Nova zvijer na cestama. U Detroitu predstavljena nova serija Forda Edge s 335 konjskih snaga

Ford pokreće novu seriju SUV modela nazvanu Edge. Zasada je američka publika prva na redu i svoju inačicu pod nazivom Edge ST ima priliku vidjeti na Sjevernoameričkom sajmu automobila u Detroitu. Do ljeta bi trebao stići i u salone

Nova zvijer na cestama. U Detroitu predstavljena nova serija Forda Edge s 335 konjskih snaga North American International Auto Show
17. 1. 2018

Napisao: Lukas Miošić

Edge ST predstavljen je kao mrcina s 335 konjskih snaga s 2,7-litrenim motorom twin turbo 6V i 515 Nm okretnoga momenta, naravno samo s benzinskom inačicom za američko tržište. Ima automatski mjenjač s osam brzina i sportski ovjes.
„Ford Edge ST je, prema riječima izvršnoga dopredsjednika za razvoj i prodaju Haua Thai-Tanga, "nova zvijer na cesti, snažan SUV s trkaćim mentalitetom“.
Nova, veća prednja mrežasta rešetka, duboki pragovi i dvostruki auspuh samo su neki od noviteta na vanjskome dizajnu ST-a. Dostupne su i 21-colne felge, a u untrašnjosti su potpuno nova komandna ploča i rotirajući mjenjač kako bi vozač imao što više prostora za bežično punjenje mobitela, zbog čega Edge ostavlja sofisticiraniji i moderniji dojam.

Na području sigurnosti ST se definitivno ističe od konkurencije. Već i standardni modeli sadrže sustav kočenja nakon sudara - sustav za kočenje koji se automatski pali kada senzori zabilježe sudar, a vozač nije počeo kočiti, pomoć pri izbjegavanju stacionarnih vozila – sustav za detekciju zaustavljenih vozila, koji pomaže vozaču da ih na vrijeme izbjegne, kako u gradu tako i na autocesti, aktivni tempomat, stop-and-go i sustav centriranja vozila u traci - neki su od sustava koji omogućuju vozaču lakšu i udobniju vožnju u situacijama kada na cesti nije velika gužva. Također postoje izvedbe s parkirnim kamerama sprijeda i straga, koje omogužuju pregled u kutu 360° oko vozila.

Europska publika će se morati strpjeti do ljeta kako bi vidjela svoju inačicu Edgea.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.