"Le Car" stiže na velika vrata, kultni Renault 5 na struju prva je ikona povratnik "novog vala", a potom slijedi i "Četvorka"

Gill Vidal, novi šef dizajna Renaulta, koji je bio dijete Peugeota, predstavio "Novi val Renaulta.  Otkrio je "Nouvelle Vague", smjer novog Renaulta 5 koji ići utabanim stazama "velikih povratnika" Minija i Fiata 500, ali na struju! I nipošto ne žele uprskati kao VW Beetle i posebice PT Cruiser, koji su propali. Kad je ugledao svjetlo dana 1972.  Playboy je Renault 5 predstavio kao "Le Car", a sad su g Francuzi krstili kao "Nouvelle Vague". Desetljeća prije nego što će VW za svoja vozila koristiti slogan "Das Auto". Bit će na struju, a do 2025. godine Renault će predstaviti sedam potpuno novih električnih Renaulta. Nakon "Petice" stiže i četvorka. Nazvan prototipom Renault 5 i konkurira Hondi e i MINI Electricu, uz obećanje pristupačne cijene, prema riječima izvršnog direktora Renaulta Luce De Mea.

"Le Car" stiže na velika vrata, kultni Renault 5 na struju prva je ikona povratnik "novog vala", a potom slijedi i "Četvorka" Renault
18. 1. 2021

Šuška se da će novi "Le Car" biti jedan od dva nova kompaktna Renaultova električna automobila koja dolaze u sljedećih pet godina. Sljedeći povratnik trebao bi biti Renault 4 i u električnom obliku, povoljniji za proračun električni gradski automobil praktičnog ruba koji ga je mogao vidjeti u komercijalne svrhe.

„To je jedan od kultnih proizvoda marke, tako da imate ljude koji se vole poigrati s dizajnom i slično. To smo nešto zajedno stvorili u posljednjih šest mjeseci. Bilo je brzo, odlučno. “Ali sada je to u planu proizvoda. I doći će prije [od 2025. godine. ", kazao je Gill Vidal, novi šef dizajna Renaulta koji je bio dijete Peugeota.

Oživljavanje automobilskih legendi posljednjih je godina djelovalo na proizvođače automobila kao savršen recept za kovanje dobiti. Nabrojimo samo nekoliko primjera: Ford Mustang, Mini, Fiat 500, a donekle i sada umirovljeni Volkswagen Beetle. Nakon oživljavanja sportskog Alpine A110, Renault je sada najavio ulazak u svijet retro automobila namijenjenih široj publici. Prije nekoliko dana šuškalo se da će Francuzi oživjeti popularni Renault 5, no danas je to službeno postalo jasno.

Danas je Renault predstavio svoj strateški plan za budućnost ili za sljedećih pet godina, nazvan Renault, koji donosi, kako ga nazivaju, "Nouvelle Vague", Novi val. Očekuje se da će u prvi plan staviti zelenu mobilnost, s pažnjom i na pogon na struju i vodik. Renault već ima puno iskustva, posebno na polju elektrifikacije, jer su prvi automobil ove vrste predstavili prije točno 10 godina, a do sada su prodali preko 300 000 električnih vozila.

Jedan od najvažnijih elemenata nove strategije bit će i oživljeni Renault 5. Njime bi Renault trebao popularizirati električnu mobilnost. Poput originala, kupce bi trebao uvjeriti uglavnom svojom pristupačnom cijenom, ali nudit će isključivo električni pogon. S obzirom da je ovo još uvijek prototipska verzija vozila, tehnički podaci vozila zasad ostaju misterij.

“Dizajn prototipa Renault 5 temelji se na dizajnu R5, kultnog modela u našoj povijesti. Ovaj prototip utjelovljuje modernost, ali istodobno je to automobil koji je usklađen s vremenom u kojem živimo: dizajniran je za grad, napaja ga električna energija, a istovremeno je i atraktivan ”, rekao je Gilles Vidal, direktor Renaultovog odjela za dizajn.

Da je Renault inspiraciju tražio u legendarnom gradskom automobilu, jasno je na prvi pogled. Karakteriziraju ga pravokutna prednja svjetla, sa žutom trakom na donjem rubu, koja 'zamjenjuje žmigavce. Zatim tu su četvrtasta dnevna svjetla na rubovima prednjeg odbojnika s brojem pet na svakoj strani. U međuvremenu se straga ponovno pojavljuju okomita svjetla, međusobno povezana LED trakom s brojem 5 unutar logotipa.

Inače, novi Renault 5 samo je jedan od novih automobila koje Renault namjerava predstaviti do 2025. Ima ih čak 14, a polovica će biti potpuno električni. Svi bi automobili trebali nuditi mogućnost elektrificiranog ili električnog pogona, a sedam vozila trebalo bi pronaći svoje mjesto u segmentima C i D.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.