Prije ljeta temeljito uklonite sol s automobila

Mnogi ne znaju kako sol, kojom se posipaju ceste zimi, zapravo najviše štete radi na većim temperaturama pa ju je nužno s automobila ukloniti na vrijeme kako ne bi došlo do pojave korozije

12. 3. 2017

Najugroženiji su utori i procjepi na karoseriji i podnici automobila. Tamo se sol zavukla, tijekom zime miruje, a pojavom prvih vrućina krenut će nagrizati sve gumeno-metalne elemente, ponajviše ovjesa. Sol kojom se posipaju ceste zapravo je natrijev klorid, koji u doticaju s vodom stvara klorovodičnu kiselinu. Ona je iznimno agresivna pa nagriza sve, od gumenih dijelova poput manžeta do laka karoserije.

Već pojavom prvih toplijih dana automobil je nužno temeljito oprati kako bi se sva zavukla sol isprala, a pritom je potrebno posebno obratiti pažnju na: pragove, poklopac motora, sve zaštitne plastike, sve elemente ovjesa, kočni sustav te sve utore na karoseriji.

Kristian Sikavičev

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.