Još jednom mnogo riječi, a u praksi malo toga! Takva je tužna sudbina ruskog "antiHummera"

Planovi za serijsku proizvodnju novog robusnog terenca su zamrznuti, tvrtka UAZ fokusirat će se na elektrifikaciju postojećih modela.

26. 10. 2022

Napisao: Matjaž Gregorić

Puno obećanog kruha, visoki planovi i manje konkretni rezultati sasvim su tipične činjenice za rusku automobilsku industriju koja se od ovog proljeća nosi s posljedicama invazije na Ukrajinu. Zbog toga su i planovi za razvoj i proizvodnju novih modela vozila žrtve trenutne situacije i većina će barem privremeno ostati u ladicama.

To će se očito dogoditi i s konceptom novog robusnog terenca, koji bi se trebao proizvoditi u tvornici UAZ (Uljanovsk avtomobilniy zavod), koja iza sebe ima bogatu povijest s proizvodnjom terenskih, teretnih i također vojna vozila.

Koncept je zamišljen kao nasljednik dostavnog kamiona UAZ Bukhanka, koji se proizvodio gotovo šest desetljeća bez većih ažuriranja. Neovisni dizajner Andrey Davydov, koji je predstavio koncept prije dvije godine, nadao se da će ga UAZ staviti u serijsku proizvodnju na vrijeme za ovogodišnju 100. obljetnicu Sovjetskog Saveza, koja pada 30. prosinca.

No, vozilo, koje mnogi vide kao konkurenta američkom Hummeru, po svemu sudeći neće. Tvornica UAZ predstavila je strategiju razvoja u kojoj ne planira proizvodnju novih modela, već se fokusira na zamjenu oko 400 komponenti koje su 53 dobavljača uvezla iz inozemstva. Sve te dijelove planiraju zamijeniti s ruskim i kineskim partnerima, a također žele pronaći dobavljače iz takozvanih "prijateljskih" zemalja. Osim toga, UAZ planira nastaviti elektrifikaciju postojećih vozila u bliskoj budućnosti.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.