Ruski Avtovaz u ozbiljnim problemima, modeli su im bez osnovne sigurnosti

Dali ste znali? Zbog nedostatka elektroničkih komponenti, modeli Lada ostaju bez sustava protiv blokiranja kotača. Što to znači za nove vlasnike?

Ruski Avtovaz u ozbiljnim problemima, modeli su im bez osnovne sigurnosti Avtovaz
8. 4. 2022

Ruski proizvođač automobila Avtovaz, poznat po automobilima Lada, u posljednje je vrijeme nekoliko puta morao gasiti proizvodnju zbog nedostatka poluvodiča. osim sankcija zbog rata u Ukrajini, sada je pogođen i Renaultovom odlukom da obustavi sve industrijske operacije u Rusiji.

Teško ih je sastavljati bez uvezenih elektroničkih komponenti. Prvi model koji će se pojaviti na tržištu bit će doslovno "opljačkan", jer neće imati ni antiblokirajući sustav, niti stabilnu elektroniku i priključke za hitne slučajeve, bit će to Grant. No, izostanak osnovne sigurnosne opreme danas nije jedina “mjera”, jer će automobil izgubiti i senzore kisika u ispušnom sustavu, što će ekološke standarde potisnuti s norme Euro 5 na standarde Euro-2. osim toga, upravljačka jedinica motora i njezin firmware bit će jednostavniji, jer će grupa dobavljača Renaulta biti zamijenjena ruskim. Udio uvoza autokomponenti je oko 20 posto, a prilagodba će zahtijevati promjene u tehnološkim procesima, preorijentaciju dobavljača i izmjene tehničkih propisa koje su već u tijeku na razini Ministarstva industrije i trgovine. U svibnju će iscrpljeni modeli biti spremni za masovnu proizvodnju, što će omogućiti brzu isporuku kupcima u nedostatku elektroničkih komponenti. Inače, iz Avtovaza su svoju maloprodajnu mrežu obavijestili da sljedeći mjesec neće prikupljati narudžbe, jer prvo moraju napraviti automobile na koje kupci čekaju mjesecima.

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.