Kao nekad u DDR-u Trabant i Wartburg! Prodaje se kao halva, a prve isporuke tek početkom zime 2024.!

Predstavljena druga generacija potpuno električnog modela ID.3!

Ovaj Volkswagenov “električar” dobio je novo lice. Za njega žele popularnost Golfa...  Početna cijena modela ID.3 Life je 43.995 eura i iako još nije dostupan interes je ogroman.

3. 3. 2023

Napisao: Matjaž Gregorič

U Volkswagenu su pred sam početak proljeća predstavili drugu generaciju, odnosno temeljito dorađenu verziju svog prvog potpuno električnog modela ID.3, kako su i predviđali. U sadašnjem obliku proizvodio se u dvije tvornice, no zbog povećane potražnje kupaca sada se planira pokrenuti proizvodnja u matičnoj tvornici u Wolfsburgu.

Navodno su za drugu generaciju uvaženi i preinačeni mnogi prijedlozi korisnika u poboljšanja i obogaćivanje standardne opreme.

Osim toga, na djelu su bili i automobilski estetski kirurzi koji su posebno preoblikovali prednji dio i uskladili ga sa imidžom veće braće iD.4 i ID.5. Volkswagenovi stratezi žele da ID.3 priraste kupcima u srca, poput sada već legendarnog Golfa koji polako ulazi u jesen svog automobilskog života.
 

Izgled cjeline je obnovom postao sportskiji, ali i nešto konvencionalniji. Dok je ranije važan element bio optički produžetak vjetrobranskog stakla s barem naznakom izgleda jednosjeda, sada je naglašena hauba koja stvara moćniji izgled. Otvori za protok zraka u širem prednjem braniku donose minimalna aerodinamička poboljšanja, redizajnirani su i naplatci, stražnja svjetla sada su razvučena cijelom širinom.

Unutrašnjost ispunjava očekivanja i razmaženijih kupaca Volkswagena. Dok je kvaliteta plastike u početku bila kritizirana, sada su tu mekši materijali na oblogama vrata i armaturnoj ploči, popraćeni površinama od umjetne kože i ukrasnim šavovima, kao i srebrnim prugama na ventilacijskim otvorima.
 

Novi ID.3 bit će opremljen posljednjom generacijom softvera koji poboljšava performanse sustava i omogućuje bežično ažuriranje. Standardna oprema sada će uključivati ​​zaslon dijagonale 12 inča (30,5 cm), varijabilni pod prtljažnika i središnju konzolu s dva držača pića, a vozačima i putnicima pomoći će i inteligentni e-route planer koji će omogućuju, između ostalog, lakše i praktičnije punjenje.

Iako nova generacija još nije na cestama, kupci već od 1. prosinca prošle godine mogu naručiti automobil s jednim od pripremljenih paketa opreme. Početna cijena modela ID.3 Life je 43.995 eura (uključujući PDV i bez odbitka eko-subvencije). Ali zbog velike količine narudžbi, novi ID.3 koji su sada naručeni počet će se isporučivati ​​u zadnjem kvartalu sljedeće godine.

Sve ovo nalikuje na vrijema za koje smo mislili da je davno zaboravljeno. Komunistilčka filozofija "auto za poznatog kupca" sve je izraženija i u zapadnoj civilizaciji. Pod krinkom ogromnog interesa zapravo se provodi operacija sufinaciranja proizvodnje automobila. Nevjerojatno kako sve to nalikuje komunistilkim vremenima u kojima smo u Jugoslaviji čekali Golfa, a i Zasteve i duže od godinu dana, a istočni Nijemcu Wartburga i devet godina. Povijest se ponavlja.

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.