Jednom automatik, uvijek automatik! Hoćete li i dalje voziti ručni mjenjač? Ovo je sedam najjeftinijih automatika kod nas...!

NIKAD DOSTUPNIJI! Najjeftiniji automatik je Mitsubishi Space Star 1.2  - 14.800 EUR!!!

Dani kada su se automobili s automatskim mjenjačem povezivali s visokim premijama i prestižom, ili ograničenim sposobnostima, problemima i neučinkovitošću, nedvojbeno su prošli.

Moderni 'automatik' tako postaje sve popularniji i češći izbor kupaca. Nekada sporo, nespretno, skupo, a danas...
 

Jednom automatik, uvijek automatik! Hoćete li i dalje voziti ručni mjenjač? Ovo je sedam najjeftinijih automatika kod nas...! am arhiv
12. 2. 2024

„Jednom automatik, uvijek automatik", vjerojatno je najčešća odluka vozača nakon što su neko vrijeme isprobali i živjeli s automatskim ili automatskim mjenjačem. Naravno, nije uvijek tako. Masovna pojava automatskih mjenjača u Europi, posebice u nižim klasama automobila, započela je prije dvadesetak godina, masovnom pojavom učinkovitih i relativno pouzdanih mjenjača s dvostrukom spojkom i CVT mjenjača.

Nekada sporo, nespretno, skupo, a danas...

Do sada je u glavama vozača bilo dosta snažno ukorijenjeno mišljenje da je automatski mjenjač u konfiguraciji s motorima manje zapremine i manje snage prilično neučinkovit izbor sa stajališta ekonomičnosti i performansi. Više kao nužda ili hitno rješenje za one koji su stvarno puno vremena provodili u gradskoj gužvi, ili zbog određenih fizičkih ograničenja, klasični mjenjač i na njega spojena spojka teško su se (ili nisu mogli) koristiti. Kako kaže, s razvojem modernih automatskih mjenjača, razlike između performansi i ekonomičnosti automobila s automatskim i ručnim mjenjačem postajale su sve manje, a danas se za većinu smatra da su praktički iste ili čak bolje u automobilima s automatskim mjenjačem. Naravno, razlozi zašto vozači preferiraju potonje ne nalaze se samo u razvoju. Neki, pogotovo oni koji se uglavnom voze gradom, otkrili su da 'brak' lijeve noge sa kvačilom i desne ruke s ručicom mjenjača, u ciklusu mijenjanja iz prve u treću brzinu i natrag u nižu brzinu, nije pravi. najugodnije i najsmislenije. Potražnja za automatskim mjenjačima također se preselila u segmente pristupačnih, malih i općenito još bazičnijih modela automobila.

Koliko treba doplatiti

Čak i kod početnih modela, automatski mjenjači uglavnom ostaju na popisu doplata. No, ovi nisu toliko brutalni kao što su bili, primjerice, prije 30 godina, kada je za automatski mjenjač u Golfu trebalo platiti gotovo 4000 njemačkih maraka. Automatski mjenjač danas ćete u većini slučajeva platiti znatno manje, a za najjeftinije modele ta će doplata iznositi oko 700 eura. To čak i nije toliko, ako doplatu usporedim s izmjenom seta spojke, koji se za malo manje vješte vozače može servisirati svakih 50.000 kilometara, pa automatski mjenjač danas više nije problem, već lijek za gužvu i gradsku vrevu i dozu vitamina za udobnost i opuštenu vožnju. Stoga smo za vas provjerili koji su to najjeftiniji novi automobili za ulazak u svijet vožnje s automatskim mjenjačem**naša recenzija je informativne prirode i ne uključuje aktualne akcije pojedinih proizvođača i trgovaca, niti uključuje automobile s elektromotorima i automobilima koje vozi AM kategorija.

