Za petama Golfu! Nova Škoda Octavia već je na cesti, za sada zamaskirana, a svjetsku premijeru češki klon Golfa imati će 11. studenoga i bez 100 % struje i plina

Prve službene fotografije odaslala je sam tvornica, sve kako bi preduhitrila paparazze, a od onog što se zna najpopularniji češki auto četvrte generacije ovaj će se put uvelike razlikovati od Golfa koji stiže odmah s pet pogona. Octavia je i dalje tradicionalna. Za početak stižu tri benzinska motora s kapacitetom od jedne, 1,5 i dvije litre, snage od 81 do 140 kilovata (110-190 'konja'), tri dvolitrena dizelaša snage od 85 do 147 kilovata (115-200 'konji') i dva plug in hibrida. Kao i Superb IV, dva će se temeljiti na 1,4-litarskom TSI benzinskom motoru, nudeći 150, odnosno 180 kilovata sistemske snage

Za petama Golfu! Nova Škoda Octavia već je na cesti, za sada zamaskirana, a svjetsku premijeru češki klon Golfa imati će 11. studenoga i bez 100 % struje i plina Škoda
30. 10. 2019

Škoda Octavia i Volkswagen Golf usko su povezani od uvođenja prve generacije Škode. I danas najvažnijeg modela iz Mlade Boleslave koji je svjetlo dana ugledao prije više od 20 godina i koji je bio prvi VW iz Češke. Posljednje, ali ne najmanje bitno, prvi je rađen na istoj platformi kao i najprodavaniji Volkswagen model u posljednje tri generacije, no sada su Volkswagen i Škoda gotovo uskladili datume predstavljanja oba modela. Dok smo prije nekoliko dana gledali lansiranje novog Golfa, otkrivanje nove Octavie očekuje se za dva tjedna.

Tom prilikom Škoda je objavila i prve službene fotografije automobila (ovaj put u karavanskom dizajnu) nakon skica limuzine. Iz njih se vidi da, usprkos novom dizajnerskom jeziku koji su pripremili u Škodi, pridošlica neće donijeti revolucionarne promjene. Nadalje, neki elementi, poput retrovizora, djeluju na snagu sličnu onima koja se nalaze na primjercima trenutne generacije. S druge strane, jasno je da su dvostruka prednja svjetla otišla u ropotarnicu prošlosti. Ne bez vraga, jer bila su podvrgnuta brojnim kritikama.

No, nova je Octavia ionako nova. Dizajn karavana, najprodavanijeg karavana u Europi, malo je duži i širi, a donosi i dodatni prostor na stražnjoj klupi i prtljažniku. Na raspolaganju će biti 640 litara prostora - 40 više nego limuzina. Povećanje visine stražnje klupe za više putnike iznosit će 78 milimetara.
Novi automatski mjenjač i za Škodu

A kad je u pitanju Golf: nova Octavia će, nakon potonjeg, sažeti dva nova dostignuća na tehničkom području. Prvi je novi DSG mjenjač s prijenosom po žici, by wire, što znači potpunu računalnu kontrolu promjene. Vozač će imati samo N praznog hoda, D / S za normalnu ili malo dinamičniju vožnju, a zatim očistite R za "rikverc". Istodobno, Octavia će dobiti potpuno novu središnju konzolu s dva LCD-a integrirana u jednu jedinicu, koja će moći kontrolirati i klima uređaje, istovremeno nadgledajući streaming radio i čak televizijskih sadržaja. Tu će biti čak pet USB priključaka, a stiže  i 230-voltna utičnica.

U Škodi su posebnu pozornost posvetili sigurnosti. Nova Octavia prva je opremljena LED matričnim prednjim svjetlima, ali samo u najskupljim verzijama. Prvi put će uključivati ​​sustav za izbjegavanje sudara bicikla koji će povećati "respons" upravljača i sustav on-line upozorenja.

Raspon motora bit će sljedeći: tri benzinska motora s kapacitetom od jedne, 1,5 i dvije litre, snage od 81 do 140 kilovata (110-190 'konja'), tri dvolitrena dizelaša snage od 85 do 147 kilovata (115-200 'konji') i dva priključna hibrida. Kao i Superb IV, dva će se temeljiti na 1,4-litarskom TSI benzinskom motoru, nudeći 150, odnosno 180 kilovata sistemske snage. Inače, slabiji motori, u kombinaciji s DSG mjenjačima, moći će raditi po principu blagog hibrida.

U Škodi otkrivaju da će nova Octavia biti predstavljena 11. studenog (usput, prezentaciju će pratiti ekipa magazina Starta), a njena proizvodnja počet će za nekoliko tjedana nakon toga. Istovremeno dodaju kako će u narednoj godini biti dostupne još dvije inačice - sportsko orijentirana Octavia RS i nešto više terenska Octavia Scout

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.