Donald Trump će "poludjeti" kad čuje da su Nijemci i to retroaktivno, ukinuli po 4000 eura poticaja za kupovinu Tesle S

Oko 800 vlasnika Tesla Modela S u Njemačkoj najvjerojatnije će morati vratiti državi približno po 4000 eura subvencija, koliko im je država donirala. Ista potpora uskratiti će se za još 200 kupaca koji čekaju na isporuku modela koji stoji više od 62.000 eura

Donald Trump će "poludjeti" kad čuje da su Nijemci i to retroaktivno, ukinuli po 4000 eura poticaja za kupovinu Tesle S Tesla
17. 7. 2018

Njemačka vlast odlučila je ne subvencionirati više elektroaute skuplje od 60.000 eura i to navodno nema nikakve veze s trgovinskim ratom koji Njemačka vodi sa SAD-om, već s europskom praksom koja vrijedi i u Hrvatskoj, gdje najviša takva potpora vrijedi za aute koji ne stoje više od 400.000 kuna. Subvencije za kupovinu električnih automobila prisutne su u cijeloj Europi. Namijenjene su prije svega kupcima novih električnih vozila, a i hibrida. Visina doniranog novca je različita od države do države. Sam pogon pri odločivanju o opravdanosti subvencije nije jedino mjerilo. Oko 800 vlasnika Tesla Modela S u Njemačkoj najvjerojatnije će morati vratiti državi približno po 4000 eura subvencija, koliko im je država dala. Upravo toliko iznosi tamošnja financijska potpora za kupovinu elektroauta. Tako je početkom tjedna odločio njemački ured za ekonomske poslove i izvoz. Obrazloženje im je krajnje paušalno, bizarno i bagatelno. Tvrde da su Tesle jednostavno preskupe za takvu vrstu financiranja i da je Njemačkoj cillj protežirati jeftinija, običnija i dostupnija elektrovozila. Zapravo i nije teško pogoditi što se iza svega skriva. Njemačka država naprosto je odlučila Trumpu uzvratiti udarac i učiniti američku robu, posebice Teslu, tamošnjem tržištu još nepristupaćnijom.  Uz sve to istaknuli su da subvencije neće dobiti njih još 200 kupaca Tesli koji upravo čekaju isporuku Modela 3.

Cijena niža od 60.000 eura - a i dalje nema subvencija

Neslaganje s odlukom Njemačke vlade prvi je izrazio Tesla, američki proizvođač brzonadirajuće automobilske kompanije koja stubokom mijenja svjetsku motorizaciju. Još uvijek se čeka što će reći Donald Trump, američki predsjenik, koji sve manje ima živaca u evidentnom trgovniskom ratu što ga SAD vodi protiv Europske unije.

Iznos za kupovinu auta na poticaje koji premašuje 60.000 eura ne zaslužuje naše poticaje,a upravo toliko stoji Model S koji se u Njemačkoj ne može nabaviti po nižoj cijeni. Slično pravilo vrijedi i u nas, gdje poticaje mogu dobiti maksimalno kompaktni električari i to oni čija cijena ne premašuje 400.000 kuna.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.