Tesla se suočava s poteškoćama u proizvodnji Modela 3

Od 1600 automobila koji su trebali biti proizvedeni do kraja rujna napravljena je samo šestina, ali u Tesli tvrde da je situacija pod kontrolom.

Tesla se suočava s poteškoćama u proizvodnji Modela 3 Tesla
3. 10. 2017

Američki proizvođač električnih vozila Tesla suočava se s poteškoćama u proizvodnji svoga najnovijeg i  najmanjeg automobila nazvanog Model 3. Osnivač i vlasnik tvrtke, Elon Musk, bio je predvidio da će broj automobila proizvedenih do kraja rujna iznositi 1600 komada, a do kraja prosinca 20.000 jedinica.

No, unatoč takvim predviđanjima s proizvodnih traka je "sišlo" samo 260 automobila, a samo 220 je pronašlo put do vlasnika. Tesla je davno počeo prodavati vozila na poseban način. Prije početka proizvodnje prikupljali su narudžbe, a svaki kupac je morao platiti do 1000 dolara unaprijed prilikom naručivanja. Za automobil čija je cijena bila 36.000 dolara prilikom naručivanja, u to su vrijeme uspjeli "zarobiti" čak 400.000 kupaca.

Situacija bi trebala biti pod kontrolom

Iako je proizvodni jaz značajan, Musk nije zabrinut. Prema službenim podacima, razlog kašnjenja je „usko grlo” u proizvodnji, pa je tvrtka sada u procesu optimizacije. Dobavljači, s druge strane, nemaju problema, sigurni su da će se navedene poteškoće uskoro eliminirati.

Prodaja Modela 3 još uvijek raste, a očekuju se podaci kako je u trećem tromjesečju prodaja bila preko 14.000 automobila, što je najbolji rezultat u povijesti tvrtke. No, odsad će većina morati pričekati neko vrijeme na svoje automobile, budući da su gotovo sva vozila, dizajnirana do kraja 2018., namijenjena kupcima koji su ih naručili prije početka proizvodnje. Očekuje se da će vozilo stići u redovnu prodaju tek 2019. godine.

Model Tesla 3 dostupan je u dvije izvedbe, slabiji s dosegom 350 kilometara i jači s dosegom 500 kilometara. Pojavljuju se glasine o trećoj, najjačoj inačici, koja može imati još jedan električni motor, ali u Tesli još uvijek nemaju komentara.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.