Njeno veličanstvo je napokon tu i to s dobrim starim benzincima i dizelašima i bez struje i hibrida! Redizajnirana Octavia! Pogledajte što je novo na jednom od naših najpopularnijih automobila

FOTO x20! AMA APSOLUTNO SVE O NOVOM ČEŠKOM HITU! Sve pršti od rasnih benzinaca i nema više slabašnog trocilindraša (1.0 TSI). Osnovnimotor je 1.5 TS sa 85 kilovata. OCTAVIA STRUJI BAŠ I NE VJERUJE PREVIŠE! Octavia RS sada sa 265 konja!!!

Škoda Octavia bila je prvi češki poslijeratni auto koji je proizveden pod VW dirigentskom palicom i to još 1995. Bio je i najprodavaniji automobil na hrvatskom tržištu, stoga je novost koju je Škoda danas pokazala tim važnija za sve nas.

Njeno veličanstvo je napokon tu i to s dobrim starim benzincima i dizelašima i bez struje i hibrida! Redizajnirana Octavia! Pogledajte što je novo na jednom od naših najpopularnijih automobila Škoda
16. 2. 2024

Napisao: Gregor Žvab

Škoda je aktualnu generaciju Octavije predstavila još krajem 2019. godine, a od lipnja 2020., kada je službeno krenula na ceste, učvrstila je status bestselera. Čak i karavanske izvedbe idu u med, a prostranost je jedan od glavnih aduta perjanice iz Mlade Boleslave, tako će biti i s osvježenom verzijom koja doduše dobiva puno novih tehnoloških rješenja, ažuriranu ponudu motora i osvježen vanjski izgled. Pa zasučimo rukave i vidimo što ima novog.

Vanjština

Odmah se vide nova prednja svjetla, koja su sada dizajnirana tako da naglašavaju oblik prednje maske. Svjetlosni potpis LED dnevnih svjetala je drugačiji, a promijenjeni su i maska ​​automobila i prednji branik. Verzija Sportline, za razliku od obične, ima crni obrub na maski i dodatni usmjerivač zraka na donjem dijelu branika. Potonji je potpuno izmijenjen čak i za RS verziju koja ima serijski ugrađenu najnoviju generaciju matrix LED prednjih svjetala (za ostale je dostupna uz nadoplatu).

Straga je Octavia također dobila nove branike u svim izvedbama, kao i nova svjetla s dinamičkim žmigavcima. Automobil je dostupan u deset boja i s felgama do 19 inča.

Unutrašnjost

Vozač sada ima novi, 10-inčni informacijski zaslon s podacima o vožnji. Ovo je dostupno kao standard, počevši od osnovne opreme. Osnovni ekran infotainment sustava također je dijagonale 10 inča koji se uz nadoplatu može povećati za tri inča.Dizajn interijera tako ostaje više-manje nepromijenjen, no Octavia je dobila nove materijale, dekorativne elemente i kombinacije boja. U unutrašnjosti je dostupno ukupno devet različitih opcija dizajna. Novost je i uvođenje umjetne inteligencije jer će uskoro biti dostupan "ChatGPT" koji će biti integriran u Škodinu glasovnu asistenticu Lauru.

Motori

Očekivano, najmanji, jednolitarski trocilindraš (1.0 TSI) napustio je ekipu Octavije. Osnovni pogon je dakle 1.5 TSI motor sa 85 kilovata (115 konjskih snaga) i isti motor sa već poznatih 110 kilovata (150 konjskih snaga). Oba motora također su dostupna s blagom hibridnom verzijom s automatskim mjenjačem.2.0 TSI motor u Octaviji RS također je dobio prilično povećanje snage, koja sada iznosi 195 kilovata (265 konjskih snaga - prije 245 konjskih snaga). Dogodine će biti dostupan i nešto slabiji dvolitreni turbo s pogonom na sva četiri kotača.

Ponuda dizelaša ograničena je na dva motora iste zapremine (2.0 TDI) od 85 kilovata (115 konjskih snaga) i 110 kilovata (150 konjskih snaga). Prvi je dostupan s ručnim, a drugi s automatskim mjenjačem. Obnovom se iz RS ponude povlači dizelska opcija, tako da je Octavia od sada dostupna samo sa snažnim turbobenzincem.

Sigurnost

Unatoč činjenici da je Octavia i prije ažuriranja bila jedan od najsigurnijih automobila u svojoj klasi, i ovom se području pridavala značajna pozornost. Automobil je dobio novi sustav za nadzor pažnje i pospanosti vozača. Potonji je predstavljen s novim Superbom i Kodiaqom, no sada je svoje mjesto našao još niže. Detektiranjem različitih parametara prati ponašanje vozača i na temelju toga određuje koliko je vozač spreman za vožnju. Na to upozorava vozača u tri različita stupnja, a novost je i inteligentni pomoćnik pri parkiranju koji je dostupan samo s automatskim mjenjačem, a sada preuzima i kočenje pred preprekom. U budućnosti će ovaj sustav biti proširen mogućnošću upravljanja automobilom na daljinu – putem mobilne aplikacije MyŠkoda, na udaljenosti do četiri metra od automobila. Maksimalna brzina automobila u ovom načinu rada je 9,5 km/h.

Nešto sigurno još nedostaje, što mislite Vi

Škoda Octavia je aktualnom obnovom puno dobila, ali nešto i izgubila. Mnogima će nedostajati dizelska opcija u RS-u, ali litreni trocilindraš koji je u Octaviji dobro odradio svoj posao. Trenutačno popis motora ne uključuje čak ni plug-in hibride. Škoda je uz Superb i Kodiaq predstavila novu generaciju ovog pogona koji omogućuje električnu autonomiju do 100 kilometara i svakako bi bio zanimljiv pogonski izbor i za Octaviu. Unatoč činjenici da se ova opcija trenutno ne spominje, to ne znači da neće biti dostupna u budućnosti.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.