Peugeot je sve bliži braku s Fiatom koji je upravo prekinuo suradnju s Renaultom kod lakih dostavnih vozila

Suspenzija se očekivala u svjetlu planiranog spajanja PSA i FCA. Jedan te isti "laki dostavnjak" su Peugeot Traveler, Citroen Spacetourer, Opel Zafira Life i Toyota HiAce, sad je vrijeme i da Fiat Scudo/Talent prestane biti prirepak Renaulta

Peugeot je sve bliži braku s Fiatom koji je upravo prekinuo suradnju s Renaultom kod lakih dostavnih vozila Fiat
21. 10. 2020

Suradnja između proizvođača automobila na polju razvoja i proizvodnje lakih komercijalnih vozila danas je izuzetno česta. Samo nekoliko proizvođača samostalno poduzima takve projekte. Danas imaju potpuno isti dizajn Peugeot Traveler, Citroen Spacetourer, Opel Zafira Life i Toyota HiAce. Zanimljivo je da, barem s povijesne točke gledišta, Fiat nije uključen u projekt.

U posljednjoj generaciji Fiat je model Scudo preimenovao u Talent, a umjesto koncerna PSA (ili zajedničke suradnje) proizvodnju povjerio Renaultu. Sada, međutim, postaje jasno da se Fiat vraća suradnji s francuskim proizvođačem automobila s kojim već dijeli zajednički pogon u Italiji. Kraj suradnje, koju je pokrenuo Carlos Ghosn, potvrdila je i izvršna direktorica Renaulta Clotilde Delbos.

Bez novog partnera na vidiku

Naravno, bilo je samo pitanje vremena kada će PSA i Fiat ponovno surađivati. Obje strane već su se dugo pripremale za osnivanje zajedničkog ulaganja nazvanog Stelantis. Očekuje se da će projekt biti završen u prvom tromjesečju iduće godine, a za odgodu spajanja kriv je sektor lakih gospodarskih vozila. U strahu od neizbježnog monopola na tržištu lakih komercijalnih vozila, Europska unija privremeno je projektu dala crveno svjetlo, ali sada je očito ugašena.

Nakon što je Renault prekinuo suradnju s Opelom, a sada i s Fiatom, francuska marka sada traži novog partnera na ovom polju, ali potencijalnog kandidata nema, barem za sada.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.