Mitsubishi Space Star 1,2  - 14.800 EUR

Nova generacija CVT mjenjača, koju za Mitsubishi proizvodi japanski specijalist za mjenjače Jatco, obećava glatku vožnju, a prije svega pouzdanost i trajnost pogonske tehnologije. U odnosu na model s ručnim mjenjačem i istom ili sličnom opremom, automatik Space Star skuplji je oko 1500 eura. Trocilindrični motor ne pršti snagom, ali je svakako više nego dovoljno živahan za grad i okolicu, a uz to i vrlo suveren unutar dopuštenih brzina na autocesti. Također ima 5 godina jamstva.

Kia Picanto 1,2 MPI  -  15.999 EUR

U Kiji ćete morati doplatiti okruglih 800 eura želite li u njihovom Picantu automatski mjenjač. Pritom ćete uz automatski mjenjač dobiti i najbogatiji paket opreme te, za razliku od većine drugih 'low-cost automatika', i četverocilindrični benzinac. Na ovaj automobil treba obratiti pozornost i zbog 7 godina jamstva.

Hyundai I10 1,0 MPI  -  14.640 EUR

U Hyundaiju ćete morati doplatiti samo 690 eura ako želite da automatski mijenja stupnjeve prijenosa umjesto vas. Pa, ako sam malo precizniji, u ovom slučaju radi se o robotiziranom 5-stupanjskom mjenjaču, gdje će se oni malo dinamičniji vozači morati pomiriti s činjenicom da potencijal šasije, a donekle i motora premašuje potencijal mjenjača.

Toyota Aygo 1,0 VVT    - 18.500 EUR

U Toyoti su i kod najmanjeg modela Aygo vjerni svojoj tradiciji CVT mjenjača, koji prema konceptu rada na najbolji način iskorištavaju potencijal malog trocilindraša snage 53 kilovata (72 kilovata). konjske snage). Za svoje bezstupanjske (tj. s planetarnim) mjenjače odabrali su naziv Multidrive S, ali za njega, u odnosu na ručni mjenjač, ​​morate doplatiti 1250 eura. Multidrive S dostupan je samo s drugom razinom opreme X-Play.
 

Suzuki Swift 1,2 Dualjet MHEV CVT  -  17.410 EUR

Doduše, Suzuki Swift nije najjeftiniji u ovoj tvrtki, ali se ipak čini svojevrsnim 'price performance' modelom u ovoj kategoriji automobila. Za pola je broja veći i prostraniji od ostalih, a uz to je i blagi hibrid, što znači da mu je tehnološki paket bogatiji. Motor je četverocilindrični i među najsnažnijima u svojoj kategoriji, a i performanse su osjetno bolje. Mjenjač pripada CVT kategoriji, a potrebno ga je doplatiti 2.200 eura u odnosu na osnovni model, odnosno 1.000 eura ako uzmemo u obzir da je u kombinaciji s automatskim mjenjačem dostupan samo uz drugu razinu opreme Premium.

MAZDA2 1,5 Skyactive  -  18.500 EUR

Tražite li automobil s klasičnim automatskim mjenjačem, među najpovoljnijima ćete pronaći Mazdu 2. Njihov šesterostupanjski automatik uparen je s relativno velikim 1,5-litrenim atmosferskim četverocilindrašem u ovoj kategoriji, stoga nemojte Nemojte se iznenaditi ako otkrijete da je Mazda najuglađenija i najtečnija. Naravno, prednosti ovako dobrog pogonskog sklopa podižu cijenu, ali doplata od preko 1500 eura svakako je opravdana.

Citroen C3 Max Puretech EAT6  -  18.940 EUR

Ako ste malo domoljubniji i zaklinjete se u europske marke, onda će vas u Citroenovim salonima čekati trenutno najjeftiniji automobil s automatskim mjenjačem. Njihov C3 vrlo je popularan izbor među slovenskim kupcima, a sa 81 kilovatom (110 konja) snage daleko je najjači model u društvu najjeftinijih automatika. Za klasični automatski mjenjač s pretvaračem okretnog momenta, koji se smatra udobnijim, potrebno je doplatiti 1460 eura u odnosu na ručni.

NAPOMENA: Cijene automobila su one sa EU tržišta

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.