Video: Tiguan i Kodiak čuvajte se. Lijep k'o slika, a Španjolci kažu napokon i dobar kao i Škode i Volkswageni

Volkswagen Tiguan, Hyundai Santa Fe, Ford Edge i Škoda Kodiaq imaju razloga za strah jer stiže Seat Tarraco. Najvećji španjolski SUV jednako je dobar kao braća mu, a Španjolci tvrde i bitno ljepši, a i s dušom. Automobil je u Hrvatskoj početkom ožujka 2019., a zahvaljujući brojnim tehnološkim dosjetkama omogućavati će i izrazite 4x4 terenske sposobnosti, a ima sedam sjedala. Alejandro Mesonero, direktor odjela za dizajn marke SEAT tvrdi da su uložili ljubav i strast u Tarraco i to u skladu sa svojom filozofijom:  - ‘Ako dobro izgleda, dobro je’.“

Video: Tiguan i Kodiak čuvajte se. Lijep k'o slika, a Španjolci kažu napokon i dobar kao i Škode i Volkswageni Sebastjan Plevnjak, Seat
20. 9. 2018

U dužinu Tarraco mjeri 4735 milimetara, u visino 1658 mm. Za pogon brinu po dva benzinska i dva dizelska motora. Slabiju imaju 1,5 litra zapreminu, a druga dva su dvolitreni agregati i to u rasponu od 140 do 190 konjskih snaga. Ona će se na kotače prenositi uz pomoć ručnog šesterostupanjskog mjenjača ili uz pomoć skupljeg, ali vrhunskog sedamstupanjskog automatskega DSG mjenjača.

Predstavljen je upravo s ovim najvažnijim informacijama SEAT Tarraco. Ovaj novi, veliki SUV svoje je ime dobio prema sredozemnom gradu Tarragoni, povijesnom kulturalnom središtu sa zadivljujujućom arhitekturom te mladenačkim i pustolovnim duhom. Ime Tarraco javnim je glasovanjem odabrano za novi, veliki SUV, a svoj je glas dalo više od 140.000 ljudi. Za ime Tarraco je glasovalo 51.903 glasača. Njegov dolazak na hrvatsko tržište očekuje se u ožujku 2019. godine.

- „SEAT prolazi kroz svoju najveću proizvodnu ofenzivu u posljednjih nekoliko godina. Uvođenje modela SEAT Tarraco, velikog SUV-a, predstavlja dio je ulaganja u budućnost i ponudu vozila vrijednih 3,3 milijarde eura između 2015. i 2019. godine“, rekao je predsjednik Upravnog odbora marke SEAT Luca de Meo te dodao: -  „On upotpunjuje našu obitelj SUV vozila kako bi se ispunile potrebe svih kupaca.“

Vozilo je dizajnirano i razvijeno u proizvodnim pogonima marke SEAT u Martorellu (Barcelona) i proizvedeno u Wolfsburgu. Treći je izdanak proizvodne ofenzive SUV vozila španjolske marke i ujedno predstavlja smjer jezika dizajna novih modela marke SEAT.
Novi Tarraco nalazi se na samom vrhu obitelji sportskih terenskih vozila marke SEAT kao najnoviji član nakon Atece i Arone. On objedinjuje najsuvremeniju tehnologiju, dinamičnost, agilno rukovanje, praktičnost i funkcionalnost te elegantan, progresivan dizajn. Tarraco objedinjuje brojne prednosti svojih većih dimenzija kako bi mogao postati vozilom koje se može uhvatiti u koštac sa svim aspektima suvremenog života.
U novom SUV-u stapaju se ključne značajke svakog vozila u ponudi marke SEAT: dizajn i funkcionalnost, sportski karakter i udobnost, pristupačnpst i kvaliteta, tehnologija i emocije, i to s 5 ili 7 sjedala

Vrhunac inženjeringa

SEAT Tarraco stvoren je za vozače koji su u potrazi za spojem uzbuđenja i funkcionalnosti u jednom vozilu. Za ljude kojima su potrebni praktičnost koju pružaju do sedam sjedala te prostor za prijevoz obitelji i prijatelja, no koji ujedno cijene vozilo koje reagira na vozačeve naredbe i nudi dinamične performanse.

Ključ njegova pristupa praktičnosti i dinamičnom ponašanju jest najsuvremenija tehnologija Volkswagen koncerna i arhitektura dugačkoga međuosovinskog razmaka platforme MQB-A koja dodatno naglašava značajke velikog SUV-a.

Sustav adaptivne regulacije voznog postroja (DCC) vozila pruža savršenu ravnotežu između sportskog osjećaja kada ste za kolom upravljača i komfornije vožnje kada trebate prevaliti dugačke udaljenosti na različitim vrstama cesta. Vozač može odabrati namještanje koje preferira, no sustav se također može automatski prilagoditi i promijeniti vozna svojstva ovisno o površini ceste i stilu vožnje.

