Shell već 2050. neće prodavati naftu i benzin, a prva mu je opcija vodik, zatim struja i bioenergija

Nizozemski naftni div objavio je vijest koja će radikalno promijeniti budućnost kompanije. Vjerojatno i budućnost cijele naftne industrije. Kao jedna od prvih tvrtki u ovom segmentu, najavili su da namjeravaju aktivno početi smanjivati ​​emisiju ugljika u sljedećim godinama, kako svojim poslovanjem, tako i proizvodima, a do 2050. očekuje se da postanu potpuno ugljično neutralna tvrtka. Tri su goriva im na dnevnom redu. Vodik ima prednost pred strujom i bioenergijom. Čini se da Shell po svaku cijenu želi ostvariti plan i početi s intenzivnim prilagodbama korištenja alternativnih energenata, ponajprije električne energije

Shell već 2050. neće prodavati naftu i benzin, a prva mu je opcija vodik, zatim struja i bioenergija shell
15. 2. 2021

Napisao: Jure Šuica

Prema britanskom BBC-u, Shell bilježi pad prodaje naftnih derivata iako je 2019. godine postigao apsolutni rekord u više od 110-godišnjoj povijesti tvrtke. Ipak, zbog sve većeg broja električnih vozila, potražnja za naftnim derivatima očekuje se u narednim godinama pad potrošnje. U Shellu su odlučili prešaltati se na vrijeme, a krajnji cilj eliminacije focilnih goriva s njihovih prodajnih punktova očekuju najkasnije do 2050., za manje od tri desetljeća.

U sljedećim godinama prestati će prodavati tekuća goriva i preći na distribuciju električne energije? Ne još 29 godina, ali polako će prelaziti na obnovljive izvore energije. Fokusirat će se na distribuciju različitih oblika čiste energije, posvećujući veliku pažnju biogorivima i vodiku, dvama obnovljivim izvorima energije, koje također podržavaju njihovi investitori. Kao rezultat toga, očekuje se da će Shell u narednim godinama ulagati u nove projekte obnovljive energije.

Električna energija bit će, barem se tako čini, čak donekle zapostavljena u usporedbi s drugim izvorima. Barem se zasad Shell nije obvezao dobivati ​​čistu električnu energiju pomoću sunčeve i vjetrovne energije, a puno veći interes, s druge strane, pokazuje direktor tvrtke Ben van Beurden za vodik. Štoviše, predviđa da bi Shell mogao postići tržišni udio mjeren dvoznamenkastim brojevima. Međutim, u međuvremenu se očekuje da će Shell do 2025. godine povećati broj električnih punjača sa 60.000 na 500.000 širom svijeta.

Iako se čini da je Shell potpuno ozbiljan u pogledu svojih planova, ipak je naišao na lavinu kritika Greenpeacea, koji je navodno pronašao neke nedostatke u planovima tvrtke, optužujući tvrtku da je odgovornost za neutralnost ugljika prenijela na potrošače. Uskoro ćemo moći vidjeti što će donijeti stvarnost.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.