiv, snažan izgled sprijeda.

Na bočnim stranama linija pojasa uglavnom ostaje ravna, što omogućuje veliki – ali još uvijek elegantan – staklenik. Linija krova se lagano spušta prema dolje i uglavnom iza C-stupa počinjemo vidjeti tu coupe inspiraciju. Vjetrobran se agresivno naginje straga, dajući sportski i aerodinamičan stil, a spojler na vratima prtljažnika dodaje atribute. Dvostruki svjetlosni vodiči u vodoravno podijeljenim kombiniranim svjetlima komuniciraju tehnički i sofisticirani stil kao dvostruki LED DRL u prednjim svjetlima.

UNUTRAŠNJOST

Unutrašnjost Citroena C5X ima elegantan dizajn s nenatrpanom kontrolnom pločom u vrhunskom dizajnu – ništa izvanredno, ali ipak elegantan i elegantan. Ostali vizualni naglasci su tanka kontrolna ploča klime, široki 12-inčni zaslon osjetljiv na dodir, virtualna instrumentna ploča, kompaktno upravljanje i drvene obloge. C5X posuđuje elemente iz koncepta 19_19, poput velikog head-up zaslona u punoj boji i prirodnog prepoznavanja glasa. C5X također ima sposobnost autonomne vožnje razine 2.

Prozori od četvrtine stakla i veliki stakleni krovni otvor osiguravaju puno prirodnog svjetla u kabini kako bi putnici bili svježi. Citroenov naglasak na udobnosti sjedenja je neizostavan i kaže da su sjedala Advanced Comfort C5X mjerilo u tom pogledu.
 


 
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.