Ravnomjerna vožnja upotpunjuje se performansama, učinkovitošću i pouzdanošću opcija pogonskog sustava. Svi motori odlikuju se sustavom izravnog ubrizgavanja, turbopunjačem i start-stop sustavom te nude izlaznu snagu između 150 KS i 190 KS.

Raspoložive će biti dvije varijante benzinskih motora: 4-cilindrični 1,5 l TSI motor sa snagom od 150 KS i 6-stupanjskim ručnim mjenjačem s pogonom na prednje kotače te 2,0 l motor sa snagom od 190 KS u kombinaciji sa 7-stupanjskim automatiziranim mjenjačem s dvije spojke DSG i trakcijskim sustavom 4Drive. Postoje dvije opcije za dizelske motore, obje 2,0 l TDI motori, s izlaznom snagom od 150 KS za jednu i 190 KS za drugu varijantu. Varijanta sa snagom do 150 KS može se kombinirati s pogonom na prednje kotače, 6-stupanjskim ručnim mjenjačem ili 7-stupanjskim DSG mjenjačem i sustavom 4Drive. Verzija s većom snagom dostupna je isključivo u kombinaciji sa sustavom 4Drive / 7-stupanjskim DSG mjenjačem. Tijekom vremena SEAT Tarraco također će profitirati od alternativnih tehnologija pogonskih sustava.

„SEAT Tarraco predstavlja remek-djelo funkcionalnosti i agilnosti jer nudi prostor i fleksibilnost koje kupci očekuju od velikog SUV-a. On je model s najizraženijim sportskim karakterom u segmentu kada je riječ o dizajnu, a također profitira od adaptivne regulacije voznog postroja, koja vozaču omogućuje prilagodbu vlastitim
potrebama tijekom vožnje“, rekao je izvršni potpredsjednik odjela za istraživanje i razvoj marke SEAT dr. Matthias Rabe.

Novi SEAT Tarraco opremljen je svim sustavima potpore za vozača koji su potrebni da vožnju učine udobnom i sigurnom, čak i u zahtjevnijim uvjetima vožnje. Dobro poznati sustavi kao što su Lane Assist i Front Assist te sustav prepoznavanja biciklista i pješaka dio su serijske opreme za Europu, dok je oprema poput sustava za skretanje Blind Spod Detection, sustava prepoznavanja prometnih znakova, potpore kod prometnog zastoja, ACC-a (automatska regulacija razmaka), potpore za svjetla Light Assist i potpore za hitne slučajeve Emergency Assist dostupna opcijski.

Podižući sigurnost na višu razinu za marku SEAT, SUV Tarraco također uključuje sustav poziva u nuždi, sustav Pre-crash Assist i zaštitu od prevrtanja vozila Rollover Detection, što znači da je vozilo, bez obzira na situaciju, kreirano kako bi ispunjavalo najzahtjevnije sigurnosne standarde, zahvaljujući čemu ovaj veliki SUV označava prekretnicu u ovom segmentu.

Dizajniran za život

Veće dimenzije nadahnule su dizajnerski tim da pronađe još bolju ravnotežu između estetičkog integriteta i svrsishodnih proporcija. Iako je SUV Tarraco dugačak 4735 mm i visok 1658 mm, čime osigurava golem unutrašnji prostor i impozantan eksterijer, cjelokupan dizajn odiše lakoćom i agilnošću te robusnošću i osjećajem za prostor.

Prednji dio vozila upućuje na novi jezik dizajna marke SEAT, s istaknutijom prednjom rešetkom hladnjaka koja mu osigurava bolji nastup i izraženiji karakter. Markantna LED glavna svjetla zadržavaju trokutasti oblik tipičan za vozila marke SEAT te su istovremeno dublje uvučena u karoseriju, zbog čega se prednji dio vozila doima fokusiranijim.

Svjetlosna tehnologija čini važan aspekt modela Tarraco. U varijantama opreme Xcellence i Style SUV u sklopu serijske opreme upotrebljava 100-% LED tehnologiju kako za vanjsko tako i za unutrašnje područje vozila, zahvaljujući čemu dizajneri imaju veću slobodu, a kupac profitira od jasnijeg, markantnijeg osvjetljenja.

„Vjerujem da novi Tarraco zahvaljujući svojim izvrsnim proporcijama i elegantnom, no svejedno sportskom dizajnu, ostavlja impresivan dojam kada ga prvi put vidite. On odiše osjećajem ponosa zahvaljujući svojem izraženom prednjem dijelu, koji vam ujedno pokazuje kako će izgledati budućnost marke SEAT“, rekao je Alejandro Mesonero, direktor odjela za dizajn marke SEAT. „Kao što je slučaj sa svim vozilima koje stvaramo, uložili smo veliku količinu svoje ljubavi i strasti u detalje modela Tarraco, i to u skladu sa svojom filozofijom: ‘Ako dobro izgleda, dobro je’.“

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.